92% от руснаците се отказват от големи разходи тази година, ще пестят

40 процента вече са използвали част от спестяванията си
31 мар 2022 08:50, Елка Василева
61
92% от руснаците се отказват от големи разходи тази година, ще пестят
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година преобладаващото мнозинство от руснаците (92 процента) са решили временно да се откажат от големи разходи, като например закупуване на апартамент или автомобил, съобщи ТАСС.

Пътуванията, ресторантите, различни уреди и доставката на храна са първите неща, от които руснаците са готови да се откажат, за да спестят пари, сочат резултатите от проучване, проведено от MAXIMUM Education и застрахователната компания "Росгосстрах".

"Почти всички анкетирани (92 процента) решиха временно да отложат планирани големи разходи, като например покупка на автомобил и недвижим имот. 70 процента от анкетираните са започнали да преразглеждат домакинските си разходи в посока на спестяване. От руснаците, които са решили да оптимизират разходите си за живот през 2022 г., относително мнозинство (18 на сто) планират да намалят разходите си за пътувания, като ги пренасочат към вътрешния туризъм, а 18 на сто възнамеряват да ходят по-рядко на кафенета и ресторанти", показват резултатите от проучването.

По същия начин 17 процента от анкетираните ще преразгледат разходите си за домакински уреди и/или други такива, 16 на сто ще поръчват по-рядко готова храна, 14 на сто ще намалят разходите си за дрехи и аксесоари, 7 процента ще се въздържат от закупуване на абонамент за фитнес зала или ще намалят разходите си за спортни клубове, 6,5 процента  ще намалят разходите си за допълнително образование, а 3 процента ще преразгледат разходите си за храна. Около 0,5 процента  са избрали отговора "друго" (разходи за лекарства, строителство/ремонт, поддръжка на автомобили).

Посочва се, че само един от всеки петима харчи както обикновено и не възнамерява да преразгледа разходите си за домакинството, а 9 процента изобщо не са мислили за това. Сред анкетираните, които имат спестявания (67 процента от всички анкетирани), повече от половината (54 процента) все още не са прибегнали до използването им за покриване на ежедневни разходи. 40 процента са използвали част от спестяванията си.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
15
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Разбирам да злорадстваш, ако у нас беше по-различно. Елементарни стоки цените им скочиха до небесата. Пролет е, а цените на зеленчуците на пазара са като в Сибир, където ги доставят от другия край на Планетата. Гледайте си в собствената кошница, не плачете за другите. Положението при нас хич не е радостно и оптимистично, та да бързаме да цвилим от радост, че руснаците били зле.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента рублата е в "заспало" ниво.За руското самочувствие сигурно е добре,но пък никой не купува рубли.Важното за останалия свят е петролните и газови пазари да се успокоят, а не какъв е курса на руската валута.Тази година вместо в Тайланд,...в Сибирски отпуск.Спестяваме,бля...
28
3
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
еми при нас инфлацията е 40-50% ние сме задължени да пестим и да ползваме спестявания ако има такива
27
3
 
15
 
! Отговори
истина преди 2 години
Не се отказват, а са ги отказали.
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абонат съм в тубата на няколко канала на обикновенни руснаци. положението миналата седмица беше зле. тази седмица е още по зле. празни рафтове по магазините и високи цени. имам чувството че гледам смесения магазин на село в детството си.брашно, захар и обикновенни вафли.
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А после ще се откажат и от малките разходи..
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1991-1992 когато Металика и Пантера изнасяха концерти в Москва можете да видите пълни стадиони и такава радост у руснаците. Помислиха, че е свършил СССР. Сега СССР 2 щото лека-полека позволиха посредствен КГБ агент с олигарсите му да се окопае докато е жив във властта.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 27/30 "Да, на витрината може да сложат 1 мерцедес, но никога не трябва да го продават, защото няма как да внесат втори! Муахахахаха" Той и Ким Чен Грух така - чучхе, чучхе за обикнвените севернокорейци, но през Китай му внесоха два суперлускозни Есклас Пулман да си се вози. Нещо не му харесва на другаря собствената му идеология. Така ще е и с руската върхушка.
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До уф Ми статията е за цените в Русия бе, другарю, защо да не говорим точно за цените в Русия? Като пуснат статия за цените в България коментираме тях. *** много чувствителни станахте русофилите. А се каже нещо за родината ви и веднага се обиждате. Недейте така, нали твърдяхте, че санкциите правят Русия по-силна икономически. Ето, сега е най-силна.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 "То не е нужно да правят планове! По магазините няма нищо, а скоро хич няма да има!" Ще има, но само на избрани места: в Москва и Санкт Петербург, по примера на нашите "образцови магазини" по времето на комунизма: да показват, че не усещат санкциите. Обаче са само за гледане :)))) И на витрината на ЦУМ имаше винаги един Москвич, но се чакаше с години за такъв. :))) Абе, тия които не са го живяли това сега ще могат на гърба на руснаците да му се израдват. Като на кино.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на голяма инфлация се пести и се харчи само за водка.
19
16
 
7
 
! Отговори
уф преди 2 години
Стига с тия руснаци. Кажи ни за нас българите, ние как се справяме, от какво се отказваме? Нали сме в ЕС, как са хората в ЕС, цени, инфлация, ей такива неща. Стига с тия руснаци! Ако ни информирате за тях, кажете тогава и са тия в САЩ, в Китай, как се справят там хората?
18
5
 
15
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
Ей, тия пияници и с жени к....ви съсипаха целия свят. Тамън започнахме да изплуваме и тия пак ни върнаха в средновековието. Няма отърване от рашките, като гъбички на краката са!Да пук..т от глад дано тези безбожници червени. Така е като избиха нашите освободители от Царска Русия барабар със царя и семейството му. После изтребиха всички интелектуалци и инакомислещи. Ботев, Левски, Стамболов са ги мразели.....останаха *** като тези, които подкрепят Путин тук. Нагли, без грам сиво вещество....
17
3
 
8
 
! Отговори
Логичен преди 2 години
До Анонимен 10 "Когато Путин им наложи санкции за внос на продукти на руския пазар, пуснаха в Метро много стока с руски етикети.Качеството беше в пъти по-високо от това, което ни пробутват на нас." Искаш да кажеш, че преди това стоките им са били направо в космоса като качество спрямо тези у нас и то от ЗАПАДНИТЕ компании? Що ли нещо ми се струва, че не си си доомбмислил опорката?
16
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Толкова е и процента на увеличението на стоките в България, олио, газ, горива, парно, вода, и още, и още.....
15
2
 
10
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Ще чакат рублаа да стане 100$
14
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Глупав народ,слаба държава. Руснаците са мазохисти,които винаги са обичали мизерията. Повече от 150 години след премахване на крепостничеството в Русия,те пак си остават крепостни селяни.
13
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От своя страна пък българинът се подготвя за големи разходи - хляб 4 лв, олио 8 лв, ориз 10 лв, бензин 6 лв, парно 400 лв. Важното е на руснаците да им е зле и нашите демократи да си получават редовно грантовете от Козяк.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да пестят, и да не пестят СРЗ в голташка Русия е в пъти по-ниска от България и винаги е била, а след срива на рублата, да не говорим. Общи взето с минимална един голтак водкаджия може да си купи литър олио от Лидл в София.
11
0
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Обаче иначе доверието им в тоя, който ги съспива - путин , се покачва ?!?!?!?___Абе май руснаците са си останали все още с мисленете от соц.а !!!