Версията на ФСБ за убийството на Дугина: Пълна лъжа или некомпетентност?

Скоростта, с която случаят бе разкрит, е подозрителна
24 авг 2022 07:12, Нели Христова
195
Версията на ФСБ за убийството на Дугина: Пълна лъжа или некомпетентност?
Снимка: БГНЕС

Всяко ново твърдение за атентата, убил Даря Дугина, изглежда повдига повече въпроси, отколкото дава отговори.

В понеделник руската служба за сигурност ФСБ заяви, че е разгадала случая, публикувайки информация и видеозапис, според които украинка от полка "Азов", която е пристигнала в страната през юли, е отговорна за убийството на Дугина, чийто баща е крайнодесният идеолог Александър Дугин.

Още по темата

Според ФСБ убийцата е успяла да влезе в Русия с 12-годишната си дъщеря, да се движи незабелязано, докато често е сменяла табелите на Mini Cooper-а си, да заложи и взриви професионално взривно устройство и да напусне страната.

Предполага се, че Наталия Вовк е успяла да направи всичко това, без да бъде забелязана от руските служби за сигурност, докато не е избягала, вероятно представяйки се за един от стотиците хиляди украинци, които или са потърсили убежище в Русия, или са били насилствено депортирани от окупираните райони на Украйна.

Твърденията на ФСБ ще бъдат посрещнати с изключителен скептицизъм, а Украйна категорично отрече всякакво участие в атаката, като посочи, че Дугин е маргинална фигура и настоя, че службите й не изпълняват този вид мисия.

Но не е невъзможно да си представим мотив за Киев: смъртта на Дугина дойде, докато украинците се борят с Русия в окупирания Крим. Операции като дързък план за примамване на група руски наемници в Украйна преди две години показват, че в украинските служби има хора, които обичат да мислят мащабно, пишат от The Guardian

Освен това, макар да е вярно, че Дугин едва ли е дясната ръка на Путин, за какъвто го представят някои, няма съмнение, че той има добре познато име както в Русия, така и на Запад, и е отправял чести, омразни призиви за насилие срещу Украйна и украинците. Ако изчислението беше за високопрофилна цел, която въпреки това е сравнително уязвима и има минимална сигурност, Дугин не е нелогичен избор, ако приемем, че той, а не дъщеря му е първоначалната предвидена цел.

Въпреки това скоростта, с която ФСБ излезе с видео "доказателства", както и няколко доста озадачаващи аспекта на историята си, със сигурност повдигат червени флагове. За агенция, която не успя да разкрие многобройни високопоставени убийства в Русия, включително на критици на Путин, скоростта на работата на ФСБ по този случай е толкова подозрителна, колкото и липсата на напредък в други важни случаи.

Други изнесени версии на събитията също не изглеждат много правдоподобни. В неделя бившият руски депутат Иля Пономарев, който сега живее в изгнание в Киев, заяви, че зад атаката стоят партизани от неизвестна досега група, наречена Национална републиканска армия, добавяйки неочаквано и интригуващо измерение към случая. Но Пономарев не предостави никакви доказателства и много наблюдатели отхвърлиха твърдението като рекламен трик.

Длъжностни лица в Украйна предполагат, че убийството е по-вероятно да е операция под "фалшив флаг", организирана от руската държава, за да предостави оправдание за по-нататъшно насилие. Разбира се, този цел бе постигната: пропагандисти като Маргарита Симонян от телевизионната мрежа RT призоваха за повече удари по Украйна и украинците впоследствие.

Не е ясно обаче дали Русия се е нуждаела от някакъв претекст, за да продължи агресията си, и ако целият случай е бил нагласен, това прави ФСБ и руската държава да изглеждат странно уязвими и некомпетентни.

Според версията на ФСБ за събитията украински убиец е успял да влезе в Русия, да извърши убийство близо до столицата и след това да избяга, без да бъде задържан. Кадрите от ФСБ показват предполагаемата убийца, изглеждаща ледено спокойна, с малката си дъщеря, докато влиза и излиза от Русия и се движи из столицата.

Ако е вярно, това е шокиращ провал на ФСБ, а ако е невярно, това е странна самоуличаваща история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 113 "и комплектовка на личния състав." Даже не знаеш какво значи това, но си го написал, за да звучи по-"сериозно". Вместо това прави пародията завършена. :)))
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зеленски и свитата му от еврейски слуги трябва да бъдат наказани за това, че изпълняват за сметка на украинския народ проекта "Нова Хазария"" ______________ Днес член-кореспондент на руската академия на военните науки казва, че с извършения терористичен акт, киевският режим е преминал "червените линии". Той призовава руското ръководство да бъде ликвидиран украинският Генщаб, разузнавателно-информационните структури, системите за тилово обезпечение и комплектовка на личния състав.
94
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си чувал за 3Д принтиране на силиконови лицеви маски?! И да, Путин има много двойници.
93
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проектът Нова Хазария предвижда да се построи в Украйна Новият Град на Хълма-Новият Сион. Хабад е еврейска организация предвиждаща ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ на Украйна от руснаци. ВСИЧКИ БОГАТИ ЕВРЕИ СА С ХАЗАРСКИ КОРЕНИ И СИ ИСКАТ ЕРЕЦ УКРАЙНА-НОВА ХАЗАРИЯ.
92
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече никой не вярва на Русия и техните зле скалъпени продукции Това момиче беше гръмнато от бомба а в ковчега лежи като кукла много съмнителна история и цялото погребение приличаше на руски рецитал
91
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105 А също така че съвсем случайно Дугин "в последния момент" е сменил колата, камерите на мястото са били централно изключени, 12 годишно дете е отключило незабелязано луксозен джип и е сложило професионално взрив под седалката на шофьора и след това са последвали колата, за да задействат взрива и т.н. :))) Даже ти не вярваш на това, а опитваш да убеждаваш други :))))
90
10
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Криминале Незнайния атентатор по Агата Кристи. На край изненада. Атентат няма. Взривила се е газовата уредба на джипа.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО, знаеш ли какъв е проектът "Нова Хазария"?
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФСБ казва ли, че Наталия Вовк е успяла да влезе в Русия с 12-годишната си дъщеря, да се движи незабелязано, докато често е сменяла табелите на Mini Cooper-а си, да заложи и взриви професионално взривно устройство и да напусне РФ съвсем сама? Не, разбира се. ФСБ казва, че организацията и подготовката на терористичния акт срещу Дугини е дело на укропското СБУ, а Вовк е острието-изпълнител.
87
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата евроатлантическа общност помага с всякакъв ресурс на Украйна. Това не променя факта, че украинците са предатели родовата си памет...за пари и благинки. Цялата военна мощ на НАТО и Русия се стоварва върху Украйна. Жал ми е за обикновените украинци, които не могат да се спасят и си чакат съдбата по родните места, но Зеленски и свитата му от еврейски слуги трябва да бъдат наказани за това, че изпълняват за сметка на украинския народ проекта "Нова Хазария".
86
12
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До генади от Провадия ..... Генадие, когато аз съм слушал на Дугин гнусотиите ти си ходил прав под масата, мой човек. Да, русофобите са много по-информираните, много-много по-навътре в темата за руския мир и руския бяс за световно господство. Тази тенденция беше ясна и съм я провидял още 2005 година. Преди това им симпатизирах, докато постепенно не ми стана ясно, че между НАС и ТЯХ няма НИЩО ОБЩО.
85
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Некомпетентно е това което пишете! Некомпетентно е разследване за взривове във военни складове в Сливен да продължи 11 години и изведнъж за един месец разследването да се реши. Е това е вече некомпетентен фарс! Фарс е и тази нескопосана статийка!
84
13
 
10
 
! Отговори
Цонев преди 1 година
И двете ,и двете ! История съшита с ... бели прогнили конци ха-ха -ха! Руснаците пак се изложиха !!!
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е вижте в ютуб филмите на rene pudleiner за готината Америка
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се едно аз да си напиша мнението за атентата и вие да го пебликувате като чиста монета!
81
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде намалете британската пропаганда! Само превеждате статии от Gusrdian!
80
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом The Guardian казват..Те знаят нали..
79
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типичните простотии от КГБ/ФСБ!!! Смятайте какви "професиАналисти" са в тези служби, след като Навални ги накара да си признаят без бой, че те са го тровили с Новичок!!!!
78
16
 
13
 
! Отговори
генади от Провадия преди 1 година
защо такава злоба виждам тук? защото знаете, че атентата е дело на украинци, а поръчителите са в лондон и тел авив? знаете ли нещо за Дугин? едва ли. само пропагандни клишета. найглупавите са русофобчетата, но подозирам че два трола произвеждат всичко това на конвейр
77
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла, Бла.В разследващите структури, има достатъчно професионалисти и ресурс за да отследят вероятния изпълнител. И е така не само в Русия.Акта на такъв тип убийства извън битови, икономически и властови интереси е в брутално несъответствие с каквито и да е човешки норми и разбирания. Нарича се терор. За разлика от Запада, Русия не преговаря с терористи, за това ако все пак излезе истината наяве, то ще е от ФСБ.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe