В Германия затварят офиса на Шрьодер, не се дистанцира от Путин

Той все още го нарича близък приятел въпреки инвазията в Украйна
18 май 2022 18:00, Елка Василева
88
В Германия затварят офиса на Шрьодер, не се дистанцира от Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран с публични средства, ще бъде затворен, а останалият в него персонал преместен, на фона на растящо недоволство от отказа му да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По традиция всички германски лидери получават държавно финансиран кабинет, когато напуснат правителството, но трите партии в сегашната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване офиса на Шрьодер.

Още по темата
Те взеха решението след неговия отказ да осъди Путин, когото той все още нарича близък личен приятел въпреки инвазията на Русия в Украйна, предаде БНР.

Германски медии твърдят, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в компании, контролирани от руската държава, далеч повече от сумата от 400 000 евро, харчена от германската държава за офиса му.

"Бюджетната комисия констатира, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, свързани с предишния му пост", се посочва в решението на партиите. "Затова офисът ще бъде затворен."

Шрьодер е социалдемократ, също като Шолц. От живите политици той най-много е свързван с германската политика "промяна чрез търговия" – доктрина, според която близките икономически връзки са най-добрият начин за смиряване и интегриране на гигантския източен съсед на Европа, отбелязва Ройтерс.

Но критиците му казват, че войната в Украйна е показателна за провала на тази политика и обвиняват Шрьодер, който като канцлер съдейства за изграждане на повече газопроводи, които увеличиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която сега е станала враждебна.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са важен канал за комуникация с човек, който светът не може да си позволи да игнорира. Но пътуването му до Москва с искане Путин да спре войната не доведе до очевидни резултати.

Позицията на Шрьодер предизвика недоволство и сред неговите най-близки сътрудници, четирима служители в офиса му поискаха нови назначения в дните след началото на войната.

На останалите сега ще бъде възложено да закрият кабината, като документите от него ще бъдат запазени за държавния архив, гласи решението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е заради неравенство:Германия + Русия > САЩ
35
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това им е свободата и демокрацията. Шрьодер не е съгласен с външната политика на Германия, както Навални с политиката на Русия. Но това, кой знае защо, е друга работа.
34
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо някой трябва да му казва от кого да се дистанцира и кого да харесва? Това демократично ли е?
33
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е при комунизма всички трябва да мислят еднакво и стандартно и да не излизат извън рамката очертана от партията.
32
4
 
34
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
до къде стигнаха с тая демокрация - да те преследват официално да се отречеш без да си дал официално изказване, че подкрепяш някаква кауза.
31
4
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Оставете го Шрьодер, той знае какво прави. Я раздуйте сега - бай Ердоган спря ли или не спря кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО?
30
5
 
30
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Познавам г-н Шрьодер лично. Моето мнение за него е, че е интелигентен и спокоен човек. Проблемът му е че не е евреин и когато беше канцлер на Германия имаше и тогава неприятности и врагове...
29
11
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Еееее дойде времето на ПОКОЛЕНИЕТО което не е рожба на Комунистическия режим!!! Това е живота непрекъснат кръговрат....
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сме рожби на комунистическия режим, дори и да не го осъзнаваме :)) Българското естествено се запазва, ние сме толерантна нация, дори и да се правим на мутри :)) Украинците ако искат да се изградят като народ, нема да се предават, но явно това не го знаят горките :))
27
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние си държим *** и Копейкин в Парламента!!! ЪПСУРД!!!!!!!!!!!
26
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирише на диктатура на пролетариата (краварите)..
25
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека има лични убеждения и самоуважение и няма да клекне пред комунисти.
24
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"на фона на растящо недоволство от отказа му да се дистанцира от руския президент Владимир Путин"-----------Растящото недоволство в американското посолство?
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са хибрид на 1984 година на Оруел и новия прекрасен свят на Хъксли, тирания до шия.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки отговор трябва да бъде адекватен на въпроса. Когато ти си културен и коректен спрямо контрагентите, почваш да мислиш че и те са като тебе. Това важи за цивилизования свят, ама тези държави са станали богати, защото там комунизъм няма и не е имало. Тези дето са го имали са се наредили като просяци пред тези които произвеждат технологичните блага. Един предлага суровини, друг предлага рушвети, но никой не предлага високоплатен труд
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетих се за Ервин Шрьодингер. Великият германски физик.
20
4
 
27
 
! Отговори
СРАМ преди 1 година
...за западната демокрация!!! Нали всеки уж можеше да има собствено мнение , дори и погрешно да е- не е нужно да се смачква човека!
19
1
 
16
 
! Отговори
Който вярва преди 1 година
...в западната или пък източна демокрация е като дете в детската градина ! Много лесно се лъже от възрастните " демократи"!
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да ме убедиш, че боядисания уж в кръв украинец, който с насмешка гледа в обектива на камерата, както и разхвърляните отпадъци по равния път, без следа от бомби е истина:) Войната е грозно и брутално нещо, не е майтап както си мислят украинците :))
17
8
 
6
 
! Отговори
Менто преди 1 година
За шрьодер ясно, а какво става с костенурките нинджа от чечен и техния учител дебелия плъх пармезан!