Руският патриарх се отказа, отпада всякаква среща с папата

Франциск опита да запази вратата за диалог с Москва отворена
25 авг 2022 13:25, Елка Василева
36
Руският патриарх се отказа, отпада всякаква среща с папата
Снимка: архив, БГНЕС

Главата на Руската православна църква (РПЦ) патриарх Кирил отмени планираното си участие в междурелигиозен форум в Казахстан идния месец, където се очакваше да се срещне с римския папа Франциск, съобщи високопоставен представител на РПЦ. Новината е признак за ново влошаване на отношенията заради войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Волоколамският митрополит Антоний, ръководител на отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия, бе цитиран от агенция РИА Новости да казва, че Кирил няма да участва във форума, който ще се състои от 13 до 15 септември, и затова всякаква среща с Франциск отпада.Кирил оправда инвазията в Украйна с духовни и идеологически съображения и я нарече "метафизична" битка със Запада. Той благослови отправящите се на битка руски войници и подкрепя схващането, че руснаци и украинци са един народ.

Неотдавна - миналия месец, Франциск потвърди, че ще се срещне с Кирил на форума в Казахстан, което щеше да бъде втората в историята среща между римски папа и руски патриарх. Първата бе през 2016 г., а втората първоначално беше планирана за юни, но беше отложена заради негативните дипломатически последици от войната.

Франциск осъди военните действия в Украйна, но се опита да запази вратата за диалог с Москва отворена, въздържайки се да заклеймява поименно Русия, президента Владимир Путин или Кирил. Балансираният му подход подразни Киев, където тези дни осъдиха изказването му, че невинни и от двете страни плащат цената на войната.

Франциск каза това вчера във връзка с половингодишнината от началото на войната и имаше предвид по-конкретно убийството в края на миналата седмица при бомбен атентат в Москва на Даря Дугина, коментатор в руска националистическа телевизия и дъщеря на десния руски политически теоретик Александър Дугин, който е горещ привърженик на войната.

Франциск изброи "бедното момиче", което е загинало при атентата, наред със сираците в Украйна и Русия сред "невинните", станали жертва на "безумието на войната".

Украинският посланик при Светия престол Андрий Юраш заяви в Туитър, че думите на папата са "разочароващи", защото те приравняват "агресор и жертва, изнасилвач и жертва". В публикацията си той попита как е възможно Франциск да споменава "идеолог на империализма като невинна жертва".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
руския дявол се страхува да се среща със християнските водачи.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво му е на папата,това КГБ...
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам го е, че поддържа завоевателната война...
28
1
 
11
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Идеята за обединеното православие под шапката на московския патриарх е руска великодържавна доктрина. Същата, като панславянството - под скиптъра на руския цар. Тия двете престъпни идеи са опорки на нашенските ***.
27
0
 
6
 
! Отговори
попПолковник преди 1 година
Гундяев е патриарх, колкото аз съм ходжа. И тоя и "сарообрядецът" Дугин са бащата и майката на новата религия путианство.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ВРЪЩАТ И АЗБУКАТА И ПРАВОСЛАВИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ! ДА СИ КАРАТ КАТО ПРЕДИ РАШКИТЕ- ДА МУЧАТ ТАМ И СЕ КЛАНЯТ НА ОДИН!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЯ И ПРАВОСЛАВНИТЕ ПАТРИАРСИ НЕ ГО ЩАТ, КАМО ЛИ ПАПАТА! СКАРА СЕ ГРЪЦКИЯ И УКРАИНСКИЯ. С НАС НЕ Е ДОБРЕ..
24
1
 
10
 
! Отговори
менте патриарх Киро преди 1 година
Най висш чин от КГБ никога не е бил патриарх кланящ се на портрет на Сталин и Путин фалшиви икони в православни църкви.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е терористична държава. Защо КГБ попа да се опитва да променя това?
22
2
 
13
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Нормално, агент на ГРУ!
21
3
 
9
 
! Отговори
Гулдан преди 1 година
оркския шаман Гулдан не е смирен
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЯЛОТО ЗНАМЕ развято от МИХАИЛ ГОРБАЧОВ се нарича БЯЛОТО СЛЪНЦЕ НА ПУСТИНЯТА и изцяло провалилият се опит на СССР и КПСС чрез Атеистичен Ислям да се споразумеят с най крайните шефое на ислямския джихадизъм..........................България си изпусна шанса с янаязовфилския герой Хайтов противник още от 1980 на нахлуването на СССР в Афганистан от 1979............Култовата реч на Тодор Живков пред ПОЛИТБЮРО от 1986 след Чернобил е в стил::"ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НИ СЛЕДЯТ И ПОДСЛУШВАТ"
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До коментар 9. Какъв е папата, че да назначава ПРАВОСЛАВНИ патриарси? Да не би да е намесник на Бог? Не че защитавам Киро, ама и двамата са полудели дядонки.
18
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай сега - ЕС налага мнението че руснаци и укри не са една нация? А половината Германия залята от афгани, анадолци и сирийци - това е единна нация? Малко губя логиката?!? А папата не е интерес, откакто пляска малки момченца. Станаха за посмешище, не знам кой още им позволява да съществуват. Или пропуснах узаконяването на пед0филията?
17
3
 
15
 
! Отговори
ДУХОВЕН ОТПАДЪК преди 1 година
ТОЯ МОРАЛЕН И ДУХОВЕН СТОЖЕР ЖИВЕЕ В НЕБИВАЛ РАЗКОШ В ДВОРЦИ И ИМЕНИЯ И ПРИТЕЖАВА ВЕЩИ ЗА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДОЛАРИ- НЕЩО ТАКА ДА Е ЧУВАЛ ЗА ДУХОВНО СМИРЕНИЕ...СИПЕ ГЛУПОВАТИ ОПОРКИ, КОИТО ВБЕСЯВАТ СВЕТА- ВОЙНАТА В УКРАЙНА БИКА МЕТАФИЗИЧНА БИТКА С ЕВРОПА
16
4
 
13
 
! Отговори
Пенсилвания преди 1 година
Стара гивиндия си ти Кирилеее
15
9
 
1
 
! Отговори
Руският Патриарх преди 1 година
Не обичам Новичок в боба, затова тоя папа не ми трябва.
14
5
 
10
 
! Отговори
Йотовица преди 1 година
Падала съм му на колене и съм виждала едноокия Гундяйчо!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент "Михайлов" от КГБ стана "патриарх" след агент "Дроздов" от КГБ. Последният истински руски патриарх е бил св. патриарх Тихон отровен от болшевиките през 1925 г. След болшевишкият преврат 1917 г. св. патриарх Тихон през 1918 г. произнася своята "Анатема на комунизма" в която заклеймява всички болшевики, анатемосвайки ги и изкарвайки ги вън от Православната Църква. Тази анатема си стои и до днес. Т. е. всеки който е болшевик няма право да се нарича православен. Цялата МП днес е неправославна.
12
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това чeнге от КГБ ще го канят само в Серверна Корея, в православния свят място няма