Спекулациите за здравето на Путин са много, но доказателствата - малко

Слуховете са подхранвани от потайността на Кремъл
Обновена: 31 май 2022 14:44 | 31 май 2022 14:35, Нели Христова
115
Спекулациите за здравето на Путин са много, но доказателствата - малко
Снимка: БГНЕС

Слуховете са разнообразни - Владимир Путин страда от рак или болест на Паркинсон, казват непотвърдени и непроверими доклади. И още - руският лидер е оцелял при опит за преврат или, както смятат някои таблоиди, той вече е мъртъв и е заменен от двойник.

Още по темата

Снимките на срещи на Путин с висши съюзници се разглеждат в микроскопични детайли: той стиска ли от болка масата по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу в края на април? Дали подпухналото му лице е признак на употреба на стероиди, както заяви през март бившият външен министър лорд Оуен?

Тъй като руската война в Украйна навлиза в четвъртия си месец, докладите сочат, че руският лидер може да е болен. Но това може да е само дълбоко желание на многото критици на Путин, които изглежда са готови да прегърнат конспиративните теории за божествено отмъщение или дворцови преврати заради неговото безмилостно нападение срещу Украйна.

В интервю в неделя руският външен министър Сергей Лавров беше принуден да отрече спекулациите, че Путин е болен или умира.

"Президентът Владимир Путин се появява публично всеки ден", каза Лавров в интервю за френска телевизия. "Можете да го гледате на екрана си, да четете и слушате речите му. Не мисля, че нормалните хора могат да видят признаци на някакво заболяване или лошо здраве."

Той каза, че оставя информацията за лошото здраве на Путин "на съвестта на тези, които разпространяват подобни слухове".

В понеделник Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и председателства заседание на съвета за сигурност. И двете срещи се проведоха дистанционно, тъй като лидерът на Кремъл продължава своята коронавирусна изолация. Помощници и световни лидери, които са се срещнали с Путин, но не са поставени под карантина, са принудени да седят на дълга маса, на десетки метри от президента.

Миналата седмица шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви, че вярва, че Путин е едновременно тежко болен и че е оцелял при неотдавнашен опит за преврат, като каза само, че предполагаемите нападатели идват от региона на Кавказ.

"Той има няколко сериозни заболявания, едно от които е рак", каза Буданов пред украинското издание "Украинская правда". "Но не си струва да се надяваме, че Путин ще умре утре. Той също така твърди, че преврат "в крайна сметка ще доведе до смяна на ръководството на Руската федерация. Този процес вече е стартиран."

Бивш съветски шпионин пък твърди, че Путин страда от болест на Паркинсон, докато списание New Lines твърди, че е получило запис на олигарх, който казва, че Путин е "много болен от рак на кръвта". Нито една от тези информации не е потвърдена.

В статия от разследващия уебсайт "Проект" се казва, че се смята, че Путин има рак на щитовидната жлеза или друго заболяване.

Информацията се основава на изтекли пътни документи, които показват, че Путин е получавал редовни посещения от онколог и от двама отоларинголози, за които изданието каза, че често поставят първа диагноза за заболяване на щитовидната жлеза. Кремъл не потвърди никакви съобщения за това, че Путин е болен, заявявайки, че руският лидер е в отлично здраве. Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, нарече това "измислица и неистина".

Слуховете, че Путин страда от болести, се простират отпреди повече от две десетилетия и до известна степен са по вина на Кремъл, тъй като информацията за здравето и местонахождението на Путин се пази старателно в тайна.

Откакто пое властта, Путин е представян като активен спортист, за да контрастира с образа на Борис Елцин като пияница, чието лошо здраве го прави още по-лош лидер.

Но Путин е изчезвал в продължение на седмици в миналото на фона на съобщенията за спортни наранявания от хокей на лед и джудо. Наскоро той каза на интервюиращ, че е паднал от кон и в началото на президентството си.

Кремъл редовно използва предварително заснети репортажи, често наричани "консерви", за да изглежда, че Путин е на срещи, когато всъщност е в неизвестност. Едно от продължителните отсъствия на президента бе по време на епидемията от коронавирус, когато Путин твърдеше, че е в Москва, докато според съобщенията той беше в Сочи, като понякога се появяваше в идентичен офис, сякаш в Москва.

От началото на войната някои доклади се фокусират специално върху болезнения език на тялото на Путин, което предполага, че той може да има проблеми с гърба. Подпухналото му тяло може да се обясни алтернативно, тъй като вероятно президентът носи корсет или някакъв вид бронежилетка, когато е на публично място.

Слуховете за здравето му набраха сила, когато Путин забележимо направи гримаса по време на среща с Шойгу в края на април. Путин ще навърши 70 години през октомври и вероятно фокусът върху здравето му ще продължи с пълна сила заради напредването на възрастта му. Но Буданов каза, че вярва, че на Путин "все още му остават поне няколко години. Независимо дали ни харесва или не, това е истината."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
24 ЧАСА НА ДЕН ВСЕКИ ДЕН КАНАЛ 1 КИМ ЧЕН ПУТЪН ТИ ВИ ПРЕДАВА ОТНОВО И ОТНОВО ЕДНО И СЪЩО ЗА ВОЙНАТА НА ПУТЪН В УКРАЙНА! НА ТАКЪВ ТОРМОЗ Е ПОДЛОЖЕНО ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА КОМУНДЕЛИСТАН , ЧЕ Е СУПЕРСКО :D
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно всички си мислят, че след като почине Путин войната ще спре. Сигурно и за това се е погрижил, кой ще го наследи.
70
1
 
7
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 2 години
Стига бе! Това е втория КЛОНИНГ на Путин! Досега е умирал поне три пъти! :):)
69
2
 
8
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Със сигурност ще живее повече от Байдън!
68
0
 
5
 
! Отговори
ЕДИН МАРМОТ преди 2 години
...и един мармот развива шоколад.
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ляга до Илич.То се е видело.
66
3
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
накрая вожда ще си умре геройски на фронта в бункера с "мъжът и вибратора интимно"..ха.ха.ха
65
0
 
1
 
! Отговори
Джорджиии преди 2 години
Да Оруелллл и ти да го дуууаш! Най-голямата придобивка на САЩ не се оказа Вернер фон Браун след първия етап на Втората световна война , а Алфонс и Франсоа Сакскобурготски!
64
5
 
8
 
! Отговори
БЧК преди 2 години
Нищо му няма на Путин, в отлична форма е. Само изперка тотално.
63
2
 
3
 
! Отговори
Аз ли какво мисля: преди 2 години
Те Алфонс и Франсоа са последните отломки от Третия райх и има кръвна тежка вражда между руският народ и третият райх, обачееее има едно но ...нечия пресметлива душица си казва така: Еми то Република България вече е в НАТО демек враг - кво прави нациста срещу вражеска нам страна е в наш плюс. А иначе бихме си му пръснали мозъка за поредното празнуване на 9 май, ама нациста удряйки България удря и НАТО . Кеф враг срещу враг!
62
5
 
2
 
! Отговори
Аз ли какво мисля: преди 2 години
И защо посочвам средни пръсти и на Москва и на Вашингтон - няма ви хареса кво ще ви кажа - значи Третият райх с помощта на Вашингтон прави преврат в Народна Република България, десет години по-късно пак те вкарват страната в НАТО и ЕС и я правят враждебна на РФ държава. Ама те го правят това не цивилното население , което е по-скоро само за ЕС и нацистаааа прави свет дивотии и погром върху държавността и цивилните, но РФ му се радва, защото РБ е враждебна държава. И това ако не параграф 22!
61
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кличко на мача си с пишман боксьора Пулев, беше казал, че не е очаквал таква мащабна подкрепа за българина, цялата зала беше българска в Мюнхен май беше, ако греша ме поправете :)) Аз не съм видел, некой да подкрепя украинец некаде по свето, но те немат националност, така че нормално :))
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
61 спрете вече с тоя ботокс. Какъвто и да е Путин ботокс няма. Очевидно е. Бръчки по челото, около очите, виждат се явно. Я виж дедо какъв е изопнат в челото. Да сте виждали човек на 80 год без нито една бръчки по челото? Аз не съм. Че и старчески петна няма, т е. или го гримират или направо е със сменена кожа. Та да не подхващаме темата, че не е в интерес на господарите!
59
10
 
4
 
! Отговори
паралелепипед преди 2 години
До Анонимен 60 --- С толкома ноо натъпкан ботокс из мутрата и вратлето, може да го направя да изглежда и на 30 годишен бурсук, но като с свлече ботокса и под това лице ще се покаже едно друго - на НЕистинския путангенс-двойник.
58
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урките вместо да се стегнат и да почват да воюват, почнаха с единственото което им остана, тоест все по слабата им пропаганда :))) САЩ им доставяше оръжие, обаче тез не могат да водят война, понеже немат националност :))
57
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Това ,презимето на някой да произхожда от БИДЕ ,е меко казано падение. Не по-малко падение е евреите Морган да дължат презимето си на болничните морги. Продължете Вие,уважаеми другари и другарки. Интелигентни сте ,защото получихме добри възпитание и образование по време на Социалистическа България. И не пропускайте странните еврейски фамилни имена,започващи с църното "кара" и робовладелческото "стамб". Ни Каракачанов е българин,ни Истамбулийски и Истамбулов бидоха българи. Дерзайте!
56
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Това ,презимето на някой да произхожда от БИДЕ ,е меко казано падение. Не по-малко падение е евреите Морган да дължат презимето си на болничните морги. Продължете Вие,уважаеми другари и другарки. Интелигентни сте ,защото получихме добри възпитание и образование по време на Социалистическа България. И не пропускайте странните еврейски фамилни имена,започващи с църното "кара" и робовладелческото "стамб". Ни Каракачанов е българин,ни Истамбулийски и Истамбулов бидоха българи. Дерзайте!
55
11
 
16
 
! Отговори
Та за плюването преди 2 години
Големо е плюването по ПУТИН....За верността на посоката се съди по силата с която те плюят враговете!" - приписва се на Сталин. А той е разбил веднъж нацизма.
54
4
 
14
 
! Отговори
Опала преди 2 години
Е аси, жив го погребахте тоя човек. Толкова уроки и заклинания, червено конче трябва да си сложи.
53
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега го гледах по РОССИЯ24 жив и здрав, ха-ха