Съд или размяна очаква пленените украински бойци от "Азовстал"?

Москва не дава информация какво смята да прави с тях
19 май 2022 12:23, Елка Василева
373
Съд или размяна очаква пленените украински бойци от "Азовстал"?
Снимка: архив, БГНЕС

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета".

Още по темата
Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода, припомнят руски издания. Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес.

Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.

"Бъдещето им тъне в мъгла" – законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума "отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".

Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".

Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията й отговаря на позицията на властите – те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна, добавя "Комерсант".

Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".

Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване – или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.

В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.

От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява "Независимая газета".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
15
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!
151
8
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До МАЛКО История......... Руската история е Най-фалшифицираната в света. Историците дори се шегуват, че "Русия е страната с непредсказуемо минало!"
150
17
 
3
 
! Отговори
Kokо преди 2 години
Ако нещо им се случи на руснаците не знам какво ще им се случи. Украйна има много повече военнопленници. Рашките едва ли ще посмеят.
149
9
 
3
 
! Отговори
до 197 преди 2 години
Знаем бе! Путин нарочно си потопи флагмана на флота, за да заблуди украинците и да им гръмне химическата тоалетна на къра. Няма надежда за вас...
148
15
 
14
 
! Отговори
Рашистите преди 2 години
Колкото победиха около Киев и Харков, толкова ще "победят" и в Донбас.
147
0
 
0
 
! Отговори
до 195 преди 2 години
Епа може да си я преместят и в Москва. Както си преценят.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 187А за колко време знаеш ли??? Дали ще има киев като столица на Окраина???
145
6
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Украйнският народ и армия ако скоро не избесят режима в Киев и не се събудят от нацизма ще страдат много за съжеление.
144
5
 
18
 
! Отговори
Хасан Генов преди 2 години
Украйна ще бъде разпарчетосана, така трябва, така е справедливо. Слава кокаине!
143
7
 
10
 
! Отговори
МАЛКО ИСТОРИЯ преди 2 години
чували ли сте за киевска русь, земите около киев, други градове, до морето са били руски земи , основани през 8 в. от князете рюрикови и русите сега ще си ги върнат.все едно румънците да искат видинското царство, а то си е наше от шишмановци!
142
5
 
6
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
"Има човек,има проблем,няма човек,няма проблем" е казал Сталин,и е бил много прав,знаел е също как се решават проблемите
141
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мечти за величие на Русия винаги завършват с купони за хляб!
140
11
 
14
 
! Отговори
тя преди 2 години
За украинските убийци доживотен затвор в Сибир !
139
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинофилите все още не искат да приемат поражението на Русия, което предстои да се случи в близко време. Никой агресор не може да да победи обединена Европа. Фашистката армия на Путин ще бъде безжалостно разгромена.
138
9
 
6
 
! Отговори
До 183 преди 2 години
Те и покрайнините на Киев бяха руски, ама вече не са.
137
1
 
10
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Англия излезе от ЕС с гласовете на необразованите, бедните и възрастните. Тези ли са в час какво се случва и какво ще се случи? А алкохоликът, който поведе Брекзит движението, след вота си би камшика и избяга от отговорност. И очакваното се случи - още преди войната в Англия рафтовете се изпразниха, защото Брекзит изгони шофьорите, икономиката им растеше по-малко от тази на държавите от ЕС, с които преди вървяха успоредно, търговският им обмен се сви драстично. Изобщо всички заедно го издухаха.
136
4
 
13
 
! Отговори
Строител преди 2 години
Съд и пак съд! Тежки осъдителни присъди за нацистите, това ще бъде справедливо. Те са нацисти, много бързо забравихте алеята на ангелите, тормоза над българското население, палежа на партийния дом. Никаква милост за тия сатрапи, колко народ изтрепаха. Ама сега ще има възмездие:). Някой дали знае кога ще ги бесят на червения площад?
135
1
 
13
 
! Отговори
Ехааа преди 2 години
Москва съобщи за края на "норманксият формат"и че унищожението на фашизма в Украйна ще продължи.
134
14
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Единствената радост за путинистите от началото на войната до днес! Но в Азовстал все още се водят престрелки и вече трети месец славната руска армия не може да превземе града!
133
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва идват тежките и смъртоносни американски оръжия. Лятото ще бъде много горещо за рашистите. 1/3 са вече в отвъдното, а за останалите все още има шанс да оцелеят.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe