Москва се прости с Дария Дугина, баща й не спести хвалбите по неин адрес

Това е война на светлината с мрака, заяви Александър Дугин
23 авг 2022 13:03, Нели Христова
211

Снимка: БГНЕС

В телевизионния център "Останкино" в Москва се сбогуват с Дария Дугина, дъщеря на известния философ и политически анализатор Александър Дугин, която беше убита от бомба в колата й край Москва.

Край ковчега с останките на Дугина седяха Александър Дугин, съпругата му, както и "православният олигарх" Константин Малофеев.

Сред първите, пристигнали на поклонението бе Евгений Пригожин, известен като "готвачът на Владимир Путин".

"Даша беше камък в основата на руското величие и силата на Русия. И това, че се опитаха да избият този камък, това направи още по-здрави основите, които включително и тя създаваше. Винаги съм завиждал на баща й, защото той спокойно можеше да иде на Оня свят, ако се наложи, защото дъщеря му ще продължи делото му. Сега вероятно той трябва да бъде още по-силен, за да не може да бъде разрушена руската сила", заяви Пригожин.

Още по темата

Самият Александър Дугин заяви в прощалната си реч: "Исках да възпитам дъщеря си така, както виждам идеала за човек. На първо място това е вярата, тя прекара детството си православни лагери. Но освен това исках тя да е умен православен човек, затова с майка й посъветвахме да стане философ и тя стана такава. Не мога да кажа дали е дълбока като философ, но тя се стараеше да се движи в тази посока, сега може би ще се разкрие онова, което не сме виждали, не сме забелязвали. А освен това още от детството, онова, на което ние сме я научили, това беше Русия, нашата държава, нашият народ, нашата империя. И тя стана такава идеална, винаги в семейството ни е било така: "Ти трябва да станеш по-добър, по-високо от себе си, по-умен, по-чист". Не сме я хвалили, това й липсваше. И ми се струва, че нещо се престарахме. И при последния ни разговор тя ми каза: "Татко, аз се чувствам като воин, чувствам се като герой и искам да бъда такава, не искам да бъда друга, не искам друга съдба. Искам да бъда с народа си. Искам да бъда на страната на силите на светлината". На последната ми лекция разказвах, че историята - това е битка. И че нашата война е в Украйна, но не е с Украйна. Това е война на светлината и мрака."

Дугин добави също, че минута преди да напусне фестивала край Москва, на сцената е звучала песента "В Азовстал погребват демони". Дъщерята на Дугин много искала да я слуша, но решили да си тръгнат, а след това колата на Дария се взривила.

В прощалната си реч Дугин подчерта, че "цената, която трябва да платим, може да бъде оправдана само с нашата победа", пишат от Dir.bg.

На поклонението не присъстваха представители на политическия елит, освен лидера на ЛДПР Леонид Слуцки, който поиска виновните за смъртта на Дугина да бъдат наказани, а с името на загиналата да бъде кръстена улица в освободения Киев, както и шефът на фракцията "Справедлива Русия - за правда", Сергей Миронов, който пък заяви, че убийството на Дария е по лична поръчка на украинския президент Володимир Зеленски и за това ще има международен трибунал, а пълната денацификация на Украйна е невъзможна без ликвидиране на фашисткия режим на Зеленски.

Писателят Захар Прилепин, който също присъстваше на церемонията, написа в "Телеграм": "Чудех се дали да го напиша или не. Ще го напиша, защо да мълча. От ковчега на Даша излиза сияние. Случвало ми се е да присъствам на погребения. Но това е за първи път. Тя цялата свети. Цялата чиста. Цялата небесна. За ден тя стана дъщеря на цялата страна. Дъщеря, сестра, близка."

Съболезнователно послание бе прочетено от името на министъра на външните работи Сергей Лавров, както и от руския патриарх Кирил: "Живеем ли - за Господ живеем, умираме ли - за Господ умираме. И затова дали живеем или умираме, винаги е Господне". Държавната награда е връчена, но ние в църквата се надяваме на награда от Бог, а тук на земята това се вмества в две думи - "вечна памет", тук на земята имената се помнят и се възнасят в молитви и какво е по-високо от тази наград, каза представителят на руската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
32
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Война на "светлината с мрака"? Тея съвсем изтрещяха. Жалко за младото момиче, който и да я е убил, но който сее вятър жъне бурии! Баща и със сигурност е болен мозък. Толкова по тъжно ако е загинала заради него, както е най вероятно.
80
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците действат като талибаните, забавното че талибаните са производно на Америка а Украйна на Русия, А иначе момичето има най малка вина за каквото и да е.
79
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То смешното е, че почти сигурно руснаци са си я гръмнали. Вътрешно стават много тежки при тях нещата, 90-е ще им се сторят като лека загрявка дори и в Москва
78
8
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хаха, империя били, еми император Джуджи да заповяда да не пускат лошите в империята тогава. Иначе рускините ги знаем какви са християнки - на църква с кърпа, на нашето море - без ***.
77
7
 
9
 
! Отговори
препърс преди 1 година
На война като на война,да почива в мир,но това убийство няма да доведе до това което са искали поръчителите,ще доведе до още убийства,войната е мръсно нещо и човек който се е омърсил знае най добре,във форума чета коментарите на войнолюбците било доби или Фили,но войната е като месомелачка,тя не избира само поглъща и мели,не се радвайте на чуждото нещастие,защото войната идва и няма да е Нато-Русия,а война на ценности,морал и достойнство.Сила и чест,и се подгответе докато времената са добри
76
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие "демократите" да не би да очаквахте да я обижда на собственото и погребение.
75
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тя израсна в православни лагери...Нашата държава...Нашата ИМПЕРИЯ..."??? Болни мозъци! Как да станат нормални, като са се родили сбъркани? И такива са начело на Русия???
74
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма демонстрация на "европейски ценности" тук.
73
6
 
25
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 1 година
Тепърва ще съжалявате,че сте се родили руски убийци.
72
5
 
23
 
! Отговори
Qweqwe преди 1 година
Много е гадно да трябва да погребеш детето си, не го пожелавам и на най големия си враг, но Дугин и руснаците е време да се запитат защо се стигна до този развой. България не трябвя и за миг да се обръща отново към Русия, трябва да сме единни макар, че *** президента иска да ни раздели на русофили и русофоби.
71
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички болшевики ги очаква същото.
70
4
 
22
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
След Дугина , Шойгу ли следва ,бе...??!
69
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и сатpапа в Москва.
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украiна слезами не верит (Украйна не вярва на сълзи).
67
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и близки на Путин.Поздравления за добре свършената работа!
66
2
 
17
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 1 година
Е, нали не беше война?
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На видеото на 44:20 двамата от двете страни на ковчега са с едни чеpвени ленти на левите ръце досущ като нациститe на Хитлеp.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С толкова калабалък можеше да изпратят поне дузина ***
63
2
 
20
 
! Отговори
Малееее преди 1 година
Тез наистина са за психиатрията!
62
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка България доставя снаряди и боеприпаси с които украинските фашисти избиват мирни граждани.