Румен Овчаров: 40% от природния газ в Европа идва от Русия

Азербайджан нямат големи количества, заяви той
28 мар 2022 19:33, Анисия Иванова
86

Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера. Целият трети енергиен пакет на Европейската комисия от 2009 г. е насочен към диверсификация на доставките, за свободен достъп до трети страни, всичкото това е насочено с една единствена цел - изолиране на Русия от този пазар". Това каза в предаването "Опорни хора" бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Оказа се, че почти 40% от природния газ в Европа идва от Русия, почти 30% от петрола идва от Русия, 46% от въглищата идват от Русия. И защо идват от Русия? Защото е икономически най-изгодно и най-евтино за всички, които получават тези ресурси. Сега слушаме поредните лозунги, ще се откажем, добре. Само че какво ще ни струва това", добави Румен Овчаров.

Можем ли да договорим повече газ от Азербайджан?

"Не мисля, че можем да договорим, те просто нямат по-големи капацитети, имат си договори, които са подписани и се изпълняват - към 8 милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е капацитетът на азерския газ, те чудеса не могат да се случват. Както виждате, самата Германия търси газ от Катар и т. н. Но въпросът е малко сложен. Защо си го причиняваме всичко това? Защо трябваше да стигнем до тази ситуация? Толкова ли беше трудно да се помисли и да се види, че сърбаме една и съща попара 4-5 пъти. Като започнеш от Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и да плащаме сметките за това. Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже: "Чакайте, да помислим какво се случва, какво ще стане и какво толкова много иска Русия и Путин, че си причинихме това, което се случи сега", коментира Румен Овчаров.

Може ли да заменим руския газ с американски втечнен газ?

"Не можем, защото американците нямат такъв капацитет. Ето, тази година ще ни увеличат доставките в Европа с 10 или 12 милиарда. Е, и? Русия доставя почти 200 милиарда. Как точно става едното с другото?", попита риторично енергийният експерт.

По повод хранилището в Чирен, Румен Овчаров заяви, че "в България е с 10% по-ниско, отколкото в Европа от преди една седмица, въпреки предупрежденията на самия министър-председател. Сега се правят някакви маневри, уж не се изпразва хранилището, купуват се обаче допълнителни количества от Гърция и се дебалансира пазарът. Въпросът е следния: ако хранилището беше пълно, ние сега щяхме да бъдем в друго състояние, ако беше поне на 30%, а те нямат и 18%, щяхме да бъдем в друго състояние от гледна точка и на новите условия", заяви Румен Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление е прав, колкото и да не ни се иска да го признаем.
47
1
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
До Анонимен 25 - Безмозъчен психопат си ти , още не можеш да го осъзнаеш , но много скоро ще ти просветне и на теб , защото и най-тъпите рано или късно се усещат когато разберат ще са ***...ни !!!
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли къде Байдън е намерил курс долар за двеста рубли, щото аз търся да купя рубли по тоя курс и не намирам - навсякъде из борсите долара е около 94 рубли и рублата продължава да поскъпва.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не трябваше ли да е в затвора????? Защо говори по телевизията очи ли няма егати наглеца
44
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Добруджа е пълно с шистов газ! Обаче Путин нареди на Боко да спре проучванията.
43
9
 
7
 
! Отговори
До Унгарците преди 2 години
До Анонимен Кранчето за унгарците и сърбите е у нас, баков. Верно ли е, че на тролещите тук, мутрофонова ще плаща с балончета газ (за запалки) вместо с копейки? Европа може и да се гърчи, но рюшняците ще затварят гад в биркани и шишета, ми се чини. А на Р.Овч. му потънаха гемиите, много. С тия централизирани договори му умира далаверата. Той си знае.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не за друго,то за едно е прав дъъртият коомуняга,в Европа няма един политик с топки който да отстоява нейните интереси а само банда самодоволни пудели които за сетен път се наведоха на задкоеанската метрополия,такъв съюз с такива лидери е обречен!
41
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в русия 1 л олио 1 лв в бг 6 лв един хляб 1 х 0.50ст в бг 2 лв догонете тези цени и тогава говорете против русия че сте изостанали с светлини години от русия пенсионерите едвам искарват до пенсиата
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли е т.ъ.п българина. Как си представят, че за няколко няма как всичко да се пренастрои и да затече газ от незнам си къде. Колите ще стоят като паметници, защото обработката на горивата също иска пренастройки, всяко движение е пари. Всичко ще хвръкне над 50%, само заплати и пенсии не. Пригласяйте на краварите, те знаят защо го правят, но губещата са ЕС.
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ще отнесе големия шамар от санкциите. Американците нямат голям обмен с Русия, а и ще извлекат изгоди от доставките за Европа. А европейците ще потънат в мизерия. Това са го правили преди Втората световна война, като инструмент да доведат Хитлер на власт и да го тласнат на изток. Наглосаксите иста да приложат същата схема - бедност-нацизъм-война.
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарците казаха "не" на санкциите и сключиха договор за доставка на газ с Русия за 10 години напред. Турция каза, че няма да участват в никакви санкции, а Ердоган каза, че няма да остави турците да мръзнат, заради нечие желание да налага санкции. Китай заявиха, че ако се опитват да ги натискат да участват в санкции срещу Русия, ще отговорат с такива мерки, че на запад ще им се завие свят. Южноафриканския президент каза, че са на страната на Русия, която ги е подкрепяла в борбата с апартейда.
37
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички плюят Русия никой не гледа какво става тук в Русия 1л дизел струва около 1лв а тук от днес вече е над 3лв също един литър олио струва около 6лв и всяка седмица се вдига цената и в Русия се вдигна малко сега е около 2лв
36
10
 
13
 
! Отговори
Филанкишията преди 2 години
Тоя няма ли кой да го гръмне ...
35
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая долна крадлива мижетурка отдавна теябваше да е в трудов лагер, усешат че грижливо пазените им с десетилетия рушветчийски схемички са на път да се разпаднат и обикалят студиата като сектантски проповедници
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хех тоя филм който европа ви набива в главата е толкова фалшив колкото Зеленски . Когато стане въпрос за бизнес и цени винаги се избира най - изгодното . Сега може да се чепкат с Русия но след 10 години пак ще са първи приятели. Така че не се надъхвайте много много . Както видяхме от нашето ежедневие случайте с горивата и олиото се видя , че цената е от най- голямо значение . Европа не е купувала на сила от Русия , просто цената р била най изгодна както ние сега тичаме до Одрин.
33
7
 
17
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Не са страшни московските въшки, по-опасни са българските им ***.
32
3
 
5
 
! Отговори
добре де преди 2 години
До Крим не е руски защо не цитираш тогава големината на залежите в азербейджан , капацитета на тръбата и свободния капацитет по нея . това изтърканото за рубли,русофили,фашисти го остави. направи една конкретна разбивка как и от къде
31
8
 
15
 
! Отговори
Лъжливото Овчарче преди 2 години
Тоя не е ли в затвора?
30
8
 
11
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Още един Русофил. Тази грешка на руските планове превърнала се в трагедия за цял братски народ не може да бъде платена с газ. Но Може да бъде заличена все още. Сега е времето Русия да покаже величие. Бог да пази Славяните. Православните. Преговорите трябва да са в Сърбия
29
13
 
11
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
е добре де.... КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ХОРА ДЕТО ВЗИМАТ РУБЛИ ПОД МАСАТА.