Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият

Според него, България е изпълнила договора
Обновена: 28 апр 2022 11:29 | 28 апр 2022 11:25, Петя Славова
132
Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият
Снимка: БГНЕС

Русия спря доставките на газ към страната ни. Според депутатът от ПП и председател на комисията по енергетика Радослав Рибарски, с това приключи и стратегията да не се отстоява интереса в диверсификацията на доставките на газ.

Още по темата
По думите му България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът, каза още Рибарски пред БНТ.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият.

"Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там. Той допълни, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", каза той.

Рибарски каза, че в момента количеството газ в Чирен е около 18%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма подход всяка страна си определя ето гърците казаха ще платим в края на май а ние от тях ще купуваме
76
4
 
6
 
! Отговори
Опс! преди 2 години
До рудсофил Нещо си се объркал, българин съм, никакъв ...фил не съм за разлика от такива като теб! Като са ни такива дружки руснаците, защо досега плащахме най скъпо газта? Защо ни спират сега първи газта, а на други които пращаха танкове и ракети на Украйна още не са? Ааа вярно, защото първи са "приятелите"! Ами ходете им ударете една молба на колене, ако не ви е срам...!
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е позитивно за нас, щото рашките отдавна ни изнудваха, що наши пари са отишли в техния джоб, без да видим некакви ползи :))
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме или не, войната дойде при нас. На война, като на война!
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
опс не им щеме гмо кока колата и макдоналса и вмерисалите сирена за други придобивки не се сещам изнасят ни златото без пари например
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 Китай по ред причини избягва да купува руска газ. Освен това има програма до 2028г. да стане нетен износител в целия регеон. Това е страната с най-много терминали за компресиран газ. по същество всяко по-голямо предприятие по крайбрежието има собствен терминал и води собствена газова политика. Това е причината Китай да не даде нищо за Сила Сибири, който и в момента седи празен и да откаже финансиране на новите руски разработки. В Русия той вкарва пари в дърводобив и руди.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама какво лъже цял народ и от посолството му дадоха схемите , старите банкови сметки не важат и това не нарушение ена договор в един договор винаги можеш да си смениш банковата сметка и децата го знаят дали са ви нови пак в евро това че после превалутират и това не забранено
70
7
 
4
 
! Отговори
Опс! преди 2 години
То хубаво да се ползваш от свободата и придобивките на запада, ама понякога тия неща имат и цена! При най малката трудност и веднага ревнахте?! Предпочитам ако трябва да плащам малко по скъп газ, отколкото да си плюя на достойнството и да живея с вилата на врата! Те руснаците са свикнали, защото друг начин на живот не са видели, ама айде не ми го рекламирайте и на мен! И без руската газ ще мина, само да ми се махнат от главата тия ***...
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азия е голяма а Китай има огромна нужда от газ.----------------Газопроводът Сила Сибири го направиха специално за Китай. И големият китайски приятел точно след няколко месеца взе да им извива ръцете за по-ниски цени. Освен това, Казахстан им е в джоба - вторият език на казахският президент е китайски. Не, Китай няма огромна нужда от руска газ. На тях територия им трябва. Другото си го имат :)
68
1
 
4
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Валутната политика на Путин много напомня на България в края на осемдесетте (1986 - 1989). Официален курс на БНБ долар към лев - 1 : 1.50лв (по-късно стана 1 : 2.50лв). Отиваш в банката да си купиш долари по този курс. Отказват. Отиваш на Магурата. Там долари колкото искаш, но на реалния курс 1 : 5, 1 : 6лв.... и т.н. Такива ми ти работи относно купуването на газ с рубли по курса на Путин :))
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия купува от Русия годишно 43 млрд куб метра газ а България само 2,1 млрд куб.метра . Дали въобще сме някакъв фактор на пазара за газ? Ще минат и без нас.Азия е голяма а Китай има огромна нужда от газ.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петролът след 50 години може да е ценна суровина, може и да не е. Въпросът е, че парите от него ти трябват сега :)
65
0
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
Тоя курс е чисто ограбване на руският народ, на практика всеки руснак с евро и долари, може само да ги обмени за рубли по намален курс и повишени цени. Тоест държавата те наказва, че си решил да държиш сметка в чужда валута в руска банка.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто няма търсене за долари.------------Това е най-хубавият виц за днес. Да направим експеримент - отиваш на някоя бензиностанция в България, или която и да е страна от ЕС и казваш, че ще платиш, но имаш рубли. А твой познат отива на друга в същата страна и казва, че ще плати в долари. Хайде да видим какъв ще е резултатът в единият и в другият случай.
63
1
 
1
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Предвид странната тишина на една тема.... Ясно, че обясняваме неплащането в рубли с предвиденото в договора. А в долари платихме ли, както е описано в него? Че да не се окажем в параграф 22.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам путиновите медии.....имам чувството, че са за психиатрията :))) Многа са болни в Раша :))
61
3
 
5
 
! Отговори
Сара преди 2 години
Нашият премиер пак "най-умен" излезе от всички. Германия , Австрия и Италия ще плащат в Рубли но ние/правителството/ се опъваме като магаре на мост. Лошото е че заради такива управляващи си пати целия народ. Поредния американски проект пак ни изпрати в 5 глуха.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Е и? пишеш абсолютни глупости, е в момента в Истанбул има много руснаци бягащи от путиновия мир, ходи да видиш на колко им купуват рублите
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо наречено анекс, това е документ прилаган към съществуващи договори, който да ги направи в съответствие с промени в законодателството. Европейският съюз многократно е променял, усъвършенствал и т.н. закони, които без необходимите анекси ще направят много договори незаконни. Сега дойде ред руснаците да си променят законодателството и хоп на мин дивите в Европа не им харесва. Като не ви харесва стойте на студено. Ама няма да сте вие, а ние, обикновените хора. Ние ще платим вашата г лупост.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, къв курс на рублата бе, товарис4и, няма курс, рублата е свалена за търговия от всички световни борси, само на мос биржата се търгува, като се търгува само в посока продажба на долари и евро, тоя курс дето го пускат от РЦБ е като нашия курс навремето при бай Тошо, 0,98 лв за $, ама релано немаше откъде да го купиш на тая цена