Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна
Обновена: 21 май 2022 08:25 | 21 май 2022 07:48, Елка Василева
195
Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посвети вечерното си видеообръщение на искането на Киев Русия да бъде държана финансово отговорна за разрушенията, които силите ѝ причиняват на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза, че руската армия е изстреля ракета по Харковска област и е разрушила културен център в град Лозова, и добави, че на обстрел са били подложени и Одеса, Полтава и Житомир.

Още по темата
В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, руските войски по думите му са превърнали градовете Рубижне и Волноваха в развалини, както са направили и с Мариупол и както се опитват да направят със Северодонецк.

Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде накарана да плати за всеки дом, училище, болница и бизнес, който разруши. Той каза, че трябва да бъде създаден правен механизъм, чрез който всеки, пострадал от руските действия, да може да получи обезщетение.

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна от "Caa3" (латински букви) на (Caa2) с негативна перспектива заради дълговата несигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината за оценката на рейтинговата агенция е повишeн риск украинското правителство да изпадне в невъзможност да изплаща дълговете си след руската инвазия въпреки международната помощ.

"Осезаемото нарастване на държавния дълг вероятно ще се окаже непоносимо в средносрочно бъдеще", заяви "Мудис".

Агенцията, която досега правеше анализ на перспективите пред Украйна, преразглежда оценката си заради неяснотата около това как ще се развие войната и около последствията от нея върху кредитните задължения на Киев.

Финансовите министри от Групата на седемте най-развити страни (Г-7) вчера се споразумяха да предоставят на Украйна нова помощ в размер на 9,5 милиарда долара и обещаха да ѝ дадат достатъчно пари, за да може да държи съсипаната си икономика на повърхността, докато воюва срещу Русия.

"Мудис" заяви, че очаква военният конфликт в Украйна да се проточи по-дълго, отколкото са били първоначалните очаквания, и предвижда, че реалният ѝ брутен вътрешен продукт за тази година ще намалее с около 35 процента.

Агенцията очаква украинската икономика да започне да се възстановява догодина, но едновременно с това очаква руската инвазия да нанесе трайни поражения върху БВП на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише приетия окончателно от Конгреса в четвъртък законопроект за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на добре осведомени източници. Той ще направи това още по време на азиатската обиколка, на която е в момента, като се очаква това да стане преди Байдън да се отправи утре за Токио. Законопроектът в момента пътува към него, като за целта от САЩ специално е заминал представител на американското правителство, който ще му го занесе за подпис.

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна военно оборудване за 100 милиона долара отделно от отпуснатата от Конгреса помощ в размер на 40 милиарда долара. Оборудването ще включва нови 18 гаубици и радарни системи за борба с артилерия. Вашингтон вече е предоставял подобна техника на Киев след началото на руската инвазия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
16
 
! Отговори
кубанская столица преди 2 години
Разбира се, Россия ще бъда възстанови разрушени обьекти, Всеки страна възстанови своята территория. Русската территория е от Львов до Владивосток
40
2
 
14
 
! Отговори
А Зеленски преди 2 години
Ще разположи гаубиците в културни домове и болници.
39
3
 
25
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Абе навремето Путин наливаше пари и в Украйна, ама тия не, МАЙДАН! Ейговна майдана ви. Държава, укриваща наркодилъри като Брендо. Ами да ти се разплати Брендо бе, Зе.
38
14
 
5
 
! Отговори
зер преди 2 години
Виждали ли сте крадеци и мародери да плащат нещо...
37
5
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
По принцип Русия ще плати на териториите под неин контрол, разрушени от някаква фалшива контраофанзива на Украйна. Русия плати за благосъстоянието и на кримчани, постро и им даже и мост, осигури им стабилна руска валута и куп други благинки. Та да, Русия плаща и винаги ще плаща. Тя навремето плащаше и на България до времето на предателя Горбачов.
36
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е айде спри се вече,цял свят ви налива пари и пак ревеш,алчно същество!!!!!
35
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски си личи, че е актьор, не пропусна ден в който да реве, чак да му писне на човек :)))
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметката е платена Зеленчо. Вие изтезавахте руските граждани на територията на Украйна години на ред и сега си плащате за това.
33
4
 
28
 
! Отговори
голем смех преди 2 години
Зеленият *** още не е осъзнал, че условията на мира ги пише победителя. А това няма да е Украйна.
32
26
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
И руските фашисти ще плащат репарации.
31
2
 
27
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
БОЙ ПО ГЛАВИТЕ НА УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ !!!! ПЬЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА ТЕЗИ ГАДОВЕ
30
5
 
28
 
! Отговори
Всички плащаме преди 2 години
Плащаме луксозните хотели със СПА процедури на украинците, призиви да си даряваме заплатите, пенсиите, ремонтираме и доставяме оръжия, унищожаваме собствената си икономика ... всичко това да обслужваме Зеленски и неговата хунта. ПАРИ ТЕКА от ЕВРОПА и САЩ сега ТОЯ ИСКАТ и ОТ РУСИЯ да МУ ПОТЕКАТ ОЩЕ ПАРИЧНИ потоци. Това е истинско чудовище Зеленски.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен урките не ми мязат на бежанци, по скоро на некакви самодоволни хора, дето се възползват от гостоприемството ни :)) Радват се на мекия ни климат, къпят се доволно в морето и живеят в скъпи БГ хотели и то безплатно, ама нали уж са бежанци.......хахахаха :)))
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е надебелял покрай "войната".
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видеха малко плаж и луксозни хотели урките и не искат да си тръгнат от България :)) Нашите ги карат да живеят в общежития, тез обаче не искат, харесвало им в хотелите :) Нагли до безобразие :)))
26
5
 
26
 
! Отговори
Тт преди 2 години
Чума зелена....как те търпят още твоите хора.Разиграваш целия свят.Стига си просил. и оплаквал.Никой не ти е длъжен.Продаде народа си.
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приготвил съм дарение за зеленски - един камион с бракувани водни пистолети. Трябва все пак да се бори с Русия а без оръжие няма как.
24
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления да плати издръжката на мързелите, дето са на кУрорт в България.
23
5
 
26
 
! Отговори
Кървавият Президент преди 2 години
Комика наркоман не е мночо в час.Какво ще ви плащат?Да Русия ще възстанови инфраструктурата на източните райони,защото те повече няма да бъдат по контрола на умопомрачената Рада начело с президент на наркотици.
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ти плащат разрушенията, тези които ти доставяха оръжие, нар коман такъв!