На Украйна ѝ свършва оръжието, ще даде ли България своето?

"Оръжие за Украйна" и "Газ за рубли" е политическото разделение у нас
7 юни 2022 14:03, Анисия Иванова
191

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие от България за Украйна. Междувременно шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Димитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета.

"Украйна пак поставя този въпрос, защото толкова бързо се изхабява и свършва оръжието, което се доставя от западноевропейските държави и САЩ, че вече започва да буксува производството на нова техника и ново въоръжение в Европа. Не се смогва с доставките на нови компоненти", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента всякакъв вид оръжие е необходимо за Украйна.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество се съгласи, че Украйна има нужда от все повече въоръжение.

"Ако гледаме от българска гледна точка, въпросът е по-скоро политически. Българските политици и партии са разделени на два лагера. На знамето на едните пише "Оръжие за Украйна", а на другите - "Газ за рубли", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от едната страна са БСП, "Възраждане", неслучилата се партия на Стефан Янев и президентът Румен Радев, а от другата - всички останали.

"За пореден път усилията на Русия да внесе раздор в нашата политика са успешни. Изпускаме отново шанс да се откъснем от зависимостта, която имаме от руските енергийни източници и съветските оръжия", коментира Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър смята, че Русия целенасочено омаломощава възможностите на военновъздушните ни сили. И изтъкна, че НС тепърва трябва да обсъди безвъзмездното предоставяне на техника за Украйна, но и продажбата на такава.

Керемедчиев припомни, че България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна.

"Нелепи са предложенията България да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. България не е равно отдалечена от двете държави, но прави впечатление, че сме една от страните от ЕС, които не са изпратили военна помощ. Бежанците са приети добре у нас, но това не решава събитията на фронта. За Украйна най-важно е кой изпраща оръжия", посочи Димитров.

Събеседниците изразиха мнение и по темата с ядрените заплахи от страна на Москва.

Керемедчиев уточни, че Русия използва всякакви алтернативи, включително заплаха с ядрено оръжие, защото другата ѝ сила е ангажирана в конфликта с Украйна.

"Ядрената заплаха е единственият аргумент, чрез който Русия държи настрани държавите от НАТО и ги спира от директна намеса в конфликта", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
Там има и помощен персонал, знаещ повече и от генерал.Както в армията старшината и домакина са важни
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
идват 40 леопард 2А4 и Aspire ракети. не може да им свърши оръжието.
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На паметника колко скапанякa с украински знамена бяхте преди няколко седмици?" - А малко след това на руското послоство какво стана бе? От къде се появихме 20 000 направо не ви се повярва.
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само краварите им дадоха поне 50 млрд. , къде отидоха тия пари?
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свършва им оръжието? Само САЩ пратиха оръжие за 40 милиарда долара, как така то "свърши"? Може ли малко по-конкретно да кажете как стана това: мунициите ли свършиха, автоматите ли се амортизираха вече, какво точно?
59
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес 18.30 пред Парламента се събираме на шествие "Оръжие за Украйна"!
58
3
 
24
 
! Отговори
Бой преди 1 година
Той горкият Зеленски откакто е почнала войната се изкара чист като агънце, такъв един шербетен, един сладък, мелаим, мелаим, както казват турците...но всъщност това е един мръснииик, идиооот, мафиот, наркооомааан, терорист! Как пък веднъж не чухме Путин да се оплаква, а все тая калдаръм кокона - Зеленски?!
57
1
 
9
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
Немали оружие....че им дам прашките на комшиката дето си ги забравя често при мене
56
3
 
13
 
! Отговори
До до 40 преди 1 година
НАТО е САЩ,ЕС са само негови сателити.Неписано условие за членство в ЕС е първо да си член на НАТО.България сега е източен фланг.Не искам да се превърне в източен фронт на НАТО.
55
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им свършат украинците понеже над 10 милиона са бежанци, та като свършат войниците ще искат да пратим и нашите деца да се бият за тях. Няма такава държава с толкова претенции като Украйна. Хем голи, хем боси, хем нагли. Да са мислили като не изпълняват договорите,сега ще плачат! От 2014 нагазиха в блатото.Сега излизане няма.Жалко за хората без пари.Те не можаха да избягат от Зеленски.На границата са давали по 10000 евро младите мъже, за да избягат от мобилизация.България няма да става курбан
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак искат да закачат нещо на аванта! Е няма по нагли ревльовци от тея
53
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде излезте бе русофили! Излезте на улицата да ви преброим колко сте! Ама не смеете нали? Защото ще лъсне истината, че сте една шепа луди.
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли някой вече да ги избави тия укрохохли от мъките им?! По-лесно щеше да бъде, ако Путин беше очистил всички там сбъркани хора, като фанеш Зеленски, и през цялата му там слагаческа и блидолюзническа шайка.
51
1
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Арсенал бълва на денонощни смени от начлото на войната оръжие което го продава на американски фирми. Всичкото оръжие отива в Украйна. Неофициално доставяме достатъчно оръжие мисля!
50
2
 
17
 
! Отговори
Не свършват ли украи преди 1 година
Не им ли свършват и украинците??? Щот ние тук имаме едни по морето, и можем да им ги пратим за подкрепление.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пратим оръжие на Украйна, а ще има - Ти ли ме бутна, или аз си падна?!
48
4
 
10
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Керемедчиев,млъквай бе
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"кой е предал ТОЧНИТЕ ДАННИ" - А ти откъде знаеш кои са точните данни? Да не би да се армейски генерал в БА?
46
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като се даде оръжие директно ставаме участници в конфликта." - Егати тъпата опорка. Дори неутрална Швейцария си промени закона и започна да праща швейцарско оръжие на Украйна. Ние още се кланяме на СССР и вярваме на червената пропаганда.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето макейн и другите ястреби от сащ ги навиха, че ще ги въоръжават, за да свалят путин, докъде ги доведе американското коварство.