"Политико": Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия

ЕС няма достатъчно инструменти и ресурси, за да се бори с машината на Кремъл
Обновена: 26 юли 2022 11:48 | 26 юли 2022 11:33, Нели Христова
257
"Политико":  Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия
Снимка: БГНЕС

Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии - според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии.

Това казва в свой коментар в. "Политико".

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и , понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички „кървавите престъпления на колониализма“.

Така хитрата руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор блокът от 27 държави не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди атаката на Москва срещу западния й съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксосган, ставаш малко жалък вече се "нйъъъъ ъмъ той един във форума каза нйъъъ". Явно си въобразяваш, че рационален аргумент. Не е. Ясно е също, че нямаш отговор нито относно Ваксината Пази Другите, нито за статистиката от UK. Не съм очаквал да имаш, те и доста по-умни хора нямат, но очаквах поне проблясък на критично мислене. Но... самоосъзнаване на варен морков е доста типично за ваксосганта.
126
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152 "Обстрелвала е военен кораб във военно пристанище" Още преди 3 месеца Русия обяви, че целия флот на Украйна е унищожен и обезвреден. Руските лъжи не вървят.
125
3
 
10
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Ау , нали бяхте спечелили НАЙ-ВАЖНАТА война - информационната ? Какво стана ? Губите ли ? ЛибераЗи на кого ни оставяте... Майтап бе Уили, аре къш. Къш. Къш. Ако може и канадските краварки също.
124
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ... Просия каза, и че не е нападала Украйна. Каза, и че не използва газа като оръжие. Изобщо, просия е една машина за лъжи, терор и убийства.
123
11
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Бре не знам, но знам, че п.тлер пак и отново ЛЪЖЕ! Само така за кратка справка! Запада не обстрелва пристанища където трябва а се изнася зърно! Но русия и досега обстрелва пристанищата с ракети! Да не говорим, че самата русия подпса споразумение да не обстрелва същтите тези пристанища които сега обстрелва! Така, че на русия НЕ мое да се вярва! Нито сега нито за в Бъдеще! Едно казват а съвсем друго правят!!!!
122
8
 
2
 
! Отговори
Абе ... преди 1 година
До Анонимен "как да не се е сбъднало ?" Ами, така, не се сбъдна. Кое точно не разбра? Нямаше НИКАКВО "масово измиране" на ваксинирани, камо ли прогнозираните 60-70%. Пълен провал за антиваксърите. И ще продължава все така.
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 141 "неудобна реалност " Неудобната реалност е, че не можеш да отговориш на въпроса защо нямаше масово измиране на ваксинирани. Другата неудобна реалност е, че сред ваксинираните няма увеличение на автоимунните заболявания. С други думи, антиваксърите останахте с пръстче в уста. И така до следващия ви провал, на каквато и да е тематика.
120
2
 
8
 
! Отговори
отчаяно преди 1 година
се опитвам да имигрирам към русия, ама не ме пускат
119
3
 
3
 
! Отговори
Абе ... преди 1 година
До Анонимен ... още не си ми отговорил на въпроса защо не се сбъдна масовото измиране на ваксинирани. Когато отговориш, тогава можеш да продължиш с притоплянето на стари манджи.
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксосган, аз ти казах да погледнеш статистиката от UK, там наистина се вижда един пълен провал. Не ти ойдисва, нали, и просто игнорираш. И като стана дума за бустери, безкрайните бустери не бяха ли Конспиративна Теория? Цялата ви ваксопаплач е супер добра и в игнорирането на неудобна реалност, и в същите тия лъжи, които обичаш да ги проектираш. То не бяха Две Седмици Да Изравним Кривата, то не бяха Пази Другите, то не бяха Безопасни И Ефективни.
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 136 - ако имаше базова интелигентност, щеше да ти светне, че ПРИНУДАТА към ваксинация, която се опитваха и продължават да се опитват да наложат, дори само от нея на кре-тени като теб трябва да им светва червената лампичка, че има нещо гнило. Нещо като да те изнасилят "за твое добро". Аман от кре-тенизъм.
116
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи, дезинформация.....как пък все Русия е виновна в разпространението им, а запада е цветя и рози и той никога не би си позволил такива тактики.....айде къш нещастници, ние доматите с колците ги ядем! Америка шпионира целия свят, използва измислени "факти" за да оправдае окупацията на Ирак и Афганистан, предизвика десетки цветни революции и унищожи живота на стотици милиони в близкия изток и Украйна, унищожиха живота и семейството на Асанж задето им разкри мръсните и подли номера и т.н.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 127 "Ваксосган "Абе", явно е, че в объркания мозък на ваксосгната "сериозен учен" и "един във форума написа" е едно и също." Никога не е имало такова объркване. Затова антиваксърчетата бяха поканени да си дадат "научните основи" за твърдението, че ваксинираните щели да измират масово, което те отказаха да направят, разбира се. А сега виждаме и пълния ефект от провала им на антиваксърчета. Скоро пак ще има мерки и бустери, и пак ще четем АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ лъжи. Без съмнение.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е руснакът Жириновски явно е повярвал, че ваксината пази и се бодна 8 пъти. После пукна от ковид.
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 123 "Има един инструмент на пропагандата, който го притежава, той печели - истината." Всъщност, дефиницята за пропаганда е, че тя се използва за МАНИПУЛАЦИЯ, целяща да отклони от реалността. Т.е. обратното на това, което си написал. Не е случайно, че точно режими, които имат нужда да манипулират реалността, са толкова силни в пропагандата.
112
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Руската федерация се излиза само като с краката напред
111
4
 
8
 
! Отговори
чеченски терорист преди 1 година
В Чечня имаше референдум, гласуваха за излизане от Руската федерация.
110
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-лъжовно нещо на тоя Свят от росия.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксосган "Абе", явно е, че в объркания мозък на ваксосгната "сериозен учен" и "един във форума написа" е едно и също. Единственият смешен с тази глупост си ти. За разлика от "един във форума написа", Ваксината Пази Другите беше официално мото на цялата ваксосган: във форум, извън форум, по телевизия и пр.
108
7
 
3
 
! Отговори
бесен русофил преди 1 година
Наистина ми писна от избори всеки 6 месеца, да сложим Радеффф за доживотен диктатор като Путин и да проведем референдум за присъединяване към Русия