Кремъл: Американците, пленени в Украйна, са извършили престъпления

Те не били защитени от Женевските конвенции за военнопленниците
21 юни 2022 18:30, Елка Василева
102
Кремъл: Американците, пленени в Украйна, са извършили престъпления
Снимка: архив, БГНЕС

Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до рамо с въоръжените сили на Киев, са "излагали на опасност" руски войници и трябва "да им се търси отговорност за тези престъпления". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за американската телевизия Ен Би Си, предаде Франс прес.

Още по темата
Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата бивши военни от САЩ – Александър Друки и Анди Уин, посочи Ен Би Си.

"Това са наемници и са участвали в незаконни действия на територията на Украйна", заяви на английски Песков. "Участвали са в обстрели и бомбардировки" на руски военни, "излагали са на опасност живота им", добави той. "Трябва да им бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления. Тези престъпления трябва да се разследват", допълни говорителят на Кремъл.

Запитан за естеството на престъпленията, в които са обвинени  американците, Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления", но увери, че двамата не са защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже "не са част от украинската армия, съответно за тях не важат Женевските конвенции", мотивира се той.

Обстоятелствата, при които са заловени двамата бивши военни, остават неясни, както и кой ги държи в плен. Песков каза само, че са в ръцете на "властите".

Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказание, той заяви: "Това зависи от разследването".

Руски медии разпространиха снимки на двамата американци, които според тях са били пленени, докато са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс. Вестник  "Известия" показа видеоклип с кратко интервю с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти  (RT) излъчи снимка на мъж, когото идентифицира като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни роднини казаха в сряда, че двамата са в неизвестност в Украйна от седмица и се опасяват, че може да са били пленени.

В кратко видео, публикувано в приложението "Телеграм", мъж с брада и американски акцент казва пред камерата: "Моето име е Александър Друки, аз съм против войната". Той повтаря на руски: "Аз съм против войната". В друго кратко видео мъжът, идентифициран от "Известия" като Анди Уин, също казва на руски, че е против войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се присъединили към други чуждестранни доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота АФП: "Следим отблизо ситуацията".

Запитан от Ен Би Си за американската баскетболистка Бритни Грайнър, задържана в Русия през февруари за трафик на наркотици, Песков отхвърли предположението, че държана като заложничка: "Не можем да я смятаме за заложничка. Защо трябва да я наричаме заложничка? Тя е нарушила руските закони и сега е преследвана" от правосъдието, каза той.

На летището в Москва в багажа на Грайнър бяха открити вещества с мирис на масло от хашиш, съобщи по-рано руската митническа служба. Застрашава я присъда от 10 години затвор.

През май Вашингтон заяви, че Русия неоснователно държи спортистката под стража. От страна на САЩ със случая се занимава специалният пратеник, отговарящ за заложниците. Руски съд удължи срока за задържане на Грайнър до 2 юли.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
27
 
6
 
! Отговори
764 преди 1 година
"Запитан за естеството на престъпленията, в които са обвинени американците, Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления"". По точно е да се каже че още не знае. До няколко дена ще им измислят и престопления. Рашките и на майка Тереза могат да измислят престъпление или обвинение във фашизъм
65
3
 
20
 
! Отговори
асдаа преди 1 година
Няма какво да се церемонят с тези двамата - бърз съд и до стената. Нататък е ясно.
64
2
 
10
 
! Отговори
Там преди 1 година
Потърсете в ютуб канала,"Сила в правде"там жител на Донбас пуска видео и карти от мястото на войната.
63
4
 
16
 
! Отговори
Почна ли се? преди 1 година
В Одеса вият сирени и хората бягат в паника,чуват се взривове в морето Руски кораби чистят мини и правят път към пристанището.Ескадрила Су-35 е прелетяла на града без да пуска бомби.От МО на РФ не коментират случващото се.
62
18
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 1 година
На сафари за лов на руснаци. "Злодея" Путин вече надмина себе си - да преследва хора, щото ходели на сафари. Това човеколюбивия запад не може да го разбере.
61
5
 
12
 
! Отговори
да преди 1 година
ето това са закони и правосъдие, не като у нас!
60
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да ги пуснете. Хората са били на туристическа обиколка в Украйна с автомат в ръка.
59
0
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Първо се научи да пишеш грамотно.
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още когато стана дума, че чужди наемници ще отидат в Украйна да воюват, руснаците много ясно ги предупредиха, че ще бъдат третирани като терористи и не попадат под действието на конвенцията за защита на военнопленници, в случай че бъдат заловени. Няма как да кажат, че са изненадани, ще си получат заслуженото - отишли са да убиват и са убивали. С перце ли да ги галят? Надявам се все пак, че руснаците ще проявят милосърдие и ще им намажат въжето с восък преди да ги обесят.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечатление, че има и канадци. Нещо много са се разшетали по света
56
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, че може ли? Разбира се, че щом са американци...ако ще да стоят и нишо да не правят, са извътшили престъпление срещу русия.
55
1
 
28
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Русия няма Гуантанамо, но си има Сибир.
54
24
 
5
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Кремъл, Вие сте минало! 2024 Русия Умре! И тогава България ще започне пак възхода си!
53
23
 
8
 
! Отговори
Груз 200 преди 1 година
Смрт за рашистaн и комунизъмЪ червени буклуци
52
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте ги на Кадиров, много бързо ще научат руски и ще викат-Ахмат сила.
51
7
 
24
 
! Отговори
Шаш преди 1 година
В Мариопол се подготвя трибунал подобен на Нюрнбергския срещу нацистите и чуждите наемници в Украйна.И запада е в паника защото в ДНР и ЛНР има смъртно наказание.
50
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около русия трябва да се издигне една много висока бетонна стена с телена мрежа отгоре и да си седят там. И без това нищо смислено не излиза от там.
49
0
 
16
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Американците имаха друг модел на съдене на такива терористи наемници - нали си спомняте скандала с Лагера в Куба Гуантамо - бой до припадък докато си кажат всичко , и след това ги изхвърляха в Океана на Акулите .
48
3
 
19
 
! Отговори
Супер преди 1 година
400 поляка,240 граждани на сащ и 160 канадски граждани и това са само тези разпознати те.Това са убитите наемници за два месеца в Донбас.
47
8
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
но рашунгеруте са подписвали. но *** и ***.