"Политико": Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия

ЕС няма достатъчно инструменти и ресурси, за да се бори с машината на Кремъл
Обновена: 26 юли 2022 11:48 | 26 юли 2022 11:33, Нели Христова
257
"Политико":  Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия
Снимка: БГНЕС

Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии - според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии.

Това казва в свой коментар в. "Политико".

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и , понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички „кървавите престъпления на колониализма“.

Така хитрата руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор блокът от 27 държави не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди атаката на Москва срещу западния й съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
15
 
8
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Истината е, че никой диктатор позволил си геноцид и агресия в 20 и 21 век не е оцелял. Примерите са безброй- Садам Хюсен, Кадафи, Башар Асад и т.н. Никой не е печелил битката със света и собствения си народ. А руси и укри са си един народ. Та така, въпроса е не дали а кога.
146
11
 
5
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
Така де така *** един въпрос имам та това дет го твърдиш от де го знаеш от п.ткин или от лавров? И после да не би да ми казваш, че рашистите не са обстрелвали пристанището от където е трябвало да се товари пшеницата! Това ли се опитваш а ми кажеш? :)
145
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕРОРИСТ
144
20
 
9
 
! Отговори
Марфа преди 1 година
Само пълни *** се хващат на елементарната руска пропаганда, но мнозинството от хора са точно такива, затова и ефектът е толкова силен.
143
6
 
17
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
"""""защо в Русия останаха само "два единствени инфо източника""" ----- Я потвърди Твърденията си сФакти!!!!, преди да "изръсиш" поредната си с.ороска глупост!!!! В Русия работят всички Западни ТВ Медийни Гиганти с изключение на Дойче Веле, всички руски ТВ станции с изключение на Финансираната от конгреса на Щатите "Дъжд"!
142
5
 
30
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Руснаците са коррави копеута. И това е от векове, никой не е могъл да ги докосне а са хвърляли всичко дет имат срещу тях.... Запада са ташшак работа, ден до пладне, прелетни птици.... ята от ***, хоммота, меки киттки, дженнДЪЪти и тем подобни недоразумения. Точно заради такива Рим се превърна от Империя в най-обикновенна Европейска отходна тръба..... изводи? Бъди коррав, бъди прав, бъди твърд, не се притеснявай да раззпаряш джендърски шпионки.... те винаги се връщат за още хехе
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно, ваксосган, оставаш си в псевдореалността. Както казах: самосъзнание на варен морков.
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 172 Нямам намерение да си губя времето с антиваксър, който е безсилен да обясни, защо прогнозите му за пореден път са се провалили. Сигурно е, че ще продължат да се провалят, както е сигурно, че Слънцето ще продължава да изгрява от Изток, защото антиваксърите са просто неграмотни. Хайде със здраве. :)
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксосган, изглеждаш си под делюзията, че "ъмъ те написаха във форума и то не се сбъдна" някак си анулира колосалния провал на ОФИЦИАЛНИЯ Ковид наратив прокарван от СЗО, Здравни министерства, и медиите като Политико. Колкото и да риийвеш, ами не, не го анулира. Можеш или да погледнеш критично на същия този наратив, или да продължаваш да си живееш във ваксомухльовската псевдореланост и да си повтаряш как "не! те се провалиха, ТЕ! не са ме прецакали, НЕ СА!"
138
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рН "И то при положение, че Европа закри и тотално цензурира Двата единствени руски инфо източника RT и Sputnik??" По-интересния въпрос е, защо в Русия останаха само "два единствени инфо източника" :)))
137
5
 
17
 
! Отговори
рН преди 1 година
И то при положение, че Европа закри и тотално цензурира Двата единствени руски инфо източника RT и Sputnik??? Тов би могло да означава, че европейците не напълно се доверяват на "правилните" медии и търсят независими алтернативни инфо източници!
136
6
 
20
 
! Отговори
хехе преди 1 година
Европа е губеща защото зад Руската пропаганда стои по голям процент истина и прагматичност.... докато пропагандата на Европа се гради на измислени и неосонователни твърдения за виновност на всеки друг, но не и Европа.... Кратковременно Европа може да спечели ... но в дългосрочен план ...ИСТИНАТА печели !Европа трябва да се замисли дали не се превърна в един пост-СССР в който демагогията и идеологията доминираха над фактите и реалността !
135
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
На този как му се е удължил носа откакто е на власт.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 164 "Източниците са тоя вестник. Потърси и ще намериш" Ама разбира се. Пълното безсилие пак на показ. :)))
133
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 156 "Е...по-конкретно военен катер. Ся доволен ли си ?" Хахахаха. И ОТКЪДЕ се е взел този "военен катер"? Нали бяха унищожили флота на Украйна? Впрочем, интересно, че стреляли по "военен катер" пък уличили пристанището. Лъжите стават все по-жалки.
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 159 "Още бяха написали, че досегашните ваксини "може би" са предпазили хората." Кой е написал такова нещо. Я си дай източниците. Или "да си потърся в нета"? :)))))
131
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя гном толкова ли няма кой да му извие врата! Накрая ще свърши като всички руски царе!
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155 "Явно си въобразяваш, че рационален аргумент. Не е." Аз винаги съм твърдял, че антиваксърските лъжи за "масово измиране" на ваксинираните не са рационален аргумент. :)))) Сега само посочвам, че провала на антиваксърската философия, да използва нерационални аргументи е на показ. Както казах, това не е някаква изненада за мен.
129
12
 
3
 
! Отговори
на лицето преди 1 година
на nymлep на лицето му е изписано ,че има малък корнишон
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 137 . . . Не разбрах връзката с ваксините, но и аз четох преди няколко месеца, че японска лаборатория прогнозира до края на 2024 да създаде истинска ваксина.