Ако Зеленски контраатакува, Путин може да използва оръжие за масово унищожение

Конфликтът в Украйна може да се превърне в регионален
12 апр 2022 17:45, Анисия Иванова
285

Европейският съюз налага за първи път енергийни санкции срещу Русия. Междувременно външните министри на ЕС обсъждат в Люксембург 6-и пакет от санкции срещу Русия. Прекратяването на покупките на петрол и газ, с цел спиране на финансирането на руските военни действия, разделя 27-те страни членки.

Политологът проф. Ана Кръстева коментира в студиото на "България сутрин" целите на Путин.  "Забравяме неговата вътрешна цел, защото в Украйна умират хора. Той успя радикално да задуши опозицията в Русия. Така, както не може да го направи в мирно време. А всички, които могат, напускат. Пълно е с руснаци по летищата, те не искат да бъдат асоциирани и свързвани със страна, която става все по-фашистка. Глобалната цел на Путин е да пренапише глобалния ред. По-малко от месец преди военната инвазия Китай и Русия сключиха неограничен договор - втората по мощ икономическа сила Китай да се съюзи с ядрената сила и военна Русия и това да се противопостави на Запада. Путин се опитва да постигне целите си на три нива, които са еднакво амбициозни. Но нищо не работи така лесно, дори по отношение на Китай", анализира политологът.

По думите й Орбан в Унгария спечели пореден мандат, задава нов тон, виждаме и една Полша, разярена на Унгария. ЕС се въздържа от тежко оръжие, но именно страни от Вишеградска четворка пращат оръжие - Чешката република, Словакия. Има много интензивни прегрупирания, които не са по посока отслабване на ЕС, а прегрупиране", коментира политологът.

Според нея ключово значение ще има изходът от президентските избори във Франция. Експертът по геополитика и международна сигурност Искрен Иванов уточни, че френско-германското сътрудничество е моторът на европейската интеграция.

"След резултатите от изборите ще разберем дали ще станем свидетели на промяна, или не. Зависимостите няма как лесно да бъдат разбити и разформировани. Френският народ трябва да направи мъдър избор. Виждаме държави с по-балансиран тон спрямо Русия и тези, които по-открито я критикуват. Полша и Прибалтика, които са на фронта, са доста остри в изказванията си. Те казват нещата такива каквито са, особено след Буча. Франция все още опитва да балансира. Една такава риторика е неоправдана. Руският президент не иска мир, а една Украйна, която влиза в руската сфера на влияние", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата събеседници са убедени, че бъдещето на Финландия и Швеция е в НАТО.

"Не смятам, че финландското и шведското присъединяване ще доведат до объркване в НАТО. Европейската архитектура за сигурност се променя много динамично. Желанието им да останат неутрални няма как да се  случи. Присъединяването им към Алианса ще допринесе за стабилността на стария континент. НАТО се намира под ядрения чадър на САЩ. Русия знае, че едно нападение срещу ядрения чадър гарантира взаимно унищожение", заяви експертът по международна сигурност.

Иванов коментира основната цел и място на Китай. Идеята на Си Дзинпин беше Китай да се надигне като икономически играч, глобалните икономически интереси да бъдат гарантирани. Путин с тази война падна в капана на дипломацията и изненада Китай. Бъдещето на Русия е в руско-китайския блок, Русия ще бъде ядрения чадър, а Китай - движещата сила на тази икономика. Докато Русия не попадне изцяло под влиянието на Китай. Да не забравяме, че в източна Русия се търгува в юани, а не в рубли", подчерта Иванов.

Според проф. Кръстева конфликтът ще се превърне в регионален. Добър знак е, че ЕС възстановява своето дипломатическо представителство. Има сигнали за регионализация на конфликта - ще се съсредоточи в Донецката и Луганската република. Не още утре, но в близко бъдеще може да се премине към замразен регионален конфликт", заяви проф. Кръстева.

Два сценария очерта в студиото експертът по международна сигурност.

"Единият е напрежението да деескалира при постигането на договорености, Украйна да бъде разделена на Източна и Западна. Не смятам, че украинците ще го позволят. Затова вероятно ще се стигне до допълнителна ескалация на напрежението. Там също има два сценария - отново да станем свидетели на руска военна интервенция в Източна Украйна. Ако Зеленски стигне до контранападение Русия може да премине към употребата на оръжие за масово унищожение", посочи Искрен Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
8
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До До Пак по...: Ако няма какво да напишеш по темата поне си трай. Можеш да вярваш че си много добре........................................................................................................... А колкото до Зеленски, той може да контраатакува само по медиите. Колкото повече потъва Украйна, той толкова по-голяма уста отваря
128
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на Путин е нов световен ред,в който русия е доминираща.Но това са само мокри сънища на Путин!Успее ли Европа да излезе от енергиината зависимост на Русия,тогава на русия и се пише много лошо.А в това време Китай доволно потрива ръце и чака да щаркне капана
127
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от любов към освободителите си ще да е.имат хубави спомени
126
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война няма!! Нито Русия е обявявала война на Украйна, нито Украйна е обявявала война на Русия. Има само миротворчески мисии и операции тип НАТО и САЩ доставят демокрация и прочистват света от заплахи..
125
2
 
2
 
! Отговори
До Пак по... преди 2 години
опорката? : Човече, не си у ред и много ти личи. Лягай си да не плашиш гаргите или си пусни мелодраматичен сериал.. Не ставаш просто.
124
2
 
4
 
! Отговори
Вовата преди 2 години
Ако това, ако онова. От много ако мирише.
123
5
 
11
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
До Анонимен 165: "Руска газ и нефт вече никой не купува"? Купуват и ще купуват. Нефт може и да не купуват (за известно време, докато гласоподавателите натиснат западните политици заради скъпият бензин) но за газта нямат избор. Но да не оплакваме Русия, да гледаме себе си. Ще купуваме ли газ за рубли?
122
6
 
9
 
! Отговори
бункера на Путин преди 2 години
Кажете, свърши ли войната? Да излезем ли?
121
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е ислямист, куче на Корана
120
5
 
11
 
! Отговори
Операция Z преди 2 години
Хипер звуковите ракети "Кинжал" могат да носят и ядрен заряд!! Нека незабравяме това!!
119
8
 
14
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 162: Хайде спести ни тези г'лупости по опорната точка. Точно украинските силоваци воюват като джихадисти: гонят хората в мазите за да стрелят от жилищата им и стрелят по тях ако се покажат. И точно украинската армия стреля с ракети .У с касетъчни заряди и по Донбас и по Крематорск.
118
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руска газ и нефт вече никой не купува. Русия обяви, че имат пари за 1-2 месеца. След това ще гонят Шаро. Право ***, шахматист!! Играе шах с 1 ход напред.
117
10
 
6
 
! Отговори
До 162 преди 2 години
Ние не се правим, а СМЕ християни, за разлика от твоя Путин. Но ти не знаеш разликите, щото си ТРОЛейбус.
116
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва е най-голямата ЛЪЖА!!!!!, че Нато или *** им се намира под ядрения чадър на Сащ!!! Дъждобрани имат САМО Русия и Сащ!!! Чрез гарантирано взаимно УНИЩОЖЕНИЕ или някой си мисли че американците ще задействат стратегическите си сили за няква полша примерно, като знаят за ответния или ответновстречен удар по западното и източното крайбрежие???
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
глупостите си продължават спиране нема
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и баба ви може да е мъжка?
113
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ле ле, чеченците не са наемници. Те са част от ВСРФ. Те са на служба в армията на РФ. По традиция понеже са мюсюлмани не се страхуват от смъртта и имат висок боен дух. Лоялни са на родината си.
112
5
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До анонимен ***: Не си слушал внимателно. Капитанът на кораба кратко, точно и ясно каза колко е часа, и че "в момента" на кораба няма други хора освен екипажа. Но дали е имало и дали в момента няма можем само да гадаем. ..................................... Не че има връзка с темата.
111
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не успя с Ковид, пробва с война.
110
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митрофанова какво се прави, че не знае български, пък не спира да *** тука. Е, с правописни грешки, но... никой шпионин не е идеален.