За първи път: Съдят руски войник за военно престъпление в Украйна

Френски издания: Изпълнил е заповед на командира си по време на бой
18 май 2022 10:19, Елка Василева
165
За първи път: Съдят руски войник за военно престъпление в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

В Киев започва днeс по същество първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руското нахлуване в Украйна – руски войник е обвинен в убийството на невъоръжен цивилен, пишат френски издания.

Процесът, след който се очаква бързо да започнат и много други подобни, ще има стойност на тест за украинската съдебна система в момент, в който международните институции водят собствени разследвания за изстъпленията на руските войски в тази страна, коментира „Фигаро“.

Още по темата
Военните престъпления в Украйна имат вече конкретен облик, изтъква „Монд“, като описва обвиняемия – 21-годишния руски сержант Вадим Шишимарин, едно „почти голобрадо момче“. Според обвинението на четвъртия ден от войната той е убил с откос от автомат 62-годишен търговец, който не носел оръжие, на няколко метра от жилището му в Сумска област; бил арестуван, когато се опитал да избяга заедно с още четирима военни.

Това е само началото, прогнозира вестникът - главната прокуратура на Украйна твърди, че има данни за над 12 000 предполагаеми военни престъпления.

Да бъдат съдени за подобни неща прости войници, преди да бъде търсена отговорност на висши военни, е рядкост в международен план. Още повече щом сраженията в страната продължават, отбелязва „Монд“.

Младежът получил заповед да стреля по цивилния, който говорел по телефона, за да не издаде той на украинските бойци разположението на руските сили, уточнява „Нувел обсерватьор“.

Телата на цивилни с колела, прострени в канавките или по пътищата, които са били покосени от куршуми, тъй като са лесни мишени и уязвими, са сред гледките, които впечатлиха най-силно първите очевидци – военни или журналисти, открили зверствата, извършени от руската армия след оттеглянето ѝ. Откъде дойде тогава притеснението при появата на Вадим Ш. с белезници на ръцете на предварителното изслушване, облечен с дрехи, сиви като цвета на лицето му? Дали бе само защото е олицетворение на посрамването – едно неизменно ужасно зрелище? Или защото не знаем изобщо как се е озовал във войската, пита се изданието.

„Нувел обсерватьор“ нарича младежа „малко колелце“ от руската „армия, в която има изтезатели и момчета за всичко, варвари и други“. Изданието задава въпроса може ли да си виновен за военно престъпление, когато си се подчинил на своя командир по време на бой.

Не сме се примирили още с образите, които ни обсебват, изтъква списанието и припомня кланетата в Буча: труп със следи от мъчения, открит в канализационен отвор, жената кмет на село Мотижин, застреляна с куршум в главата заедно с мъжа си и сина си, защото не желаела да „сътрудничи“ с руснаците. Може би имаме чувството, че плещите на Вадим са твърде крехки, за да носят отговорността за всичкото това варварство, пише "Нувел обсерватьор".

Естествено ще ни кажат, че трябва някой да е първият. Ще последват и останалите, посочва изданието, като изрежда други свидетелства за престъпления на руските войски. Защо обаче толкова скоро, щом още бушуват сражения в Донбас? Украинците издирват изчезнали близки, НПО, а следователи на Международния наказателен съд продължават да събират доказателства за престъпления, извършени от руснаците.

Вадим Шишимарин може да бъде осъден на доживотен затвор. Това тежко наказание би дало пример на армията на Путин, която продължава да се бие, но ще злепостави украинското правосъдие. А една милостива присъда може да се изтълкува от руската армия като разрешение да убива и няма да бъде разбрана от населението на Украйна. Не, военното време наистина не е време за правосъдие, заключава „Нувел обсерватьор“.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Не само в американският филм взвод на Стоун някой превърта.пръстът му е на спусъка и вероятно го отпускал поне десетина пъти,но веднъж го е натиснал и доживотен затвор,а избилите милиони войници,но на бойното поле ордени и колкото повече държави е превзел толкова за по-голям герой го смятат.Я някой да направи анкета какво французите мислят за Наполеон донесъл с войните си опустошение на цяла Европа,сам казал при Малоярославец,че след първото му отстъпление ще е разруха,а преди да не е било Рай?
67
14
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
На снимката:безмозъчен руски крепостен селянин.Такива са повечето руснаци.
66
8
 
1
 
! Отговори
L. преди 1 година
До Поп Грую - като си представя съдържанието в главата ти, наистина ми се доплаква.
65
1
 
19
 
! Отговори
Шойгу преди 1 година
Отне ни 80 пъти повече време от планираното да вземем Мариупол и трябваше да го сринем докато го освобождаваме, ама поне Путин разреши трети байпас да ми сложат
64
10
 
14
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Дано един ден ден едно такива ГОРКО момче да разстреля децата ти и семейството ти пред очите и когато ти поискаш възмездие за това някой такъв като теб да защити убиеца с ГОРКОТО МОМЧЕ. Пожелавам ти го
63
20
 
8
 
! Отговори
Човече преди 1 година
В този форум, русофобските *** прекалявате с войнствената пропаганда и истерични пристъпи, езика на омразата е основното ви изразяване. Що за тъпотии пишете бре? Тази война ще свърши, не забравяйте.
62
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 Стрелбата по цивилни - ве пак да не забравяме, че доста ВСУшники се опитваха да пресекат фронта в цивилни дрехи, дори и на жени от другия пол. А по време на Нюрнберг не е имало мобилни телефони, по които да издадеш местоположението на атаката. В този смисъл телефонът може да се счита за оръжие, освен ако не е звънял на жена си за уточняване на вечерята.
61
5
 
3
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
До 89 Поплачи си, миличък, поплачи си...
60
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкото момче, участник в укринското грозно представление. Тея показаха жест.оките си кръвопийски лица за пореден път.
59
6
 
9
 
! Отговори
L. преди 1 година
Тогава за азовци - първо каторга и съд после за оцелелите от каторгата.
58
8
 
9
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
До 78, 79 и други подобни. Ама с такива евтини коментари ли си избивате комплексите за провала на руските диваци? След като два месеца и половина с големи мъки НАЙ-ПОСЛЕ взеха един завод. Не се ли усещате колко сте смешни и жалки деййба и путинистите ви деййба.
57
10
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
Руснаците и те съдят един укр - изнасилил жена, а преди това застрелял мъжа й. По всички руски канали го показват, показания дава, следствени експерименти. Дpuc.бъгъ да пише и за него. Но едва ли, п0дл0ruте ще изтърват бонусчето от $30.
56
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкото момче! Тия кой знае какви зверства им причиняват на пленените русначета! Войната е доста гадно нещо, а укрите са психо.пати !
55
4
 
16
 
! Отговори
Стрелбата по цивилни преди 1 година
е военно престъпление.Това , че ти го е разпоредил командира, не те оправдава.Справка - Нюрнберг, включително с участието на прокурори от СССР.
54
6
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Още 650 азовци днес се предадоха, опс, евокуираха... по модному, по западно му, по Зеленски...как се поднася от медиите... и само 21 ранени, а то ще ги изкарат 2100 ... Минават през филтриционен лагер и които имат прегрешения се изпращат в Ростовска област, но ще се съдят в Донбас... и украинците затова и Те започнаха този спекткакал театър..
53
2
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
До 66. Хе-хе, и как се е разбрало, че като говори по телефона (с жена си) е давал военна информация? Велико постижение ще е ако *** са следили телефоните на ВСИЧКИ украинци.
52
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как върви "евакуацията" на мишките от "Азовсталь"?
51
10
 
9
 
! Отговори
ново 20 преди 1 година
Още 694 клошара изпълзяха от подземията на Азовстал за последните 24 часа.Не вярвам да ги изпратят на рехабилитация в Анталия.
50
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф... хванали да съдят редник, който си изпълнявал заповедите. Тия достигат нови висини. Нещо, да е имал татуировки в пречупени кръстове, да е трепал деца, да е водил нацистки речи? Или не?
49
7
 
15
 
! Отговори
Светнат преди 1 година
Да ви прави впечатление, че краварското правителство извива ръцете на всяка държава по света за имунитет на войниците си?Защо ли? Колко годишно са "косвените" жертви, причинени от Кравария?