На Украйна ѝ свършва оръжието, ще даде ли България своето?

"Оръжие за Украйна" и "Газ за рубли" е политическото разделение у нас
7 юни 2022 14:03, Анисия Иванова
191

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие от България за Украйна. Междувременно шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Димитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета.

"Украйна пак поставя този въпрос, защото толкова бързо се изхабява и свършва оръжието, което се доставя от западноевропейските държави и САЩ, че вече започва да буксува производството на нова техника и ново въоръжение в Европа. Не се смогва с доставките на нови компоненти", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента всякакъв вид оръжие е необходимо за Украйна.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество се съгласи, че Украйна има нужда от все повече въоръжение.

"Ако гледаме от българска гледна точка, въпросът е по-скоро политически. Българските политици и партии са разделени на два лагера. На знамето на едните пише "Оръжие за Украйна", а на другите - "Газ за рубли", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от едната страна са БСП, "Възраждане", неслучилата се партия на Стефан Янев и президентът Румен Радев, а от другата - всички останали.

"За пореден път усилията на Русия да внесе раздор в нашата политика са успешни. Изпускаме отново шанс да се откъснем от зависимостта, която имаме от руските енергийни източници и съветските оръжия", коментира Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър смята, че Русия целенасочено омаломощава възможностите на военновъздушните ни сили. И изтъкна, че НС тепърва трябва да обсъди безвъзмездното предоставяне на техника за Украйна, но и продажбата на такава.

Керемедчиев припомни, че България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна.

"Нелепи са предложенията България да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. България не е равно отдалечена от двете държави, но прави впечатление, че сме една от страните от ЕС, които не са изпратили военна помощ. Бежанците са приети добре у нас, но това не решава събитията на фронта. За Украйна най-важно е кой изпраща оръжия", посочи Димитров.

Събеседниците изразиха мнение и по темата с ядрените заплахи от страна на Москва.

Керемедчиев уточни, че Русия използва всякакви алтернативи, включително заплаха с ядрено оръжие, защото другата ѝ сила е ангажирана в конфликта с Украйна.

"Ядрената заплаха е единственият аргумент, чрез който Русия държи настрани държавите от НАТО и ги спира от директна намеса в конфликта", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Всичко трябва да приключва скоро,какви оръжия. ОПАСНОСТА, която идва от юга ,ако всичко се проточи,тя е главната,Какви кравари,русофили
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да хващат и да хвърлят каквото могат, навремето опълченците така са удържали Шипка, дори са хвърляли труповете на убитите. То с ракети и дронове наготово и баба може.
82
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна изживява последните си дни като държава. После има шансове да остане само като географска област.
81
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На тоа, къв му е проблема, та е заревал за нацистка Украйна? Да грабва гранатомет и да хуква на предна линия при Северодонецк. Русия ще пребъде, не го ли разбрахте! Но не и нацистка Украйна. Баща ми се е бил във Втората световна война, и е стигнал до Унгария. Има кръст за храброст и орден Червена звезда. Бил се е срещу тогавашните фашисти и нацисти. А сега, тоа, ще иска оръжие за НАЦИСТИ!! *** и ***.
80
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров летеше до Пеин да иска китайско оръжие, защото съветското свършва вече. Ама китаеца хитро им е отказал. Скоро и до Северна Корея ще опрат да им помага.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще отсече главата на Зеления и ще си я лепне на стената в президенството в Кремъл
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не изнасяме оръжие, как ВМЗ е с рекордна печалба?
77
13
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 година
Свършвало оръжието, как бе стопи ли се или огладнелите руснаци го изядоха ? На България и пречат две неща за да не е най-бедна - ттъпото РУСОФИЛСТВО и още по-ттъпите журналисти, те като, че не са журналисти, а манипулативни лицемери от рода на Гала ! Да и ппростото население разбира се, но това не се отчита защото е обичайно и наследствено !
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа, видях какво значи "свърши". Както съобщи австрийския eXXpress, голяма част от пратеното оръжие въобще не стига до фронта, а се продава в т.нар ДаркНет. И... ами, свърши, разпродадено е, пратете още моля.
75
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много русофили, вече са на ръба на нервна криза. Ха-ха-ха!
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом толкова бързо го изоазходва, и нашето ще замине зян. А после? Украйна пак ще я опердашат, а ние ще сме без хич. Тези нахалници следва да научат мястото си.
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Увихте ли оградата му поне?" - От МВР са продажници като вас и ако не ви защитаваха, щяхме да ви счупим главите. Ама ще се отървем и от полицаите. Рашков е почнал вече да ги съкращава.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те заради тази Украйна колкото беше разединено българското общество, още толкова го разединиха! Еврогейския съюз първоначално, сега Зеленския съюз.
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България изпраща непрекъснато оръжие на Украйна, но неофициално, защото русофилите масово ще получат инфаркти.
70
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво оръжие за тия мизерници! България не следва да е част от това безумие. Наивно е да очакваме украинска победа срещу огромна страна с ресурси и ядрено оръжие. За да спре войната, Украйна ще капитулира или ще стане по-голяма война. Кое от двете е по-приемливо?
69
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТОвскто оръжие няма да свърши преди руското. Русия е обречена да иска мир.
68
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, я по-спокойно, няма нужда да се колите заради чужди простотии. Заради тия украйнци и българите ще наскачат един срещу друг. Деца нямате ли, за тях мислете!
67
5
 
20
 
! Отговори
нагледци преди 1 година
Стига лъжи. НАТО е САЩ. И базите в БГ са на САЩ. А ако стане лошо само И.Ди.от може да си въобразява, че някой ще зареже собствената си отбрана и ще защитава БГ. И ако стане ще е заради продажници на българите като вас.
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом на Украйна и свършва оръжието, със сигурност и на Русия е пред изчерпване. Щом започнаха да докарват вече антиките Т-62, смятайте колко големи загуби търпят рашистите.
65
0
 
11
 
! Отговори
това ги чака преди 1 година
Артилерията на руските въоръжени сили унищожи по време на специалната операция в Украйна 155-милиметрова самоходна артилерийска установка (ACS) M109A3 и две гаубици M777, произведени в САЩ, прехвърлени от Норвегия. Това заяви във вторник говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков.