Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша

Тя идва дни след като Володин заяви, че САЩ трябва да помнят, че Аляска е руска
14 юли 2022 08:20, Нели Христова
257
Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша
Снимка: БГНЕС

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение, съобщи "Евро нюз".

Онлайн потребители твърдят, че съобщението е поредната заплаха за нахлуване от руското правителство на фона на войната в Украйна. "Евро нюз" провери тези твърдения.

Изображението на банера в Красноярск беше споделено за първи път в популярната платформа за съобщения телеграм. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

В сайтовете и онлайн каналите на правителството на Красноярск няма информация за тези банери.

Градската администрация заяви пред руските държавни медии, че тази реклама е "частна инициатива" и няма нищо общо с официалната правителствена политика.

Една от уликите за това кой стои зад тези билбордове е изображението на планини, изобразено до картата на Русия.

Същата точна картина може да се проследи до логото на компания, наречена „Аляска“, която продава ремаркета в Красноярск. Руските медии съобщиха, че тези банери всъщност са реклами, които компанията е платила и произвела.

Представител на компанията коментирал пред руските медии, че „Просто директорът ни е много патриотичен. Така решихме да покажем, че сме за патриотизма, за заместване на вноса“.

Този спорен банер изглежда е патриотичен ход в подкрепа на коментарите на говорителя на Думата, а не каквато и да е по-широка инициатива на руското правителство.

Рекламата идва, след като говорителят на руския парламент Вячеслав Володин - съюзник на руския президент Владимир Путин - предположи, че Москва може да си "върне" Аляска като отмъщение за икономическите санкции от Запада.

Володин каза, че САЩ "трябва да помнят, че Аляска е руска".

Съобщава се, че заместник-председателят на руския държавен парламент дори е предложил провеждането на „референдум“ за жителите на Аляска, за да гласуват в полза на присъединяването им към Русия.

Темата беше посрещната с презрение от американски служители. Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви „на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех“.

Руската империя е първата, която активно колонизира Аляска в началото на 18 век, преди в крайна сметка да я продаде на САЩ за $ 7,2 млн. - днес на стойност около 142 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
16
 
! Отговори
Това са сащ преди 1 година
Гузен не гонен бяга....
18
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като продадеш нещо на друг, как точно то пак е твое? Муpзилкитe пак са прекалили с одеколона.
17
26
 
23
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Може скоро да почне нова специална воена операция за освобождението на Европа от сащ.И повярвайте народите на Европа ще я подкрепят.
16
25
 
25
 
! Отговори
Еее, преди 1 година
Нищо притеснително няма. Въпрос на време е да стане руска, както и Тексас мексикански
15
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравофилите пак не четат, а скачат. Наистина сте амебички, които всеки може да изгаври. Първосигнални, малограмотни и като цяло - неудоволетворени същества, които им дай да мразят, но не и да мислят/четат
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оле колко се притесних
13
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си я върнат скоро време !
12
18
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 година
лябовницата на Путин искам крем мило ВВП къде чул къде не дочул взел Крим даде ама ся гимнастичката и трябва каляска еле е принцеса та ВВП пак умува каляска ли е Аляска ли е запознати викат че горе доле е разбрал какво му искат да му мислят ескимосите
11
5
 
15
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Притеснителна за кой?!
10
17
 
25
 
! Отговори
дедо Гошо преди 1 година
Ами отидете да си я вземете като е ваша! Ама не смеете, защото ще изгубите и Чукотка. Нали знаете, че чукчите мразят най-много Америка, защото купила само Аляска, а оставила Чукотка на Русия.
9
33
 
10
 
! Отговори
Кунчевопитек преди 1 година
Постепенно кравария ще изсърба до дъно надробната от нея помия за последните 200 години. Най-големите демократи избиха милиони индианци, откраднаха им земята с ресурсите и запалиха над 200 войни по света за това време. Зелената шума ще спре да се използва от три континента съвсем скоро. Венсерамос!
8
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ще видим кой кой е, то ще си дойде момента... и чие, чие е! Май ще останат без Крим, Курилите, Карелия, Калининградски анклав и т.н. и т.н...
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЙосарянПритеснително ще е за теб ! Може да се озовеш в подходящо заведение в най- добрия случай .За по- лош вариант ,да не говорим..
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стив Банкер по НОВА
5
11
 
27
 
! Отговори
до русофилите преди 1 година
А бе когато ви говорят,че руснаците са некадърници,които освен да дрънкат с желязо за друго не стават,вие се сърдите!Е,какво ще кажете за тая изцепка!?
4
14
 
15
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Защо пък да е притеснителна!?
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а когато атакистите скандират България на 3 морета това не е притеснително?
2
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киро пак ще иска да дарим заплатите си за спасяването на ескимосите
1
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мноо'о готина реклама...