Съд или размяна очаква пленените украински бойци от "Азовстал"?

Москва не дава информация какво смята да прави с тях
19 май 2022 12:23, Елка Василева
373
Съд или размяна очаква пленените украински бойци от "Азовстал"?
Снимка: архив, БГНЕС

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета".

Още по темата
Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода, припомнят руски издания. Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес.

Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.

"Бъдещето им тъне в мъгла" – законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума "отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".

Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".

Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията й отговаря на позицията на властите – те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна, добавя "Комерсант".

Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".

Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване – или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.

В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.

От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява "Независимая газета".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
7
 
! Отговори
saki преди 2 години
Много от тях ще бъдат вербувани от руснаците.Имат боен опит и стават за всякави операции. В крайна сметка ,много от тях ще приемат.
131
2
 
12
 
! Отговори
Честито преди 2 години
От ДНР съобщиха че са завършили оперативноно обкражение на 15 000 воени и нацисти от ВСУ в Донбас.
130
2
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
До факт Искаш да кажеш украинец.
129
10
 
4
 
! Отговори
аз не знам преди 2 години
защо русняците се правят вечно на майка тереза...Тия изклаха маса цивилни,и украинци и руснаци.Да не говорим какво са правили с пленниците...Защо не сринаха завода,имат сума ти вида дълбочинни бомби,сеизмични,и други....Ама не,да пленим чуждите генерали и наемниците...Дрън дрън...
128
5
 
10
 
! Отговори
До166 преди 2 години
Трябва да си напълно изтрещялл мозък, че да защитаваш уркофашистите.
127
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 2 години
?Ами нали бяха евакуирани? Какъв плен, какъв съд, какви размени??? ПРИЗНАВАТЕ СИ ЧЕ ДОПРЕДИ ЧАС ЛЪГАХТЕ ИЛИ....???????
126
19
 
9
 
! Отговори
До Истината преди 2 години
Руските фейкове са елементарни, защото са адресирани към елементарна, малограмотна аудитория с нисък коефициент на интелигентност и силна нужда от "безкомпромисна и твърда ръка, която да ги ръководи". А когато тази ръка е враг на ЕС, НАТО и САЩ, които тази аудитория е нарочила за виновни за личностният им провал няма външна сила, която да ги убеди, че грешат. Така вярата във фейковете се превръща в религиозно преклонение и обожествяване на психопата Путин и Путинистан.
125
8
 
15
 
! Отговори
абе преди 2 години
дреме му на путин за страните наоколо пък дори и да са към нато - в украйна беше цялата работа, укрите фашисти избиваха руси, и жени и деца, сега ще им го върне тъпкано и тоя зелен евреин трябва да го прибере в сибир на заточение че той е главния виновник за жертвите! СЛАВА НА РУСИЯ!
124
8
 
8
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Телата на комадирите на азов са открити в един бункер,самоубииство?!сега се разпознават и се води следствие.
123
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пешо Великия е виновен, излъга руснаците, че може да бъдат велика нация. Голяма грешка!Вследствие на тази заблуда, едно 70-80милиона руснаци и покорените им народи загинаха, а Русия за 300 години империя си остана най - пропадналата европеска държава.
122
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То човек трябва да е с напълно атрофирал мозък, че да се надява фашистка Русия да спечели нещо в Украйна. Цялата Европа и САЩ се обединиха срещу кремълския пcиxoпат. До няколко месеца и рашистите ще бягат панически към Масква.
121
11
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Цирк..... Цирка беше с крайцера Москва, дето уж беше се запалил от не внимателно пушене, уж не беше потънал, уж всички бяха евакуирани. А накрая излезе, че е тръгнал по всеизвестния курс!
120
6
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
159,вчера Русия показа как унищожава тежките оръжия от сащ,нищо не остана ,жалко за хората.
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Размяна за какво, за вафли може би? Те само от Азовстал вече са към 2000 а казват, че може да достигнат 3-3500. А като включим и повече от 5000 преди това, бройката почва да клони към 5 цифрена. Украйна има между 500 и 600 пленени Руски войници. Дори 1 към 10 да е размяната Укрите пак нямат шанс, а да не говорим, че това няма как да стане
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има карта, liveuamap. com да разгледате до къде е стигнала Русия.
117
14
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В "тюрмата на народите" каквато беше руската империя а след нея СССР единствено руския надзирател беше добре а другите нации бяха мачкани и потискани. Войната в Украйна съживи рефлекса на надзирателят да репресира другите народи. Затова днес руснаците са като побеснели кучета, защото Путин им даде още една възможност да подчинят е мачкат украинците и да разширят сферите на влияние на Русия. Но със силата на украинците и със западната помощ Русия ще бъде победена!
116
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 2 години
Нали бяха евакуирани ве, сега пък пленени, айде упръйте са малко.
115
2
 
15
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
В медиите на Украйна нищо не се говори за това там крият истината и така само продължават своята агония.
114
16
 
6
 
! Отговори
Империята на Zлото преди 2 години
Е заплаха за цялото човечество и трябва да бъде унищожена. А руснаците да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят.
113
21
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!