Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Оценката е на американския Институт за изследване на войната
9 юли 2022 08:46, Елка Василева
176
 Русия се готви за голяма офанзива в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, посочи в редовната си оценка за хода на конфликта Институтът за изследване на войната, цитиран от УНИАН.

Още по темата
Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, заяви американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива.

"Когато руското военно командване реши, че се е подготвило достатъчно за подновяване на по-голяма настъпателна операция, то най-вероятно ще продължи с широкомащабно настъпление с повече войски и по-голяма упоритост, отколкото сега. Изходът от оперативната пауза може да бъде постепенен и да не бъде забелязан веднага", прогнозира Институтът за изследване на войната.

Той отбеляза, че главното условие за оперативна пауза е да се създаде вид, че тя или не съществува, или ще бъде твърде кратка, така че противникът да няма време да овладее инициативата и да премине в контранастъпление.

В оценката за развитията на военните действия вчера пише, че руските сили са постигнали незначителни успехи югоизточно от град Северск, в Бахмутски район в Донецка област, и са продължили настъпват западно от вече превзетия от тях Лисичанск.

Руската артилерия е обстрелвала района южно от Барвенково, в Изюмски район в Харковска област. На обстрел са били подложени също Никопол, Новопавловка и няколко населени места северозападно от Славянск, каза Институтът за изследване на войната.

Според него това може да означава, че руските сили искат да заобиколят Барвенково от изток и да достигнат пътя Изюм-Славянск, за да поемат на югоизток към Славянск, или да поемат директно на югоизток от Барвенково към Краматорск.

Русия превзе град Изюм, в североизточната украинска Харковска област, още през март. Краматорск де факто е административният център на онази част от Донецка област, която остава под контрола на Украйна. Славянск, друг голям град в източния украински регион, бе контролиран от проруските сепаратисти в продължение на няколко месеца след избухването на техния бунт през 2014 г.

В четвъртък Институтът за изследване на войната вече предположи, че руските въоръжени сили може би временно намаляват мощта на офанзивата си в Украйна, за да се прегрупират за ново настъпление.

В сряда Русия "за първи път през 133-те дни от началото на войната" не обяви нови териториални придобивки в Украйна, отбеляза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той допусна, че е възможно руската армия да прави "оперативна пауза", която не предполага "пълно прекратяване на активните бойни действия".

"Вероятно руските сили ще се ограничат до сравнително малки нападения, опитвайки се да създадат условия за по-големи офанзиви и да възстановят бойната си сила, от която се нуждаят, за да се заемат с тези по-амбициозни начинания", прогнозира преди два дни Институтът за изследване на войната.

Източник, близък до "Народната милиция" на "Луганската народна република" каза пред ТАСС, че руската армия и сепаратистите са превзели Клиновое, в Бахмутски район в Донецка област. Той съобщи за "активно настъпление" на съюзните сили към град Бахмут, който се намира само на около 6 километра от това село.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
6
 
16
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Киро и неговите работодатели в САЩ не разбират ли, че същата русофобия, която действа в Украйна, Полша и Балтийските не действа в България. Те чели ли са история или не правят разлика нали сичко Източна Европа, значи мразят Русия!! Нас нациската идеология не ни е накарала да мразим евреите, натовската пропаганда няма да ни заличи историята, в която не сме мразили Русия не е била враг! Качил се Киро на паметника на Руския цар Освободител, да ни разказва колко лоша е Русия,каква ирония!
135
9
 
20
 
! Отговори
ivailo преди 1 година
Русия скоро ще си върне цялата Покрайна ..
134
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците умират най-много в катастрофи, от лошо здравеопазване, от лош живот, алкохолизъм, та само тая война им трябваше. Много скоро ще са под 100 милиона, на тая територия, направо ще са си една обезлюдена държава.
133
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква офанзива, не свършиха ли бурятите и чеченците вече?
132
2
 
12
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Институтът им и да е за изследване на мира е ясно след две седмици като изсъхнат блатата,че Русия ще си направи каквото си е наумила.Както казва Цар Симеон Втори в едно интервю тук :по-внимателно с Русия,това е империя с имперско мислене".А Империите винаги смятат себе си за прави бих добавил и също,че не им пука за мнението на останалият свят още по-малко от някакво международно право.Империя се спира само от империя.Так е било и така ще бъде поне още хилядолетие.
131
0
 
9
 
! Отговори
До твърдо съм убеден преди 1 година
Ще ви отговоря с цитат от политолога Рада Коджабашева:,,Без значение коя хоризонтална цивилизация представляваме,трябва да сме изключително внимателни с дневния ред и манипулациите на вертикалните цивилизации на елитите,които имат ексклузивитета да определят дневния ред на нашия живот,но не и да го живеят."
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 117 Той пише на македонски правописна норма.
129
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе? Те с камъни и тояги ли ще я правят тази офанзива? Та нали им свършваха оръжията. И армия вече нямаха защото Укрите им избиват по 20-30К на месец. А и заради санкциите им свършиха парите и от март до сега 4 пъти я докарвахте до фалит тази държава. Или всички тези неща където ги пишете се оказват кьорфишеци, А?
128
2
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ZLATEN DOLAR ; ZLATNA RUBLA ; ZLATEN LEV ---??? KOGA BE6E TOVA ??? MAI OSTANA SAMO ZLATNA RUBLA / S POKRITIE/ !!! TAKA -4E KOPEIKATA E SAS ZLATNO POKRITIE ---" ZLATNA KOPEIKA " !?!?!?!?
127
14
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
хубавото на цялата работа е че ще има голям избор на руски вдовици които да утешаваме с вазелин..ха.ха
126
10
 
5
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 1 година
До До ЗдравейтеВ демократичния свят никой на никого не пречи да мисли самостоятелно и/или различно. Антипод на това е държавата, ръководена от кумира на заслепените от кремълската пропаганда люде. Който не вярва да отиде и да се убеди. Ако този бъде оставен да си "вее байрака" - днес е Украйна, а утре...!??????!!!?? Нека всеки си мисли каквото и както иска - това обаче означава ли че мисли човешки (в интерес на свободата, независимостта, просперитета и спокойствието ....)!????!!!
125
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо ни лишавате от самата истина какви журналисти сте кои ли ще ви вярва има такива *** които ви вярват но теса малцина тези ваши исказвания ще пострада цяла бг страх ви да напишете че руската армия печели и ходи на пръсти пази мирното население теса рускоезичници това значи че са руснаци а не укропи укропите иги убиват взимат ги за жив щит вие си знаете вашето и пак драскеате глупости
124
2
 
9
 
! Отговори
До Здравейте преди 1 година
Здравейте и вие,почитатели на актуалната правилна линия.Русия никога не е била бастион на свободата,но с вашите коментари успявате да я превърнете в символ на съпротивата срещу западната цензура,която натрапва принудата да мислим еднакво.Не можете да попречите на хората да мислят самостоятелно.Можете само да ги накарате да замълчат,както беше преди 1989 г.
123
4
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ШЕСТ МИЛИАРДА ПО ЦЯЛ СВЯТ ЧАКАТ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ОТГОВОРА НА РУСИЯ СРЕЩУ НАТОВЦИ !!!
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сряда Русия "за първи път през 133-те дни от началото на войната" не обяви нови териториални придобивки в Украйна, отбеляза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той допусна, че е възможно руската армия да прави "оперативна пауза", която не предполага "пълно прекратяване на активните бойни действия докато вие неонецистите не се предавате и ваще фашистки немерениеине утихнат с *** но това е малко пълно унищожение
121
8
 
5
 
! Отговори
Считам, че до 11 преди 1 година
До 11 - умнико копейкин, очевидно е че съм допуснал печатна грешка, както също е очевидно, че твоят умствен финансово(копейско)-идеологичен недостатък е непоправим. Житкай си в паралелния лилипутинов свят, харчи си копейките и не се опитвай да се включваш в разговори, които не са ти по интелекта.
120
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес гавариха па талавизията за новите аружия на сибироидите. Като сменят оръдието на танк 1960 г. става нов модерен танк! Някои си мислят че сибироидите са изразходвали старите си оръжия! Напротив! Изразходвали са модерните, а сега почват да скрибуцат старите!
119
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин навлиза все по навътре в лaiнaтa! Това мирише !
118
6
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Здравейте ---- "ИЗЗЗЗкрено"?! На тебе и методът на мозъчния щурм няма да ти помогне. Пращиш от образование.
117
15
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Много сте ми интересни антипутинистите. Всеки ден едно и също плямпате, а Украйна няма ни един успех досега.Поне коментарите ви да бяха с покритие. Ще видим колко ще обърнете войната след 2-3 месеца, запомнете какво сте писали.Преди 16години едни такива като вас се опитваха да ме убедят, колко скапана кола била Форд. Аз още карам Форд, но ония млъкнаха и се изпокриха в дупките си. Иначе си лаеха да и хората им вярваха. Същите като вас, антипутинисти.