Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша

Тя идва дни след като Володин заяви, че САЩ трябва да помнят, че Аляска е руска
14 юли 2022 08:20, Нели Христова
257
Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша
Снимка: БГНЕС

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение, съобщи "Евро нюз".

Онлайн потребители твърдят, че съобщението е поредната заплаха за нахлуване от руското правителство на фона на войната в Украйна. "Евро нюз" провери тези твърдения.

Изображението на банера в Красноярск беше споделено за първи път в популярната платформа за съобщения телеграм. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

В сайтовете и онлайн каналите на правителството на Красноярск няма информация за тези банери.

Градската администрация заяви пред руските държавни медии, че тази реклама е "частна инициатива" и няма нищо общо с официалната правителствена политика.

Една от уликите за това кой стои зад тези билбордове е изображението на планини, изобразено до картата на Русия.

Същата точна картина може да се проследи до логото на компания, наречена „Аляска“, която продава ремаркета в Красноярск. Руските медии съобщиха, че тези банери всъщност са реклами, които компанията е платила и произвела.

Представител на компанията коментирал пред руските медии, че „Просто директорът ни е много патриотичен. Така решихме да покажем, че сме за патриотизма, за заместване на вноса“.

Този спорен банер изглежда е патриотичен ход в подкрепа на коментарите на говорителя на Думата, а не каквато и да е по-широка инициатива на руското правителство.

Рекламата идва, след като говорителят на руския парламент Вячеслав Володин - съюзник на руския президент Владимир Путин - предположи, че Москва може да си "върне" Аляска като отмъщение за икономическите санкции от Запада.

Володин каза, че САЩ "трябва да помнят, че Аляска е руска".

Съобщава се, че заместник-председателят на руския държавен парламент дори е предложил провеждането на „референдум“ за жителите на Аляска, за да гласуват в полза на присъединяването им към Русия.

Темата беше посрещната с презрение от американски служители. Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви „на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех“.

Руската империя е първата, която активно колонизира Аляска в началото на 18 век, преди в крайна сметка да я продаде на САЩ за $ 7,2 млн. - днес на стойност около 142 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер - Това, че си затваряш очите пред истината не е мой проблем. Какви зоологически градини ли? Еми пиши в гугъл "зоологически градини хора Белгия" и ще видиш какви, стига да имаш смелост да погледнеш истината в очите... :) ... А какво е било в Източния блок е съвсем отделен въпрос. Моят коментар беше относно лошия Запад, а не относно лошата Русия. Лошото на Русия не отменя лошото на Запада и обратно... :)
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 "Пиши в гугъл" Не ме впечатляваш грам :))))) Знам ви всички опорки до една, и на всички съм ви размазвал :)))) Просто нямаш какво да предложиш: като Путин на муууужиците :)))))
97
6
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 117 --- Какви зоологически градини с хора на Запад ?! На Изток имаше цели държави зоологически градини, като България, Румъния, Чехословакия, ГДР, Унгария и прочее. Добре, че дойде Горби, да отвори зоото и мнозина вазираха, но други и досега продължават да живеят в зоопарка.
96
6
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Оляска руска --- Уви, "ако"! Too late. Рашистите могат да се пробват в последен опит да превземат Аляска и ... конец фильма. Чичо Сам не е гейропеец, а бие яко през пръстите и не само.
95
6
 
5
 
! Отговори
Оляска руска преди 1 година
Ако едно време пияния руски цар не беше продал Аляска за буре уиски сега светът щеше да бъде по добър без световният жандарм сащ!
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Щото цялата руска пропаганда за "лошия Запад", е една лъжа :)))" - Пиши в гугъл "зоологическа градина хора Белгия" и ще разбереш, че в "демократичния" Запад до 1958г. е имало зоологически градини, в които е имало хора. Запада е лош, факт. Къде са индианците? Кой държеше Индия гладна? Кой води войни в 90% от днешните държави (Британската империя). Естествено ако Китай или някой друг управлява света, вероятно ще прави същото, но да отричаш лошото на Запада показва непознаване на историята.
93
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 година
"Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех."Това не е лошо да го кажат на Зеленски, вместо да му помпат самочувствието и банковите сметки. Нали иска да си връща Крим и ЛДНР със сила - ами, успех.
92
2
 
9
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Немец идва от български и означава НЯМ, така всички славяни са наричали народите на запад, които не говорят техния език! Ти вече и от твоя български език и корени се отказваш заради САЩ?? Германец идва от латински..римската провинция Германия..Самите немци се наричат себе си винаги Deutsche! Никога германци..
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 110 По същата причина, поради която не са я унищожили, когато са имали ядрено оръжие, а руснаците са нямали :)))) Щото цялата руска пропаганда за "лошия Запад", е една лъжа :)))
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aaa "Това е безвредна пропаганда за повдигане на ***.Подготвя цивилното население да го пратят да мре в Украйна с песен на уста." Ами, щом искат ....
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107 За други се моли. :)))) А Венецуела е просякиня отвсякъде. Абе, тия имаха дефицит на бензин бе :)))))
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 Това може да се промени :)))
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб Никой германец не използва думата "немец" .Това е русизъм :)))))
86
11
 
12
 
! Отговори
Леле какви глупости преди 1 година
се дрънкат тука. Русия е една мизерна държава диктатура отцепена от целия свят. Освен да заплашват със старите им и ръждиви ядрени ракети от времето на Хрушчов друго не могат да направят. 3 американски самолетоносача ще са достатъчни за да унищожат руската армия (това дето е останало от нея). Изобщо няма и да се стигне до ядрено оръжие. Американците имат противоракетни системи от поне 25г. Руснаците ще си вземат Аляска когато България си вземе Одрин...
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На болборда на клиники Рамус в София е изрисувана картата на България, която включва и територията на РСМ!! Факт! Всеки може да го види. И седи от 2 години.
84
2
 
7
 
! Отговори
? преди 1 година
Волжска България е наша . И какво ?!
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 89 "САЩ наляха трилиони долари в Афганистан, а шепа талибани по джапанки ги изгониха като бити кучета, Аляска ще е нещо подобно." - Само не забравяй, че шепата талибани изгониха от там и Руснаците след 10г. разруха, и това още преди да могат да си купят джапанките ;)
82
1
 
7
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Германия няма никога да си върне Кьонигсберг там не е останал нито един немец вече..Германия и не иска особено война с Русия, затова направиха изключение за ЖП транспорта от санкциите..
81
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Ако аз утре кача реклама "САЩ е наш" дали ще ни обсъждат по медиите?Това,че някой си на своя глава е писал глупости нищо не означава.
80
1
 
4
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 96 Не давай идеи на македонците, че и те по край нас ще ппоявят териториални претенции за Аляска!