Руски медии: Путин още не е решил окончателно какво да прави по-нататък

Военното министерство няма намерение да спира "операцията"
1 апр 2022 11:05, Елка Василева
313
Руски медии: Путин още не е решил окончателно какво да прави по-нататък
Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия подготвя мащабна операция в Донбас, пише в. "Известия". Според военния експерт Дмитрий Болтенков войските на Москва съвместно със сили на донбаските проруски сепаратисти се движат по фланговете на украинската групировка в региона, която използва дронове, за да забави тяхното напредване.

"Независимая газета" припомня изявление на руския военен министър Сергей Шойгу, че задачите на първата фаза от "спецоперацията" в Украйна вече са изпълнени и "основните усилия ще бъдат концентрирани" върху Донбас. Вестникът допуска, че предстои Москва по-активно да използва тактически въздушни десанти, за да обкръжи украинските групировки в Донбас и Южна Украйна. Навярно с тази цел руският Южен военен окръг организира маневри, предвиждащи взаимодействие на ударни и транспортно-бойни хеликоптери с мотострелкови подразделения, се казва в статията.

Още по темата
Официалните съобщения за маневрите налагат извода, че за операциите си в Донбас Русия не разчита много на силите, които изтегля сега от околностите на Киев. Освен това армейските резерви, формиращи се в Южна Русия, сочат, че ръководството на военното министерство няма намерение да спира или замразява спецоперацията, както някои си помислиха след руско-украинските преговори в Истанбул, коментира военният аналитик Юрий Неткачев.

Руското федерално следствие повдигна обвинения в геноцид на рускоезичното население в Донбас срещу 22 души, включително висши украински военни. Сред заподозрените са бившият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей и началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко, пише онлайн изданието "Правда", цитирайки източник на РИА Новости.

Следственият комитет е образувал общо 590 дела за "престъпленията на (украински) националисти на територията на Донбас. Разпитани са почти 170 000 души, 42 000 от тях - местни жители, пострадали от действията на украинските силови структури, добавя "Правда".

Въпросът за бъдещето на Донбас е отделна точка от руско-украинските преговори. Представителите на Киев предполагат той да се обсъжда лично от двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски, отбелязва "Газета".

Според три източника на новинарския сайт "Медуза", близки до руската президентска администрация, Путин "още не е решил окончателно какво да прави по-нататък". Един от тях допълва, че сега президентът е "под влиянието на различни групи и хора", а самият той "би желал да види нещо като обществена дискусия" за войната в Украйна.

Това подсказва, че Путин е готов да изслуша и онези, които настояват за мир с Украйна, и онези, които искат да продължи пълномащабната война, пояснява "Медуза".

 Хората в Русия са "презагрети от пропаганда (. . .) Не си представям как може да спрем дотук - до Донбас, без загуби за рейтинга на властта" в Русия, допълва неназован "политтехнолог, сътрудничещ с Кремъл".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще вика Берлускони да ходят на риба.
199
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен да се скрие в някоя дупка и да го пазят остатъците от т.нар. руска армия друго не може да направи
198
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалват се,че блокирали сметки авоари в банки,търговски ф-ми за дейности,ЦБ за м/у народен,държавен обмен за курс и отчет на оборот за вид баланси внос-износ по договори за развитие от тез споразумения с всички поотделно,а още мислят да продължат спецоперацията си с операцийки въртейки се за да пострелят по материални бази и инфраструктура за да си проверят способноста на оръжието си по настройки коефициенти на годност по старост,значи са заложили пари за срок на сума да играят на рубли предплата
197
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членовете на ПП и Йорданова: Гешев е виновен за войната в Русия, а Божков е защитник на бедните и сираците
196
7
 
21
 
! Отговори
ghgh преди 2 години
Путисти....разбрахте ли,че сте пътници. Скоро и паричките ще ви спрат тролчета и ще ходите на околовръстното да давате ду.е. Господ забавя, но не забравя!
195
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко диванни цър.вула тук са много ербап, но ако им запари отзад, ще се накъкат веднага. Не подценявайте руснаците, мислете с главите си. Колкото и да ни е неприятно обстановката в света никога повече няма да бъде същата и ще трябва да се пренастройваме. Досега винаги сме били на губещата страна, дано и този път не сгрешим. Трябва зрялост и дипломатичност
194
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Zа победу Т.е. предлагаш Русия да остане без неонацисткото си правителство? Твърде си краен, ултрас. Дай им шанс сами да се откажаъ.
193
4
 
15
 
! Отговори
Спасението преди 2 години
..Е В РАЗПАДА НА РУСИЯ И ВЪРХУШКАТА Й.
192
1
 
13
 
! Отговори
До 187 преди 2 години
Не сте разбрали- Стинг знае много добре, че и руснаците имат "чилдрен" хаха! Ако се съмнява в нещо, то е дали руснаците си ОБИЧАТ достатъчно децата!I hope Russians Love their children too! И правилно се съмнява.
191
3
 
7
 
! Отговори
До 209 преди 2 години
Синтетичен петрол ОТ ВЪГЛИЩА - НЕ ВЪРШИ ! НЕ ТОВА ИМАМ ПРЕДВИД.
190
7
 
20
 
! Отговори
Истината преди 2 години
То в началото казаха че руската армия ще проведе операция в Донецк за да отстрани банда фашисти от агитката на шахтьор донецк, но вече 40 дни се мъчат горките. Корави излязоха тия ултраси :))
189
8
 
20
 
! Отговори
BG преди 2 години
Напротив решил е:) да не напуска бункера следващите 10 години и при срещи разтояние от минимум 15 метра.Шубето е голям страх,настрои олигарсите срещу него си и сън не го хваща
188
8
 
12
 
! Отговори
До 207 преди 2 години
Ами те и украинците пишат на кирилица, ама това НЕ ги спаси от руската агресия, нали?
187
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спасението "..е в СИНТЕТИЧНИЯ ПЕТРОЛ!" Синтетичен бензин има много отдавна.
186
17
 
10
 
! Отговори
Zа победу преди 2 години
Никакво спиране докато всички юдобандеровци и неонацисти не бъдат унищожени!
185
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До История Ако не е Русия още жива и пази крилицата с България е свърешно и ще стане Македония или Румъния.
184
8
 
18
 
! Отговори
999 преди 2 години
Това, което путин прави в УК е престъпление срещу човечеството! Огромен ГРЯХ!! Има ли Бог???
183
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 200 Демократичните са васали и предатели както в бг ГЕРП ПП, СДС и ДБ, ДПС ОП и БСП рабитят за за САЩ и Турция.
182
14
 
4
 
! Отговори
История преди 2 години
ИМПЕРИИТЕ ВИНАГИ СЕ РАЗПАДАТ. НЕОСПОРИМ ФАКТ. РУСИЯ И САЩ ГИ ЧАКА СЪЩОТО. Кой ще изпревари е въпросът!!!
181
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма друго решение или Русия или Украйна ще загине.