Убитите в Украйна руски войници - млади, бедни, от етнически малцинства

Смята се, че сега са загинали 12 500, а в Афганистан – 15 000 войници
19 май 2022 14:49, Елка Василева
523
Убитите в Украйна руски войници - млади, бедни, от етнически малцинства
Снимка: архив, БГНЕС

Броят им грижливо се пази в тайна и бива сериозно занижаван в изявленията на Москва. Сред хилядите руски войници, убити в Украйна, мнозина са много млади, произхождат от най-бедните региони на Русия и в доста случаи са представители на етнически малцинства, твърдят експерти.

Кремъл не коментира темата от 25 март, когато бяха изминали един месец и един ден от началото на войната. Тогава Москва призна, че са били убити 1351 нейни войници, пише Франс прес.

Още по темата
Седем седмици на разрушителни боеве по-късно Киев смята, че броят на убитите руснаци е 27 хиляди. Според мнозина военни и анализатори от западни страни бройката, която Украйна съобщава, е силно завишена, а тази, която дава Москва - силно занижена.

"Русия вероятно е понесла загуби в размер от една трета от сухопътните сили, които ангажира през февруари", заяви в неделя британското министерство на отбраната, като това ще рече 50 хиляди ранени или убити руски войници.

Ако следваме пропорцията от един убит на трима ранени, за която Москва призна в началото на конфликта, ще се получи, че за по-малко от три месеца са загинали 12 500 руски войници. Брой на убитите, който наближава този на 15-те хиляди съветски войници, загинали за едно десетилетие във войната в Афганистан (1979-1989 г.), която стана причина за национална травма.

"Скланяме глави пред нашите бойни другари, които загинаха като храбреци в праведен бой", заяви руският президент Владимир Путин в речта си по случай 9 май, когато се отбелязва победата срещу нацистите през 1945 г.

 "Непоправима загуба"

Рускоезичният сайт "Медиазона" съобщава, че е потвърдил смъртта на 2099 руски войници, загинали в сраженията до 6 май, като се позовава единствено на отворени източници. Мнозина от загиналите войници, чиято възраст се съобщава, са спадали към възрастовата група от 21 до 23 години, а 74 от тях не са били навършили и 20 години, уточнява медията.

Повечето убити произхождат от Южна Русия (по-специално от региона на Северен Кавказ, който е с преобладаващо мюсюлманско население) и от Централен Сибир, информира "Медиазона".

 Най-много убити (135) има сред войниците от Дагестан, мюсюлмански регион в Северен Кавказ, и сред бурятите (98), които са монголско малцинство, произхождащо от сибирската провинция Бурятия.

През април Франс прес разговаря в Запорожие (в Южна Украйна) с човек, представил се с псевдонима си Дмитро, който в продължение на повече от месец беше живял в условията на нахлуването, а след това и на бомбардирането на Мариупол, голямо стратегическо пристанище на Черно море. Здравният работник разказа за "три вълни" на окупатори в Мариупол: проруските сепаратисти от Донбас (в Източна Украйна), след това бурятите, които "разграбиха всичко" и накрая чеченците, отговорни за "лов на хора".

"Повечето войници и офицери в сухопътните сили произхождат от малки градове и села в Русия. Това е свързано със социално-икономическото и образователно разслоение", обяснява Павел Лузин, анализатор от новинарския сайт Riddle Russia.

Причината е, че "изискванията за военна служба" в сухопътните сили са "относително ниски", обяснява Лузин, като отбелязва, че най-добрите войници и бъдещите офицери предпочитат да станат част от "военно-космическите сили, от стратегически балистични сили или от флота".

Героизъм

Местните медии и социалните мрежи в Дагестан, който е сред най-бедните региони в Русия и в който в продължение на години вилнеят ислямски екстремисти, са залети от изображения на родители, които скърбят за убитите си синове, след като са били информирани за смъртта им от представители на властите.

Камил Изииев, ръководител на Буйнакски окръг в Дагестан, публикува този месец видеоклип в Телеграм, в който дава обезщетения на семействата на петима войници, загинали на фронта.

"Трябва да продължите да живеете като майки на деца, чиито бащи са загинали като герои", каза той тогава.

Първият руски войник, чиято смърт бе официално потвърдена от Москва, се казва Нурмагомед Гаджимагомедов, млад дагестанец, загинал, докато спасявал другарите си, съобщиха държавни медии.

На 4 март той бе награден посмъртно от Владимир Путин, който използва тогава хвалебствени думи за ролята в украинския конфликт на войниците, произхождащи от етническите малцинства. Путин каза тогава, че е "горд да е част от този свят, от могъщия, силен и многонационален народ на Русия".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
20
 
9
 
! Отговори
Ха,Ха, преди 2 години
Загиналите американски войници срещу Русия все украинци без мозък!
290
8
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какво очаквате Песков да прати на фронта големия си син-30 и кусур-годишен известен бонвиан и безделник,който не е работил нито ден през живота си,а демонстрира супер луксозен начин на живот. Децата на така наречения руски политически и културен елит учат и живееят на Запад докато бащите им "громят" го и определят като упадъчен. Обикновени лицемери!
289
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, блатото става все по дълбоко. Мераците са едно, ама възможностите са друго. 30% от ядрения ресурс на Русия е разположен между Урал и Камчатка, там е и 40% от авиацията /1200 бр. изтребители и бомбардировачи по международни данни/ - просто от китайска страна има долу-горе толкова ресурс. Те азиатските тигри / пардон хиени/ чакат Путин да му омекнат краката, да потроши голяма част от ресурса и тогава ще видите завземане на територия без да гръмне пушка. Даже няма да искат и нови граници.
288
5
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
За всеки прикрит Груз 200, Кремъл пести по 30 милиона рубли обезщетение! Аз им вервам !
287
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ега ти "генофонда" !..Ако е верно твърдението ти,тия са "пътници" отдавна,щом са останали неколкостотин хиляди..За сравнение:-китайци,индийци,..
286
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и путиновите памперси тука да се мъчат, истината за тях е жестока и предвидима. Нищо че Русия превъзхожда Украйна 10 пъти във военна сила. В Афганистан съотношението беше 1:100. Резултата е ясен. Дори и да хвърли всички резерви и завладее Украйна, после какво ще прави? Никой няма да и признае нови граници, Украинците ще ги скъсат от атентати и партизанско движение / на собствен терен са все пак / Няма да намерят мераклии за марионетно правителство /всекиму е мил живота/, истината това е.
285
9
 
25
 
! Отговори
Един възмутен преди 2 години
Така мерзавеца Путин унищожава генофонда на малките народи и ги обрича на изчезване. Буряти, чеченци, дагестанци са основните войници при това слабо обучени и изпратени да се бият за интересите на Путин. Всички тези народи не броят повече от 500 - 600 000 души.
284
3
 
25
 
! Отговори
Опала преди 2 години
Изчистиха малцинствата, които не се интегрират... *** хладнокръвните сметки... Аз се чудих защо пратиха в началото толкова момчета със стара техника на заколение...
283
0
 
35
 
! Отговори
А вие преди 2 години
Какво очаквахте?Синовете на милиардерите ли да се бият?Те си живеят бейски по скъпите европейски курорти.
282
8
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
убитите руски войници били.."Млади,БЕДНИ,.."...Хахаха!!!...Че къде се е чуло и видяло БОГАТ да грабне пушката бре?!....Па и друго:-Тая "новост" ме навежда на мисълта,че убитите украински войници би трябвало да са.."Стари,богати и охранени"...Боже,Боже !
281
2
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 години
До Анонимен 313 Образец Митрофанова.
280
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, за какво се пъчите и дерете тука? Нямате ли малко свян? Какво искате да кажете? Не ви е жал за убитите, искате само да демонстрирате своята невменяемост и простащине. Прав беше един български професор...
279
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият факт, че от операция... бойните действия, вече прераснаха в пълномащабна война е красноречив, че руснаците не знаят, какво да правят. Украйна не иска преговори, което означава само едно... да си върне всичко отпреди 2014 година. Западът и САЩ ще им дадат всичко необходимо за да постигнат целта си.. Русия рано или малко по-късно ще клекне от санкциите и войната. Никой не си прави илюзии, че ще бъде лесно, но няма друг начин да се спре агресора и кремълския пcиxoпат.
278
5
 
21
 
! Отговори
Копейкин преди 2 години
Истината за броя на загиналите руски войни много лесно може да се пресметне - ако са останали неокрадени тоалетни чинии значи работата е зле
277
3
 
29
 
! Отговори
Юрий Шевчук преди 2 години
"Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове на поредния наш Цезар. Родината това не е г*зът на президента, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината".
276
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо като тез дето останаха в Украйна,щото немат кинти да избегат. Анадънно.
275
1
 
15
 
! Отговори
До309 преди 2 години
Мусюлманите в роZZия са повече от30млн.,а това е повече от 20%! Най- мусюлманският град в европа извън турция е москва с над 2млн. мусюлмани.прочетете малко статистика.най-голямата джамия в европа е пак в москва! Откриха я путин и ердоган преди няколко години
274
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В американската армия, всички се казват Кенеди, Буш и Джей-Ар Юинг. Не са бедни и млади, а стари и богати. Това е!
273
1
 
2
 
! Отговори
Смях горчив преди 2 години
До ИстинатаБоже, какви аксиоми, каква логическа акробатика. Аз настръхнах!
272
5
 
28
 
! Отговори
Москва потъна преди 2 години
Кремълския Чикатило хвърли хиляди деца в устата на лъва само за да си направи кефа като отмъсти на Украйна, че предпочете запада. Психопат.