Кремъл: Американците, пленени в Украйна, са извършили престъпления

Те не били защитени от Женевските конвенции за военнопленниците
21 юни 2022 18:30, Елка Василева
102
Кремъл: Американците, пленени в Украйна, са извършили престъпления
Снимка: архив, БГНЕС

Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до рамо с въоръжените сили на Киев, са "излагали на опасност" руски войници и трябва "да им се търси отговорност за тези престъпления". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за американската телевизия Ен Би Си, предаде Франс прес.

Още по темата
Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата бивши военни от САЩ – Александър Друки и Анди Уин, посочи Ен Би Си.

"Това са наемници и са участвали в незаконни действия на територията на Украйна", заяви на английски Песков. "Участвали са в обстрели и бомбардировки" на руски военни, "излагали са на опасност живота им", добави той. "Трябва да им бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления. Тези престъпления трябва да се разследват", допълни говорителят на Кремъл.

Запитан за естеството на престъпленията, в които са обвинени  американците, Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления", но увери, че двамата не са защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже "не са част от украинската армия, съответно за тях не важат Женевските конвенции", мотивира се той.

Обстоятелствата, при които са заловени двамата бивши военни, остават неясни, както и кой ги държи в плен. Песков каза само, че са в ръцете на "властите".

Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказание, той заяви: "Това зависи от разследването".

Руски медии разпространиха снимки на двамата американци, които според тях са били пленени, докато са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс. Вестник  "Известия" показа видеоклип с кратко интервю с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти  (RT) излъчи снимка на мъж, когото идентифицира като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни роднини казаха в сряда, че двамата са в неизвестност в Украйна от седмица и се опасяват, че може да са били пленени.

В кратко видео, публикувано в приложението "Телеграм", мъж с брада и американски акцент казва пред камерата: "Моето име е Александър Друки, аз съм против войната". Той повтаря на руски: "Аз съм против войната". В друго кратко видео мъжът, идентифициран от "Известия" като Анди Уин, също казва на руски, че е против войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се присъединили към други чуждестранни доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота АФП: "Следим отблизо ситуацията".

Запитан от Ен Би Си за американската баскетболистка Бритни Грайнър, задържана в Русия през февруари за трафик на наркотици, Песков отхвърли предположението, че държана като заложничка: "Не можем да я смятаме за заложничка. Защо трябва да я наричаме заложничка? Тя е нарушила руските закони и сега е преследвана" от правосъдието, каза той.

На летището в Москва в багажа на Грайнър бяха открити вещества с мирис на масло от хашиш, съобщи по-рано руската митническа служба. Застрашава я присъда от 10 години затвор.

През май Вашингтон заяви, че Русия неоснователно държи спортистката под стража. От страна на САЩ със случая се занимава специалният пратеник, отговарящ за заложниците. Руски съд удължи срока за задържане на Грайнър до 2 юли.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
16
 
5
 
! Отговори
hahahahahahahahaha преди 1 година
смешници, излагали на оасност? да не са разрушавали болници и жилищни сгради като рашунгерите? ***. ***.
45
1
 
22
 
! Отговори
Мда преди 1 година
"Според руските медии били пленени, докато се сражавали в Украйна".... !Не, бе! Отвлекли са ги, докато се разхождали в Сентръл парк и си говорели за плетки!Лично Путин!Баси! Що пак не писахте, че са ги евакуирали??!
44
2
 
21
 
! Отговори
Боб преди 1 година
ДНР и ЛНР никакви Женевски конвенции не са подписвали! Не са в ОН и имат смъртна присъда! Който чужденец, ходи да воюва там за пари или за удоволствие да го има в предвид..
43
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква работа нямат американските зверове в У-краина, в покрайнините на Русия. МАРШ! Марш куучета крастави!
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беесене! Незабавно!
41
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на руските псевдо войници, извършили престъпления срещу цивилни също трябва да им търсите отговорност. Ама кремълските псеta няма да го направят, разбират само от бой по твърдоглавите им глави
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изказване на Кремъл е малко като някой педофил да звънне в полицията и да каже "хванах тук един, дето паркира незаконно на тротоара".
39
4
 
12
 
! Отговори
Зa Змийския остров преди 1 година
Новините тука са кът а? Руснаците са приводнили всичко дето са им пратили. Затова укропитеците са си изляли злобата на сондажните платформи. ПОСЛЕ зеления гном изразил впечетление, че заради ЕС заигравките на Украйна, Русия щяла да засили ударите си тия дни! :):)
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на РФ. Бой до дупка.!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ракета калибър кво ше кажеш бе математик :)
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С въздушен удар например :) извинявай че ти развалих кефа
35
2
 
12
 
! Отговори
Zа. преди 1 година
Украинците и тия на тяхна страна са много по злобни. И в телеграм и на всичко. Радват се на кървави снимки като злобни дечица. От руските все има някой да жали и да оправдава украинските жертви ,но укрите са като обезумели.
34
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 М777 няма как да ги унищожихте ЗАЩОТО СА КАЛИБЪР 155 ММ И СА ПО ДАЛЕКОБОЙНИ С ОКОЛО 7 МИЛИ ОТ РУСКАТА 152 ММ ТЕЖКА АРТИЛЕРИЯ! НИЩО ЛИЧНО ПРОСТО МАТЕМАТИКА!
33
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Анонимен-29, г..а..н..ь..о,за тях държавата не е чужда,че ти малко история,земятя,е исконна руска,украина е създадена от изкуствено от твоя товарищ ленин.
32
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама американци пленили мордорците от 5- 6 хиляди щатски военни в Украйна, това е постижение достойно за съжаление! Еми убийте ги да видиме дали ви стиска! Съмнявам се! Ще ги разкарвате до края на войната по съдилища, ще им издава те поредната " смъртна" присъда и като пукне путин ще ги пуснете, това е ставало и преди 1989 г, нищо ново- страхът от САЩ е голямо шубе за москва!
31
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпниците сте вие, кремълски изчадия!
30
5
 
8
 
! Отговори
М777 преди 1 година
горят много добре!
29
6
 
19
 
! Отговори
мучането на телетата преди 1 година
горките краварчета! Дошли със "американски мир", а пулучили руски присъди....
28
2
 
7
 
! Отговори
Плашимир преди 1 година
До 15. Zмях.Е кат са отишли да пушат ,може и да пукнат.Правилата са такива. Пукаш. По един или друг начин. Да не е да играят на фунийки?
27
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А руснаците кво правят в чужда държава!