За първи път: Съдят руски войник за военно престъпление в Украйна

Френски издания: Изпълнил е заповед на командира си по време на бой
18 май 2022 10:19, Елка Василева
165
За първи път: Съдят руски войник за военно престъпление в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

В Киев започва днeс по същество първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руското нахлуване в Украйна – руски войник е обвинен в убийството на невъоръжен цивилен, пишат френски издания.

Процесът, след който се очаква бързо да започнат и много други подобни, ще има стойност на тест за украинската съдебна система в момент, в който международните институции водят собствени разследвания за изстъпленията на руските войски в тази страна, коментира „Фигаро“.

Още по темата
Военните престъпления в Украйна имат вече конкретен облик, изтъква „Монд“, като описва обвиняемия – 21-годишния руски сержант Вадим Шишимарин, едно „почти голобрадо момче“. Според обвинението на четвъртия ден от войната той е убил с откос от автомат 62-годишен търговец, който не носел оръжие, на няколко метра от жилището му в Сумска област; бил арестуван, когато се опитал да избяга заедно с още четирима военни.

Това е само началото, прогнозира вестникът - главната прокуратура на Украйна твърди, че има данни за над 12 000 предполагаеми военни престъпления.

Да бъдат съдени за подобни неща прости войници, преди да бъде търсена отговорност на висши военни, е рядкост в международен план. Още повече щом сраженията в страната продължават, отбелязва „Монд“.

Младежът получил заповед да стреля по цивилния, който говорел по телефона, за да не издаде той на украинските бойци разположението на руските сили, уточнява „Нувел обсерватьор“.

Телата на цивилни с колела, прострени в канавките или по пътищата, които са били покосени от куршуми, тъй като са лесни мишени и уязвими, са сред гледките, които впечатлиха най-силно първите очевидци – военни или журналисти, открили зверствата, извършени от руската армия след оттеглянето ѝ. Откъде дойде тогава притеснението при появата на Вадим Ш. с белезници на ръцете на предварителното изслушване, облечен с дрехи, сиви като цвета на лицето му? Дали бе само защото е олицетворение на посрамването – едно неизменно ужасно зрелище? Или защото не знаем изобщо как се е озовал във войската, пита се изданието.

„Нувел обсерватьор“ нарича младежа „малко колелце“ от руската „армия, в която има изтезатели и момчета за всичко, варвари и други“. Изданието задава въпроса може ли да си виновен за военно престъпление, когато си се подчинил на своя командир по време на бой.

Не сме се примирили още с образите, които ни обсебват, изтъква списанието и припомня кланетата в Буча: труп със следи от мъчения, открит в канализационен отвор, жената кмет на село Мотижин, застреляна с куршум в главата заедно с мъжа си и сина си, защото не желаела да „сътрудничи“ с руснаците. Може би имаме чувството, че плещите на Вадим са твърде крехки, за да носят отговорността за всичкото това варварство, пише "Нувел обсерватьор".

Естествено ще ни кажат, че трябва някой да е първият. Ще последват и останалите, посочва изданието, като изрежда други свидетелства за престъпления на руските войски. Защо обаче толкова скоро, щом още бушуват сражения в Донбас? Украинците издирват изчезнали близки, НПО, а следователи на Международния наказателен съд продължават да събират доказателства за престъпления, извършени от руснаците.

Вадим Шишимарин може да бъде осъден на доживотен затвор. Това тежко наказание би дало пример на армията на Путин, която продължава да се бие, но ще злепостави украинското правосъдие. А една милостива присъда може да се изтълкува от руската армия като разрешение да убива и няма да бъде разбрана от населението на Украйна. Не, военното време наистина не е време за правосъдие, заключава „Нувел обсерватьор“.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
7
 
! Отговори
Трепач преди 1 година
Охоооо, колко хора има за трепане у нас, ум да ви зайде, а колко от тях въобще не трябва да са в политиката, ужаст. В конкретния случай ако претрепят един съветски Оберщурмбанфюрер (подполковник) и играта заспива на 3 без коз.
87
9
 
31
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
След като азовците от Азовсталь се предадоха, ще има осъдени и от тях. Свидетели на техни престъпления в Мариупол не липсват. И те няма да са последни.
86
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчето е изпълнявало заповед, така е при военните, нема прошка :)))
85
12
 
35
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До СРАМ: Засрами се от спекулациите си. Прочети малко от малко за причините за тази война. Осем години обстрел на Донбас и Луганск, тайни лаборатории за биологично оръжие, намерение за създаване на атоно оръжие. Престъпленията на ураинските неонацисти нямат изброяване. Войната не можеше да не започне.
84
8
 
22
 
! Отговори
КАК ВЪРВИ преди 1 година
И как "евакуацията " в плен? Май цяла вечер под зосветителни ракети азовските плъхове са се точили на малки и големи групи. Зеления Наркокомандващ не съобщава нищо за 'плановата' операция :):)
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пак е извадил късмет, по-добре да търка нара, отколкото да гние в земята.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е може би най-гадното нещо. За цивилните е психологическа травма, да виждат смърт, да загубят всичко. Чудно ми е военните с какво ги друсат. За Русия не съм попадал на подобна информация никога, не дали а с какво ги друсат. За американците бая военни после се самоубиват, за Русия никой не знае. Но да убиваш, да виждаш смърт постоянно, да изпълняваш заповеди и да убиваш, не на всеки мозъчето ще издържи, та с нещо ги държат поне докато се води война, после да изкукват няма значение.
81
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СРАМ Не се притеснявай, Путин отдавна е същия като Хитлер, но сега се опитва да настигне Сталин. Чувам че възнамерява да възстановяват "пионерското" движение, което не е нищо друго освен индоктриниране И на децата. Русия е тоталитарна държава.
80
14
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 96. Не скоро, ами въобще няма да влязат в Киев. Нали щеше да е за 48 часа, ха-ха-ха. А съдени ще бъдат ***. кин, шайката му и всички военнопрестъпници от сибирските диваци.
79
15
 
15
 
! Отговори
СРАМ преди 1 година
за ЧУДОВИЩЕТО ПУТИН!!!Та това е ДЕТЕ, ПОДЧИНИЛО се на военна заповед!СРАМ, ПУТИН!СЪЩО и 1944 Вермахта събираше 16-годишни момчета да се бият!И мислехме, че НЯМА да видим повече ВЪРХОВНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ с психиката на ЮНОШИТЕ, въвлечени във война..КОМУ БЕШЕ НУЖНО, ПУТИН?ИГРА за теб и ЗЛО и РАЗРУХА за СВЕТА!
78
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
да се почва от 2014 кои какви ги е вършел
77
9
 
13
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
След като азовците от Азовсталь се предадоха, ще има осъдени и от тях. Свидетели на техни престъпления в Мариупол не липсват. И те няма да са последни.
76
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен пиар за Украйна и нищо друго! На война,като на война! Убиват се хора!
75
6
 
18
 
! Отговори
До до 91 преди 1 година
Когато американски служител казва,че половин милион загинали в Ирак са приемливи щети,мислите ли,че загиналите са били само военни?Приемливи ли са за вас двойните стандарти при убиването на цивилни и при изтезаването на военни в плен?Ако считате,че има разлика от каква националност е загиналият цивилен по време на война- това е расизъм.
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е постановка. Един жител на Иркутск видя неговия портрет сред загиналите в Украйна войници. Но той не напусна Иркутск. Снимката му е взета от социалните мрежи, където той е бил с военни дрехи, докато е служил в армията.
73
9
 
5
 
! Отговори
Брейкинг нюз преди 1 година
Зеленски е транспортиран в клиника в Лондон,в следствие на свръх доза и разкъсване на аналното отверстие.С опасно сноват за живота е.
72
14
 
11
 
! Отговори
До Стрелба по цивилн преди 1 година
100% съм съгласен с Вас, но това, че не е с униформа не го прави цивилен, нали?А и да си зададем въпроса, А защо командира му дава заповед да стреля по говорящият мъж,защото руснаците доста си изпатиха и дадоха жертви в началото, когато се държаха миротворчески. Има кадри -видео Как украинците препречваха колоните, препястваха, звънеха и даваха кординатите на руските войски, мислеха че това е Майдана или Холивудски филм. Нещата вече са серилзни и войниците изпълняват заповеди, а при военно време
71
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркаджии! С Президент Клоун нормално! Скоро като влязат и в Киев, ще има доста процеси срещу украински фашисти!
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъдат осъдени стотици войници на Азов, които се предадоха. Но те са "герои" за Киев. Те бяха наредени да се предадат, за да спасят живота си.
69
11
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Добри новини.При снощните атаки са убити над 100 нациста .Слава России