Спекулациите за здравето на Путин са много, но доказателствата - малко

Слуховете са подхранвани от потайността на Кремъл
Обновена: 31 май 2022 14:44 | 31 май 2022 14:35, Нели Христова
115
Спекулациите за здравето на Путин са много, но доказателствата - малко
Снимка: БГНЕС

Слуховете са разнообразни - Владимир Путин страда от рак или болест на Паркинсон, казват непотвърдени и непроверими доклади. И още - руският лидер е оцелял при опит за преврат или, както смятат някои таблоиди, той вече е мъртъв и е заменен от двойник.

Още по темата

Снимките на срещи на Путин с висши съюзници се разглеждат в микроскопични детайли: той стиска ли от болка масата по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу в края на април? Дали подпухналото му лице е признак на употреба на стероиди, както заяви през март бившият външен министър лорд Оуен?

Тъй като руската война в Украйна навлиза в четвъртия си месец, докладите сочат, че руският лидер може да е болен. Но това може да е само дълбоко желание на многото критици на Путин, които изглежда са готови да прегърнат конспиративните теории за божествено отмъщение или дворцови преврати заради неговото безмилостно нападение срещу Украйна.

В интервю в неделя руският външен министър Сергей Лавров беше принуден да отрече спекулациите, че Путин е болен или умира.

"Президентът Владимир Путин се появява публично всеки ден", каза Лавров в интервю за френска телевизия. "Можете да го гледате на екрана си, да четете и слушате речите му. Не мисля, че нормалните хора могат да видят признаци на някакво заболяване или лошо здраве."

Той каза, че оставя информацията за лошото здраве на Путин "на съвестта на тези, които разпространяват подобни слухове".

В понеделник Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и председателства заседание на съвета за сигурност. И двете срещи се проведоха дистанционно, тъй като лидерът на Кремъл продължава своята коронавирусна изолация. Помощници и световни лидери, които са се срещнали с Путин, но не са поставени под карантина, са принудени да седят на дълга маса, на десетки метри от президента.

Миналата седмица шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви, че вярва, че Путин е едновременно тежко болен и че е оцелял при неотдавнашен опит за преврат, като каза само, че предполагаемите нападатели идват от региона на Кавказ.

"Той има няколко сериозни заболявания, едно от които е рак", каза Буданов пред украинското издание "Украинская правда". "Но не си струва да се надяваме, че Путин ще умре утре. Той също така твърди, че преврат "в крайна сметка ще доведе до смяна на ръководството на Руската федерация. Този процес вече е стартиран."

Бивш съветски шпионин пък твърди, че Путин страда от болест на Паркинсон, докато списание New Lines твърди, че е получило запис на олигарх, който казва, че Путин е "много болен от рак на кръвта". Нито една от тези информации не е потвърдена.

В статия от разследващия уебсайт "Проект" се казва, че се смята, че Путин има рак на щитовидната жлеза или друго заболяване.

Информацията се основава на изтекли пътни документи, които показват, че Путин е получавал редовни посещения от онколог и от двама отоларинголози, за които изданието каза, че често поставят първа диагноза за заболяване на щитовидната жлеза. Кремъл не потвърди никакви съобщения за това, че Путин е болен, заявявайки, че руският лидер е в отлично здраве. Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, нарече това "измислица и неистина".

Слуховете, че Путин страда от болести, се простират отпреди повече от две десетилетия и до известна степен са по вина на Кремъл, тъй като информацията за здравето и местонахождението на Путин се пази старателно в тайна.

Откакто пое властта, Путин е представян като активен спортист, за да контрастира с образа на Борис Елцин като пияница, чието лошо здраве го прави още по-лош лидер.

Но Путин е изчезвал в продължение на седмици в миналото на фона на съобщенията за спортни наранявания от хокей на лед и джудо. Наскоро той каза на интервюиращ, че е паднал от кон и в началото на президентството си.

Кремъл редовно използва предварително заснети репортажи, често наричани "консерви", за да изглежда, че Путин е на срещи, когато всъщност е в неизвестност. Едно от продължителните отсъствия на президента бе по време на епидемията от коронавирус, когато Путин твърдеше, че е в Москва, докато според съобщенията той беше в Сочи, като понякога се появяваше в идентичен офис, сякаш в Москва.

От началото на войната някои доклади се фокусират специално върху болезнения език на тялото на Путин, което предполага, че той може да има проблеми с гърба. Подпухналото му тяло може да се обясни алтернативно, тъй като вероятно президентът носи корсет или някакъв вид бронежилетка, когато е на публично място.

Слуховете за здравето му набраха сила, когато Путин забележимо направи гримаса по време на среща с Шойгу в края на април. Путин ще навърши 70 години през октомври и вероятно фокусът върху здравето му ще продължи с пълна сила заради напредването на възрастта му. Но Буданов каза, че вярва, че на Путин "все още му остават поне няколко години. Независимо дали ни харесва или не, това е истината."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Поговорка преди 2 години
Ръкуваща се с въздуха байдънова кокошка путински рак сънува.
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да е здрав като бик,, това няма да помогне на Путин да се спаси от позорна военна загуба. Загуба на пазари, загуча на престиж и загуба на териториалната цялост на държавата му.
30
0
 
6
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Ами Путин е голема работа, за всичко си има двойници....Значи има си болен двойник за Ми6 и гроздю, умрял двойник си има за ЦРУ... и двойник за разговор с наркоманчето си има.... абе има си двойници за всички случаи и за всички разведки и плямпала!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
На тези дето постоянно мислят лоши неща за здравето на Путин, мога само да им кажа: Който зло мисли, зло намира.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анализатор - Треперещият с Паркинсон и гръмнатият се оказа, че са били двойници на Хитлер.
27
2
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 23 Ми той и фюрерът на Третия Райх, Адолф Хитлер не е близвал алкохол!И не е пушил! И е бил вегетарианец! Затова пък като се е скрил в бункера зад Райхсканцеларията в Берлин е имал вече Паркинсон, лошо храносмилане, тъпчели са го с амфетамини и всякакви други гaдocти! Е, гръмнал се е накрая, не е чакал да умре от рак или нещо такова...
26
1
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Медии = лъжи и манипулации от сутрин до вечер...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да не вземат Путин да ни го пускат сутрин,обед,вечер като Зеленски?А как е здравето на Си Дзинпин ?Преди войната хич не чувахме за Путин и не ни занимаваха.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бродеше . едно време в тайгата , нямаше стрес ... едно време Вече е един обикновен изкуфял пенсионер Годините не прощават никому Преди 2 седмици почина шейха на ОАЕ , на 73 години , човекмилиардер , с несметни богатства , но парите му не можаха да го спасят ...
23
6
 
4
 
! Отговори
Крас преди 2 години
Др. Путин е затънал до гуша в..........Едниствено може да отиде на гости при Ким Чен Ун. Каквото и да се пише и каже по голяма част от света е против него.Да е жив и здрав,сам си е избрал тази роля.
22
4
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Абе аз не знам дали използва двойник или не, обаче кралица Елизабет II изглежда много по-естествена и свежарка в сравнение с Путин. А Путин е много по-млад от нея!Каква е истината не знам, обаче има нещо адски неестествено в неговия образ, който ни показват по телевизията!
21
4
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Путин си е жив здрав. Наследи Елцин,но не близва алкохол.Броди със седмици в Тайгата по време на отпуска.Северен тип човек,без много емоции. Тази есен ще направи 70-сет,но изглежда с 10-сет по-млад. Въпреки напрежението и отговорноста с която се сблъсква постояно в службата си на президент,се справя перфектно със...стреса. Много лидери на Запад,могат да вземат само...пример от него.
20
3
 
8
 
! Отговори
рибока преди 2 години
Човек,който играе хокей на лед,къпе се в ледени води и лови риба при минус 20 по Целзий на Байкал е здрав като сибирска мечка след закуска с кълка от заек.Вуду магията не струва.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да е вярно да мре
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ленд анд лийз и Путин му се вдига кръвното и започва са вика истерично на генералите си в бункера Познато нали ...
17
2
 
3
 
! Отговори
до калеко алеко преди 2 години
забелязал ли си че всичките ти пророчества не се сбъдват.... папагал
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва ред и на Китай , да се срещне с бай Данчо , ФЪФ Тайван !
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До карачанаков... Е да де , бай Данчо е къде -къде , с по свеШ мизък !
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За шефа си само най-доброто , така че Бай Данчо е по-млад от Путин , по-здраФ , по-умен , по-кадърен , не иска войни , много обещава , е, обешаването не е като даването , ама това са подробности , ... абе шефЪ си е шеВ !
13
4
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 години
Някога Ким Чен да е боледувал? Не е и няма и да боледува,същото е и с Путин и той е от малцината дето никога не боледуват.Такива като него поначало си имат проблеми с мозъка, но за Лавров и лавровци това не е проблем.