Климатична криза: На ден Русия гори непродаден газ за 10 млн. долара

Европа пък се бори с високите сметки заради липсата на гориво
26 авг 2022 22:00, Йоана Цонева
440
Климатична криза: На ден Русия гори непродаден газ за 10 млн. долара
Снимка: БГНЕС

Според анализ, предоставен на "Би Би Си", докато разходите за енергия в Европа растат, Русия изгаря големи количества природен газ.

Според тях централата, която се намира близо до границата с Финландия, изгаря всеки ден газ на стойност около 10 млн. долара.

Експертите твърдят, че преди това газът е бил изнасян за Германия.

Посланикът на Германия в Обединеното кралство заяви, че Русия изгаря газа, защото не може да го продаде другаде.

Учените са обезпокоени от големите обеми въглероден диоксид и сажди, които се създават, и които могат да засилят топенето на арктическия лед.

Анализът на "Ристад Енерджи" показва, че всеки ден във факела се изгарят около 4,34 милиона кубически метра газ.

Той идва от новия завод за втечнен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург.

gas flare

*Оцветената версия на тази сателитна снимка улавя инфрачервеното излъчване от изгарянето на газ в централата Портовая

Първите признаци, че нещо не е наред, идват от финландски граждани отвъд близката граница, които забелязват голям пламък на хоризонта по-рано това лято.

Още по темата
Портовая се намира в близост до компресорна станция в началото на газопровода "Северен поток 1", който пренася газ по дъното на морето до Германия.

Доставките по тръбопровода са ограничени от средата на юли, като руснаците обвиняват за това технически проблеми. Германия твърди, че това е чисто политически ход след нахлуването на Русия в Украйна.

От юни насам обаче изследователите са забелязали значително увеличение на топлината, излъчвана от съоръжението - смята се, че е от изгаряне на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ненапразно Paшистан е все още в 20ти век по стандарт на живот за преобладаващата част от територията си... Войната в Украйна показва същото.
283
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преувеличава се приноса на човечеството за промените в клима. Ние сме едни мравки, само че по-низши същества от мравките и можем да си вредим само един на друг. Дотам ни се простира сферата на влияние.
282
29
 
7
 
! Отговори
русофилче преди 1 година
УжасТ!Ще я сринат от ''санкции'' евроджендеерите тъз Русия................
281
11
 
27
 
! Отговори
Баровец преди 1 година
Тя Канаада е 40 милиона - 4 пъти по малка от рашката и има повече газ и петрол - джуджката е голям сладур
280
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина че е от най-глупавите народи и най-ниска класа от бялата раса е факт, но чак толкова т.ъп не е да проумее че това е западна пропаганда, агресора са сибирските н.екадърници - само там ли има газ стига глупости - тези са с най-голяма територия в светоа но по нищо не са първи дори са на 3то място по петрол и газ
279
7
 
18
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
А защо не намалят добива и дебита вместо да горят тези пpимaти?
278
23
 
11
 
! Отговори
Владо преди 1 година
и като се загледах в "снимката" от космоса ми запричлича на много груб фотошоп, кото ще улови дикиш само в определена категория читатели :-)
277
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есовските санкции заставиха Русия да гори непродадения газ. Есовските санкции заставиха руснаците да не купуват елмазите, диамантите и брилянтите от Антверпен, а да си ги купуват направо от Саха Якутия, направо в десетлитрови кофи.
276
11
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
хахаха по-големи глупости и лъжи не бях чел...
275
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко реват тия? Така работи КапитализъмЪ - изгаряш половината стока, другата половина я продаваш на гуведата на десеторна цена. Май тия от Би би си и Дойче зеле са против демократичния ни строй!?
274
8
 
24
 
! Отговори
Fool преди 1 година
До 307 какво да ги мислим. Да не мислиш ти, че като продават на Китай ще е на цените за Европа. Една нежелана стока е евтина, така драги ми тавариши работи пазарната икономика. Който не вярва, има статика на какви цени купуват китайците иранския петрол. Китай не е спонсор на Рашка, напротив само чака да им "кацнат". Спрете да живеете с убеждението, че Рашка е супер сила. В днешно време не войната, а икономиката е новото оръжие
273
21
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Зимата може горенето и в интернет да го качат,да гледат немците и да се радват,защото едва ли ще чакат техниятпълен отказ след пет години,тъй като за година ще пуснат тръби от тези находища към тръбите по които и момента тече за Азия.
272
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тълкмо ще топли цялото земно кълбо - безплатно !
271
1
 
5
 
! Отговори
До мда преди 1 година
От въздуха, около пламъка!
270
0
 
4
 
! Отговори
До пенсионер ветеран преди 1 година
Баба ти виждала ли е, топла вода?
269
6
 
12
 
! Отговори
мда преди 1 година
Какви сажди от газ? Не сме чак толкова необразовани.
268
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛАДНА КОКОШКА ГАЗ СЪНУВА...
267
8
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Нормално,но преди три месеца още приходите на Русия от газ нарастнаха с 20%,а след тези шокови увеличения напоследък вероятно вече са удвоени.А е нормално докато изградят инфраструктура към тръбите за Китай и Индия.Тях не ги мислете,след година ще си го продават в Азия.
266
7
 
11
 
! Отговори
Владо преди 1 година
тази същата новина от преди месец беше "анонсирана" от любимото ми Дойче Веле, тгава не хвана публиката барем сега успее ... по въпроса за газа "рашките" се изхитряват да обработват вече и така нареченият попътен газ в гориво за военни самолети ... за саждите от газа ми звучи глупаво и смешно да не говорим че само те подгряват арктика( кояте е наполовина тяхна) с тоя газ ... а смата новина ми звучи на поглед от беден съсед в чужд двор в който има парти и барбекю. Наздраве за тези които имат !
265
12
 
7
 
! Отговори
Защото са примати преди 1 година
затова горят газа.