Версията на ФСБ за убийството на Дугина: Пълна лъжа или некомпетентност?

Скоростта, с която случаят бе разкрит, е подозрителна
24 авг 2022 07:12, Нели Христова
195
Версията на ФСБ за убийството на Дугина: Пълна лъжа или некомпетентност?
Снимка: БГНЕС

Всяко ново твърдение за атентата, убил Даря Дугина, изглежда повдига повече въпроси, отколкото дава отговори.

В понеделник руската служба за сигурност ФСБ заяви, че е разгадала случая, публикувайки информация и видеозапис, според които украинка от полка "Азов", която е пристигнала в страната през юли, е отговорна за убийството на Дугина, чийто баща е крайнодесният идеолог Александър Дугин.

Още по темата

Според ФСБ убийцата е успяла да влезе в Русия с 12-годишната си дъщеря, да се движи незабелязано, докато често е сменяла табелите на Mini Cooper-а си, да заложи и взриви професионално взривно устройство и да напусне страната.

Предполага се, че Наталия Вовк е успяла да направи всичко това, без да бъде забелязана от руските служби за сигурност, докато не е избягала, вероятно представяйки се за един от стотиците хиляди украинци, които или са потърсили убежище в Русия, или са били насилствено депортирани от окупираните райони на Украйна.

Твърденията на ФСБ ще бъдат посрещнати с изключителен скептицизъм, а Украйна категорично отрече всякакво участие в атаката, като посочи, че Дугин е маргинална фигура и настоя, че службите й не изпълняват този вид мисия.

Но не е невъзможно да си представим мотив за Киев: смъртта на Дугина дойде, докато украинците се борят с Русия в окупирания Крим. Операции като дързък план за примамване на група руски наемници в Украйна преди две години показват, че в украинските служби има хора, които обичат да мислят мащабно, пишат от The Guardian

Освен това, макар да е вярно, че Дугин едва ли е дясната ръка на Путин, за какъвто го представят някои, няма съмнение, че той има добре познато име както в Русия, така и на Запад, и е отправял чести, омразни призиви за насилие срещу Украйна и украинците. Ако изчислението беше за високопрофилна цел, която въпреки това е сравнително уязвима и има минимална сигурност, Дугин не е нелогичен избор, ако приемем, че той, а не дъщеря му е първоначалната предвидена цел.

Въпреки това скоростта, с която ФСБ излезе с видео "доказателства", както и няколко доста озадачаващи аспекта на историята си, със сигурност повдигат червени флагове. За агенция, която не успя да разкрие многобройни високопоставени убийства в Русия, включително на критици на Путин, скоростта на работата на ФСБ по този случай е толкова подозрителна, колкото и липсата на напредък в други важни случаи.

Други изнесени версии на събитията също не изглеждат много правдоподобни. В неделя бившият руски депутат Иля Пономарев, който сега живее в изгнание в Киев, заяви, че зад атаката стоят партизани от неизвестна досега група, наречена Национална републиканска армия, добавяйки неочаквано и интригуващо измерение към случая. Но Пономарев не предостави никакви доказателства и много наблюдатели отхвърлиха твърдението като рекламен трик.

Длъжностни лица в Украйна предполагат, че убийството е по-вероятно да е операция под "фалшив флаг", организирана от руската държава, за да предостави оправдание за по-нататъшно насилие. Разбира се, този цел бе постигната: пропагандисти като Маргарита Симонян от телевизионната мрежа RT призоваха за повече удари по Украйна и украинците впоследствие.

Не е ясно обаче дали Русия се е нуждаела от някакъв претекст, за да продължи агресията си, и ако целият случай е бил нагласен, това прави ФСБ и руската държава да изглеждат странно уязвими и некомпетентни.

Според версията на ФСБ за събитията украински убиец е успял да влезе в Русия, да извърши убийство близо до столицата и след това да избяга, без да бъде задържан. Кадрите от ФСБ показват предполагаемата убийца, изглеждаща ледено спокойна, с малката си дъщеря, докато влиза и излиза от Русия и се движи из столицата.

Ако е вярно, това е шокиращ провал на ФСБ, а ако е невярно, това е странна самоуличаваща история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО То няма ЕДНО нещо, което да им е наред на КГБ във версията. От началото до край е пародия на "фактология".
75
1
 
8
 
! Отговори
ехооо преди 1 година
всеки ден ли ше ни занимавате с това ?
74
10
 
14
 
! Отговори
рико преди 1 година
На Путин му свърши новичока, затова почна да ги взривява.
73
11
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
С такива "доказателства" като руските по този случай, никой съд в никоя държава даже няма да започне процес. Съмнявам се даже дали ще я арестуват за 24 часа. Няколко снимки на Мини Купър, за които се твърди, че са една съща кола, на която са сменяни номерата. И най-глупавото - удостоверение от Азов. Сигурно с него се е легитимирала пред граничния контрол...
72
5
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Много смешен коментар, но иначе добра част от идеологическата пропаганда. Личи си, че автора хабер си няма от атентати. Извършителката не е забелязана от ФСБ - СМЯХ В ЗАЛАТА. Трябвало е преди атентата да пусне обява в социалните мрежи. Това е още една поръчкова статия, която е поредната дезинформация за това какво става.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО Като се замислиш, тя си работеше за Путин, тъй че ... да.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ZV Вече са взети мерки. Няма да стане. :)))
69
17
 
18
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Путин сега на празника им трябва да изпържи центъра на Киев. Така ще има доволно количество бандеровски жертви и ще е един вид поздрав за Наркомана.
68
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и руснаците не гледат пропагандните им телевизии.
67
12
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Кой го интересуват версиите на ФСБ? Важен е резултата - евразийската *** муна е отишла в Ада, където и е мястото..
66
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, да видим: за да направиш упсешен атентат в Русия трябва да си вземеш детето и да се снимаш пред всяка възможна камера. ФСБ - то знаят, че готвиш този атентат, но понеже са културни хора, ще те изчакат да си свършиш деянието и след това за по малко от 24ч ще покажат колко са добри и как са знаели всеки детайл, всяка минута... Хмм...Да, звучи смислено, ама все пак Росии. Тежко ти и горко ако не си съгласен с тях.
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шопо 74 - Лордовете немат толко мозък
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нормално КГБ е взривило джипа на Дугина и то по поръчение на главния Джуджак. За останалите ти коментари за мирното време си прав.
63
17
 
16
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Поредната поръчкова статия за пълнене на главите на американофилите с опорки. След този атентат и убийството на журналист, цивилен, жена истината за цялостната гадост на украинското ръководство лъсна напълно. Не е никакъв проблем да взривиш нещо или някого в мирно време и сред мирни хора. Колко си стойностен като боец се доказва на бойното поле, а там укрите, без значение колко оръжие, пари, чужди войски им дават, са пълна нула.
62
16
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Взривила се е газовата уредба на джипа.Няма никакъв атентат.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ааа Друго си е да се "информираш" от селската акенция ЕЖК, директно осведомявана от анонимници :))))
60
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутафорен атентат направен от ФСБ с цел да спечели одобрение на войната.Същата работа бяха и атентатите в Москва. Путин ги направи за да добие популярност и одобрение, после почна и войната в Чечня.Едни и същи номера ги въртят 50-60 години. Нищо ново.
59
12
 
22
 
! Отговори
шопо преди 1 година
в англосаксонските глави е нормално да сътвориш някоя гадост за да изпълниш пъклените си намерения!!!
58
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Било шокиращ провал за ФСБ. Буахахаа. Кое не е шокиращ провал в руската държава, че ФСБ (КГБ) да са им наред?
57
12
 
14
 
! Отговори
Mm преди 1 година
Това ли само пусна като опорна точка сорос на списачите на Прокопов?