Борел: Русия ще използва пшеницата като икономическо оръжие

Той предлага доброволно отказване от изкопаемите горива
26 апр 2022 14:43, Петя Славова
112
Борел: Русия ще използва пшеницата като икономическо оръжие
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в интервю за "Ел Паис", че всички членове на ЕС трябва да се отърват от енергийната зависимост от Москва, но признава, че все още не е постигнато единодушие между държавите-членки по този въпрос. Борел предлага отказ от изкопаемите горива и подчертава, че пшеницата може да бъде следващото икономическо оръжие на Русия.

Като алтернатива Борел предлага доброволно отказване от изкопаемите горива, предава БГНЕС. Той също така настоява да се подкрепи Киев с оръжие. "Изходът от конфликта трябва да се реши на бойното поле", заяви Борел по време на виртуално интервю за медийната група LENA, в която влиза и "Ел Паис".

Още по темата

"Първият опит за блицкриг на Русия е неуспешен. Те не успяват да превземат Киев. Те трябваше да отстъпят, да променят тактиката си и да съсредоточат силите си в Донбас. Засега те губят. Украинците ще трябва да платят висока цена: те имат голям брой жертви, инфраструктурата е разрушена, цивилното население бяга или загива. Плановете на Русия обаче се провалиха. Да видим как ще протече следващата битка“, каза Борел. "Има хора, които ни критикуват и казват, че даването на оръжия означава удължаване на конфликта и предизвикване на повече жертви и че трябва да спрем. Ако спрем да въоръжаваме Украйна, конфликтът ще приключи. Но какво тогава? Няма ли значение как ще завърши? Въпросът е не само кога ще приключи, но и как".

Относно налагането на нови санкции, които ще засегнат петрола и газа от Русия, според Борел има много варианти на масата: данък, забрана за внос или може би иранската система.

"Много икономисти смятат, че би било рационално да се повишат цените на газа и петрола, за да се наложи търсенето на алтернативни източници. Нито едно от тези предложения не се ползва с единодушна подкрепа. Това е въпрос, който трябва да бъде разгледан от Европейския съвет. Това е политика на високо равнище. Досега не е постигнато споразумение. Говорим с всички и оказваме натиск за действие. Когато Германия заявява, че до края на годината няма да има повече руски петрол, тя оказва силен натиск. Но това ще се случи. Русия ще изгуби парите от продажбата на петрол и газ. Ако успеем да постигнем единодушно решение, ще бъда щастлив. Аз настоявам за това, излагам аргументи, проучвам възможностите, търся алтернативи".

По думите на дипломата, на Европа й липсва автономност в много аспекти, но най-важният в момента е енергийният.

"Ние сме много зависими от доставките от човек, с когото сега сме в много лоши отношения. Ясно е, че Европа трябва да положи усилия, за да стане енергийно независима като начало. Това е най-важното в момента. Можем да бъдем критикувани за това, че не успяхме да направим това много по-рано, когато Путин превзе Крим. Сега виждаме истинската опасност. Всички намаляват потреблението и енергийната си зависимост от Русия", каза той.

Според ръководителя на европейската дипломация обаче светът ще бъде още по-разделен и това ще доведе до икономически сътресения. Пшеницата ще се превърне в своеобразно оръжие.

"Русия вече казва: "Нашата пшеница е за приятели и който не е наш приятел, няма да я получи". Ще се появи нова политическа панорама, в която Русия и Китай ще бъдат от едната страна, а Западът - от другата. А много развиващи се страни клонят към едната или другата страна в зависимост от обстоятелствата. Помните ли Студената война, когато имаше необвързани държави? Сега сме свидетели на възраждането на подобно явление", заключи Жозеп Борел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борел, ти гледаш ли пшеница у вас че да прайш сметката на други?
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали бяха някаква скапана бензиностанция, пък сега се оказа, че са и хлебарница. Ако ти спрат и редките и благородните метали скоро май няма да имате и коли и батерии да цъкаш у фейса.
92
1
 
2
 
! Отговори
МиодрисльороКанбитус преди 2 години
тоя бил голям ***. с пшеницата ще се прави житна - най-добрата бира, явно е Пръцелонец има съшите виялни огъвки в разбиранията за свобода и още по-свобода. Тишичн дртак с аналнораздвоениена изпръжненията наричано из селските раьони миодрислоро
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ, много трудно можеш да го направиш богат.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това им остана на Русия.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой Не е вярно. САЩ не ни дават изтребителите защото не вярват на руската матрьошка радев и съветниците му - агенти на путин. Като добавим спортото което доказа, че не е нормален, кокорестото което доказа, че е измамник и крадец + копейкин и БСП е разбираемо, че няма да видим изтребителите, които сме платили докато тези путинофили са в управлението на България.
88
1
 
4
 
! Отговори
linx преди 2 години
До Руски тролПич ! Като гледам твоя Путин колко на далече гледа та чак ми е смешно !! Въобще руснаците не смеят да си погледнат адската мизерия и за това винаги оплакват другите които са далеч по добре от тях ! Но това особенно помага на путинската пропаганда !
87
1
 
3
 
! Отговори
linx преди 2 години
До Глобалистаправ си глобалиста само че идва край на консуматорското общество в Русия защото скоро там няма да има какво да се консумира !! А ти недей рева за запада !Запада винаги е имал и пак ще има защото е запад !!
86
2
 
0
 
! Отговори
linx преди 2 години
До Глобалиста глобалиста ! ши од както си се родил живееш в мизерия ! Но нучих нещо много лошо че Русия подготвя огромен брой рускини за бактериологическо оръжие !! А това вярно е много обезпокоително !!
85
5
 
6
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Масата със спестявания ще загуби от идващите реформи във финансовата сфера.Предстои обедняване на запада.За България за 80% от хората ще се агония и мизерия.
84
3
 
4
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Финансовата сфера базирана на фиатни пари е към своя край .Печатането не може да продължи безкрайно.Налага се да се направи парична реформа.
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой да не се притеснява! Жозеп Борел няма да гладува нито ще стои на студено.
82
4
 
8
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Идва краят на консуматорското общество на запад.Инфлацията няма да я върнат скоро на 2% Предстоят години с двуцифрена инфлация .
81
4
 
8
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Нещата мисля че ще отидат към отцепване на територия от Украйна и конфликта ще стане тлеещ защото Украйна няма да признае загубените територии.Конфликта ще се проточи с години.Сащ нямат интерес за бърз край на войната.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС освен че внася пшеница я и изнася. Има достатъчно производство да се самоиздържа, ако реши.
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ СПАЗВА САНКЦИИТЕ И ГУБИ ДРУГИ ЗАПАДНИ СТРАНИ НЕ И ПЕЧЕЛЯТ.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията тръгна ДАЛЕЧ преди войната. Западът напечата трилиони долари и другти валути и причини тази инфлация. НЕ МОЖЕ ДА СЕ СОЧИ ВОЙНАТА КАТО ЕДИНСТВЕНА ПРИЧИНА - ПРИЧИНАТА Е БЕЗОБРАЗНО ХАОТИЧНОТО БОРЕНЕ С КОВИДА И ФИНАНСОВИЯ ХАОС.
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономическите санкции действат след месеци и години. След няколко месеца Путин ще се наложи да признае, че е "денацифицирал" Украйна и да се оттегли, иначе руснаците ще живеят като в Северна Корея.
76
3
 
15
 
! Отговори
Руски трол преди 2 години
Брътвежите на Борел просто за пореден път показват политическото късогледство на ръководещите Европейския съюз. Жалко!
75
4
 
8
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Повечето храни ще са с удвоени цени след новата реколта.Който може ще си купи .