Петков и Василев: енергетиката да не се ползва като оръжие

Призоваха за обща диверсификация на района
5 май 2022 12:30, Петя Славова
129
Петков и Василев: енергетиката да не се ползва като оръжие
Снимка: БГНЕС

"Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно и виждаме едностранни нарушения на договори от "Газпром". Това заяви премиерът Кирил Петков на срещата, посветена на енергийната сигурност в София.

По думите му, единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. "И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице", подчерта министър-председателят.

Още по темата

Петков заяви, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и дават нови възможности за диверсификация.

"Нашите държави използват газ за производството на електроенергия, а ако оптимизираме използването на електричество на регионалната карта, то тогава може да имаме допълнителни капацитети за газ", обясни Петков.

Финансовият министър Асен Василев добави от своя страна, "че сме подготвени, че има решения, които можем всички да използваме и да почерпим ползи от тях".

"Трябва да завършим техническите аспекти и търговската работа, за да може решенията да станат реалност. България даде на ЕС предложения, виждам движение оттогава насетне. Затова и сме всички участници тук, които могат да допринесат за такова решение, за диверсифицирането, за да не сме толкова зависими от руския газ", каза Василев.

"С наши общи усилия, с инфраструктурата и малки модернизации, можем да обединим действията си по линия на електроенергията и договорите, можем да диверсифицираме района и да прекратим един път завинаги зависимостта", убеден е той.

В събитието участват и енергийният министър Александър Николов, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, предава БГНЕС. Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др.

Дискутират се най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи – пандемията от COVID-19, скокът в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и пр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
20
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Хвани единия,удари другия,но ги остави да решат кой да е пръв.Фантасмагории,смешки и т.н.,но като ида в магазина искат да платя.Тези не са виновни,а хилядите гласували за тях и останали със среден пръст,познайте къде.Хора,осъзнайте се.За 30 и кусур години всички уж политици ни прекарват и имам чувството,че се радваме.Бог да пази България, ще се оправим.
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, които ползват като оръжие дори задните си части, а този тръгнал да обяснява енергетиката да не се ползвала като оръжие. Наистина ли е тму шефове му казват да говори такива прос_тотии? Дори фотоапаратът е оръжие в правилните ръце и използван в правилния момент, думите са оръжие, намигването може да е оръжие, всичко е оръжие. Кой каквото има, това ползва за оръжие. Едни имат банки, други имат нефт, трети леки жени, четвърти някакви там уж европейски ценности..
36
1
 
29
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Тия двамцата,лъжат повече от днес и тик-ток,взети заедно:)
35
1
 
26
 
! Отговори
българина преди 2 години
смешници, цялата мизерия която ни причинявате нямаше да се случи ако бяхте платили в рубли и преподписали с газпром за 5 г Сега ще изкарате хората с тоягите нама къде да се скриете. Никога всички работодателски организации не са се подписавали под една декларация за договор с Газпром! щом бизнес и работници са срешу вас, не усещате ли какво следва? ама който не знае бг история е така, смята че ще забърше всичко с едно голямо канадско листо!
34
0
 
13
 
! Отговори
Lina преди 2 години
кико, тук ли си въобще?
33
0
 
28
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Път мълчете си че отворите ли уста започват нови партии да се формират. На тая снимка са като комедийни актьори и двамата.
32
0
 
23
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
"И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице" До простото кире ... това и еугленка не може да го измисли! Израз без смисъл, ама с колко апломб.
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергетиката да не се ползва като оръжие, а икономиката да се ползва като оръжие (визирам санкциите) хахаха ... Еми Запада има икономика и я ползва като оръжие, а Русия има енергийни източници и ползва тях като оръжие. Не защитавам Русия, а само се присмивам на смешните изявления на САЩ, ЕС и НАТО. Всеки ползва като оръжие това, което има. Няма как да се ползва като оръжие само това, което ние (Запада) имаме. Ако аз имам пушка да се ползва, но ако ти имаш пистолет да не го ползваш хахаха
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тон дърва-300лвОт чужбина дойдоха и чужденци гласуваха за да ги изберат.Също така манипулираха изборите.Това което направиха е масово и главоломно крадене отвсякъде и после пак се връщат в чужбина.Това е положението ...
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея две пачи и за чорба не стават!
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагайте санкции на Русия нека нафтата да стане 20лв. Килото сиренето 50 хляба 3лева ..още санкции на руснаците нека им е зле!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една анкета - "Ще дадете ли една заплата за закупуване оръжие за Окрайна" се вижда че Петкофилите са само 8%. Ами дайте бе дами и господа, като имате бол пари дайте. Претеглено през 6.5 млн. българи това си е 520 хил. човека. Х 1000 лева = 520 милиона лева. Ония да се бият, а вие да гледате сеир.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
офф на какво се радват толкоз,на войната, на кризата,на инфлацията....и още и още....психически проблеми ли имат.
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почвам да си мисля, че след престъпниците от ОПГ Гроб, сме си избрали откровено луди да ни управляват! Пусти български късмет...
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усетиха далаверата с газа и станаха ястреби , сега е наред нефта и тока
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Не, не е нормален и вече много му личи!
22
1
 
29
 
! Отговори
Тон дърва-300лв преди 2 години
Нафта-3.20лв. ТЕЗИ ДВАМАТА КОЙ ГИ ПУСНА В БЪЛГАРИЯ ,ЧЕ И ДАДЕ И ДА УПРАВЛЯВАТ БЕ???!!!!
21
1
 
25
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кирчо ни обеща Украйна да ни продавала ток и газ)))Само че Украйна откъде ще го копае тоз газ като и тя се захранва с руски и даже го крадеше и за това пут7ю и спря крана?Или тя ще е посредник?))
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора, Киро дали е нормален психически?
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уволнен си бе Кириле, гуд морнинг!!!!