Ако Зеленски контраатакува, Путин може да използва оръжие за масово унищожение

Конфликтът в Украйна може да се превърне в регионален
12 апр 2022 17:45, Анисия Иванова
285

Европейският съюз налага за първи път енергийни санкции срещу Русия. Междувременно външните министри на ЕС обсъждат в Люксембург 6-и пакет от санкции срещу Русия. Прекратяването на покупките на петрол и газ, с цел спиране на финансирането на руските военни действия, разделя 27-те страни членки.

Политологът проф. Ана Кръстева коментира в студиото на "България сутрин" целите на Путин.  "Забравяме неговата вътрешна цел, защото в Украйна умират хора. Той успя радикално да задуши опозицията в Русия. Така, както не може да го направи в мирно време. А всички, които могат, напускат. Пълно е с руснаци по летищата, те не искат да бъдат асоциирани и свързвани със страна, която става все по-фашистка. Глобалната цел на Путин е да пренапише глобалния ред. По-малко от месец преди военната инвазия Китай и Русия сключиха неограничен договор - втората по мощ икономическа сила Китай да се съюзи с ядрената сила и военна Русия и това да се противопостави на Запада. Путин се опитва да постигне целите си на три нива, които са еднакво амбициозни. Но нищо не работи така лесно, дори по отношение на Китай", анализира политологът.

По думите й Орбан в Унгария спечели пореден мандат, задава нов тон, виждаме и една Полша, разярена на Унгария. ЕС се въздържа от тежко оръжие, но именно страни от Вишеградска четворка пращат оръжие - Чешката република, Словакия. Има много интензивни прегрупирания, които не са по посока отслабване на ЕС, а прегрупиране", коментира политологът.

Според нея ключово значение ще има изходът от президентските избори във Франция. Експертът по геополитика и международна сигурност Искрен Иванов уточни, че френско-германското сътрудничество е моторът на европейската интеграция.

"След резултатите от изборите ще разберем дали ще станем свидетели на промяна, или не. Зависимостите няма как лесно да бъдат разбити и разформировани. Френският народ трябва да направи мъдър избор. Виждаме държави с по-балансиран тон спрямо Русия и тези, които по-открито я критикуват. Полша и Прибалтика, които са на фронта, са доста остри в изказванията си. Те казват нещата такива каквито са, особено след Буча. Франция все още опитва да балансира. Една такава риторика е неоправдана. Руският президент не иска мир, а една Украйна, която влиза в руската сфера на влияние", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата събеседници са убедени, че бъдещето на Финландия и Швеция е в НАТО.

"Не смятам, че финландското и шведското присъединяване ще доведат до объркване в НАТО. Европейската архитектура за сигурност се променя много динамично. Желанието им да останат неутрални няма как да се  случи. Присъединяването им към Алианса ще допринесе за стабилността на стария континент. НАТО се намира под ядрения чадър на САЩ. Русия знае, че едно нападение срещу ядрения чадър гарантира взаимно унищожение", заяви експертът по международна сигурност.

Иванов коментира основната цел и място на Китай. Идеята на Си Дзинпин беше Китай да се надигне като икономически играч, глобалните икономически интереси да бъдат гарантирани. Путин с тази война падна в капана на дипломацията и изненада Китай. Бъдещето на Русия е в руско-китайския блок, Русия ще бъде ядрения чадър, а Китай - движещата сила на тази икономика. Докато Русия не попадне изцяло под влиянието на Китай. Да не забравяме, че в източна Русия се търгува в юани, а не в рубли", подчерта Иванов.

Според проф. Кръстева конфликтът ще се превърне в регионален. Добър знак е, че ЕС възстановява своето дипломатическо представителство. Има сигнали за регионализация на конфликта - ще се съсредоточи в Донецката и Луганската република. Не още утре, но в близко бъдеще може да се премине към замразен регионален конфликт", заяви проф. Кръстева.

Два сценария очерта в студиото експертът по международна сигурност.

"Единият е напрежението да деескалира при постигането на договорености, Украйна да бъде разделена на Източна и Западна. Не смятам, че украинците ще го позволят. Затова вероятно ще се стигне до допълнителна ескалация на напрежението. Там също има два сценария - отново да станем свидетели на руска военна интервенция в Източна Украйна. Ако Зеленски стигне до контранападение Русия може да премине към употребата на оръжие за масово унищожение", посочи Искрен Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долния да не би да си мислиш че китайците са мюсюлмани. В грешка си.
168
16
 
11
 
! Отговори
Ще преди 2 години
Китайците нямат идеология, те искат само печалба и пари. Там всичко се предплаща и винаги са на печалба. Само те могат да изсмучат русия като топъл макарон. И ще се получи русия на обрязаните православни, Северна доходна провинция на Китай. Тогава Путин душиците тук ще трябва да се обрежат е те. И само гарнитура за ядене.
167
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада и Америка ще си получат заслуженото факт.
166
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олд голям китаец се извъди. За сега Китай се управлява от старата школа. Путин също знае това. Във военно отношение Китай не са чак толкоз добре. Те разчитат на руснаците. За сега поне.
165
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква Америка и Китай ви патили. Куфарчето е в ръцете на Путин. А Запада му налага незаконни санкции. Но той е търпелив. Беше много търлелив. Но му писна. За тия санкции западните правителства ще си платят. Но да се молят В.В.Путин да не даде второто или третото куфарче на някой който няма да ви търпи както Путин ви търпя. Ще ви срази жална ви майка западняците особено зад океана. Лоши хора сте.....
164
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Зеленски контраатакува , да не се наложи пък да събираме старо Руско оръжие да му пращаме на Путин да се пази , че на нас и без друго са ни малко самолетчетата , а новите не си ги даваме ?!
163
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ и Китай ще решат съдбата на Русия не се напъвайте вече няма да позволят да се затрие света и шантажа за ядреното оръжие не върви без паника и страх
162
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига плашете с това оръжие за масово унищожение, няма да атакува путин с ядрено оръжие, само плаши и всички се на-каха.
161
7
 
16
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Китай няма защо да мисли - 147 милиарда стокообмен с Русия срещу 1.4 трилиона със Запада .Китай няма приятели а интереси.
160
8
 
22
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
айде поредната карикатура-откъде ги изкопавате тези птеродактили,направо да ви за види човек на "таланта".показвайте как българина обеднява с всеки ден и колко са некадъени управляващите сложени от САЩ,не такива нещастни персони
159
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те Украйнците какво ли не са преживели от Русия затова са толкова корави Гладимор на Сталин за Чернобил се сетих тая радиация всички я отнесохме Путин няма да ги бомбадира с ядрено оръжие защото това вече е световна заплаха
158
17
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
как зеления гущер ще победи великата руска мечка? някой вярва ли че може да стане? аз - не!
157
10
 
10
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Контраатака се прави с мобилни съединения,а на украинците им останаха само автобуси,автомобили и коне,въпреки некадърното водене на войната,но това не им е за първи път,а винаги така стартират.Най-големият им резил е срещу Турция,малко преди Бонапарт да нахлуе - 5-6 години война край Русе и Гюргево,естествено накрая унищожават турската армия на румънския бряг чрез любимият си обръч,а при липса на мир обръчите ще следват един след друг.Понякога и лошите печелят извън филмите.
156
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не постигна нищо съществено в Украйна освен разруха и много смърт за това време и получи много Нато( две нови страни ) и много Санкци много загуби в армията си и къде е равносметката освен че може да унищожи собствената си страна Да не говорим за моралната страна как го осъди света за варварството
155
14
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ЯВНО НЕ РАЗБИРАТЕ , ЧЕ ПУТИН ПРОСТО ВИ РЕКЕТИРА , ЗАЩОТО Е СВИКНАЛ ДА РИСКУВА!....ТОВА КОЕТО СЕ ИГРАЕ В МОМЕНТА Е "ПОЛИТИЧЕСКИ ПОКЕР"--С ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ , И ЦЯЛА ЕВРОПА МУ СЕ ВРЪЗВА , ЗАЩОТО ИМА КАКВО ДА ГУБИ!....А , РУСИЯ И ПУТИН СЪЩО ИМА КАКВО ДА ГУБЯТ И ТОВА Е НАЙ-ЦЕННОТО--- "СОБСТВИНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ" , ЗАЩОТО ЗАПАДА ПРОСТО ЩЕ ГИ ИЗТРИЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА , АТАКУВАЙКИ ГИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ!....ТУК НЕЩАОТА ОПИРАТ ДО АНАЛИЗ НА РИСКА И ТОЙ ---НЕ Е В ПОЛЗА НА РУСИЯ , АКО ИМА ПО-ДОБЪР ИГРАЧ!
154
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притеснява ме обаче факта , че като се разбягат всички Руснаци по света , и кажат че са Украинци , как точно ще ги различат за да ги санкционират и да им вземат парите и имотите ?!
153
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък една бомба не падна на натовска Полша
152
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве бе професоре,и с кво ще атакува с братята Кличко ли,или и Монито Паси и неговата хомодружинка Детелина ще помагат...как ви правят професори наше време не знам
151
13
 
17
 
! Отговори
Иван Грозни преди 2 години
Не АКО , а КОГАТО Зеленски контраатакува , целият цивилизован свят ще си отдъхне , че демокрацията е победила и се връщаме пак към нормалният си живот с маски ! Путин ще бъде набит с пръчки и после ще бъде забранен Руският език , а всички парламенти по света ще говорят само Украински ,те и без друго вече го научиха доста прилично !
150
8
 
13
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Да бе,в очакване контраатака от Зеленски Путин ще отлети на луната Йо на Юпитер и оттам ще йо-хо-хо, йо-хо-хо,което ще го видят и чуят само тези на които им говорят от Космоса.