Какви са последиците след потъването на ракетния крайцер "Москва"?

Причината за експлозията: злополука или украинска атака?
Обновена: 15 апр 2022 11:37 | 15 апр 2022 11:30, Петя Славова
222
Какви са последиците след потъването на ракетния крайцер "Москва"?
Снимка: БГНЕС

Ракетният крайцер "Москва", известен като флагман на Черноморския флот, е потънал по време на буря. Информацията предаде държавната агенция ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Причината за експлозията - злополука или украинска атака?

Още по темата

Корабът е бил теглен към пристанище, вероятно това в кримския Севастопол, когато е потънал. Тегленето се е наложило, тъй като плавателният съд е загубил стабилност поради повреда на корпуса при пожар, причинен от детонация на боеприпаси. Морето обаче е било бурно и затова корабът е потънал, твърди още ТАСС. Преди това екипажът е бил напълно евакуиран на други кораби на Черноморския флот, предава"Дойче Веле".

Руското вътрешно министерство няколко пъти повтори версията си, че експлозия на муниции на борда е причината за пожара, избухнал на крайцера "Москва". Какво е довело до експлозията обаче не става ясно.

Говорителят на украинската армия в пристанищния град Одеса Сергей Брачук твърди, че "Москва" е бил ударен от украински ракети от типа "Нептун", но Русия отрича това.

"Сериозен удар" върху руския флот

"Москва" се считаше за флагмана на руския Черноморски флот. Правителството на САЩ определи потъването на кораба като "сериозен удар" върху руския флот. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби каза, че потъването на "Москва" ще доведе до "последици" за оперативните способности на руския флот в региона. Оборудваният с ракети крайцер е играл ключова роля в усилията на Русия да установи "морско господство в Черно море", каза Кърби пред американската телевизия CNN. Заедно с други военни кораби "Москва" блокираше и украинското пристанище в Мариупол.

Сателитни снимки на Maxar Technologies показват кораба на пристанището в Севастопол. "Дойче Веле" не може независимо да потвърди тези кадри.

САЩ за момента не заявяват категорично каква е причината за щетите на борда на кораба, които са довели до потъването. Смята се, че по време на експлозията корабът е бил разположен на между 60 и 65 морски мили южно от украинския град Одеса.

Крайцерът може да пренася 16 крилати ракети с голям обсег. Екипажът на борда включва около 500 души. Сателитни снимки показват, че до неделя "Москва" все още е бил на пристанището на Севастопол в Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
21
 
! Отговори
Асен Халачев Иванов преди 2 години
Полша забранява със закон поддръжката на руския агресор и убиец на 21 век, както и отнемане на собственост на ***! Браво! Това трябва да се въведе и в целия ЕС. Първи ще изхвърчат подложниците от *** и др . след тях !
86
2
 
18
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
Този кораб бил потънал, защото моряк пушил цигара и не зная какво си. Та той да не стреля с гюлета и трюмовете да са пълни с бурета барут? Тази версия е просто несериозна! Руснаците не искат да признаят, че е поразен от ракети!
85
23
 
8
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 2 години
Нима все още има някой неразбрал, че се води война в която срещу Русия са САЩ, Канада, Австралия, Н.Зеландия и целия *** съюз, Война, подготвяна от години, трупано оръжия, обучавана е Уркуринската армия да убива руснаци. Путин просто малко ги изпревари. А ние, българите - догодина ще пасем, за да се храним. Амин...
84
2
 
24
 
! Отговори
...до 77 преди 2 години
Да, и най-важното, освен въоръжена с западно оръжие, Путин ще има за съсед и народ, който мрази руснаците за поколение напред. Грешката на века беше тая война.
83
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайцерът е ударен ог светкавица по време на мощна буря и се е запалил а след това и взривил. Типичен нещастен случай за руските карабльи.
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Как какви? - да, да, да и космически крайцери като на Дърт Вейдър, и телепорти, и светлинни мечове, да си играят мужиците. Ти осъзнаваш ли, че рашистан замина, или още си мислиш, че могат да произведат нещо?! Те в момента и танковете, които са на поточната линия не могат да завършат, защото нямат части... Една Лада не могат да направят, защото Лада е собственост на Рено.
81
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво че нямат ф35 украинците, че щяхме да слушаме как руски самолети са били свалени от ято щъркели
80
1
 
17
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Автогола е вкаран и с любезното съдействие на uдuoтuтe около него, защото го лъжат на лягане и на ставане за всичко
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧФ на Русия има два изхода или да се крие на 350-400 км от украинския бряг, или да направи самоубийство като атакува Украйна.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа, нелегалните казани за водка са опасни! Язък за водката..
77
2
 
15
 
! Отговори
... преди 2 години
Пожар и буря в един ден, не им върви на росияните и това си е. Поне кажете, че е бил ударен по време на битка, ве. Каква е тая излагация.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито бяха последиците след Цусима за Русия през 1905 такива ще са и сега след потапянето на крайцера Москва. Останали без защита кораби от ЧФ ще последват флагмана си.
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се е потопи временно да изгаси пожара и пак да си излезе все пак са технологична нация
74
1
 
27
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Русия доказа че има най калпавото оръжие*да но на чертежи са най добрите * хахаха
73
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е голям удър за руският военен флот, руснаците имат само още два крайцера от този клас. И всичко заради една.... цигара и пиян мужик! Хе, хе, хе, верва ли некой?
72
1
 
23
 
! Отговори
Пенко преди 2 години
Ако си беше седял тихо и мирно, дали щеше да потъне ?
71
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 Да вземат първо да направят печки-хладилници-перални..........
70
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям автогол си вкара Путин с тази операция.Ако не успее да пречупи Украйна в бъдеще ще има за съсед Украйна с голяма армия,ветерани участвали в битка въоръжени със западни оръжия.Една бъдеща Украйна която ще е постоянна заплаха за Русия.В крайна сметка Путин сбърка много.
69
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравете за украински атаки! Украйна не може да атакува вече дори жилищните блокове с "военната си мощ"
68
2
 
23
 
! Отговори
Силвер Нури преди 2 години
минава, извънредно големия корабель ...