Нейнски: Разговорът с "Газпром" няма да доведе до резултат

Според нея, Русия използва газа като оръжие
31 авг 2022 10:13, Петя Славова
79
Нейнски: Разговорът с "Газпром" няма да доведе до резултат
Снимка: БГНЕС

Все още няма ясен договор дали "Газпром" може да продължи доставките на газ до България. Според бившия външен министър Надежда Нейнски, преговорите няма да доведат до желаните резултати, а само ще стимулират руската страна да продължи да провежда политиката, която е провеждала и до момента.

"Русия не общува на пазарен принцип и използва газа като оръжие. Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде. Тогава той накара чуждите компании, които участваха като смесени фирми в Русия, за да разработват газовите находища, да напуснат страната. Още тогава това беше знак, че Русия ще използва газа като оръжие за натиск върху Европа. Този газов шантаж от страна на Русия продължава много дълго време", коментира пред Нова тв Нейнски.

Според нея Европа вече си е дала ясна сметка за какво става дума.

"Путин категорично не успя да постигне целите си. Това, което направи, е най-страшният му сън. Европа никога не е била по-консолидирана. Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия", обясни Нейнски.

"12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. Това е спрян договор от страна на "Газпром", което показва, че той е ненадежден партньор", каза още тя.

Според нея Русия ще продължи да използва газа като оръжие, за да принуждава Европа към отстъпки.

"На практика НАТО се приближи към границите на Русия", обясни Нейнски. Тя даде пример със Скандинавските държави.  

Още по темата

Според нея е огромен проблем това, че никога не може да сме сигурни дали един договор ще бъде изпълнен.

Нейнски определи политиката на страната ни по отношение на Русия в последните месеци като "многозначна".

Тя коментира и посещението на посланик Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

"Знаете, че имаме стратегическо партньорство. В един период на война има редица заплахи за националната сигурност, а те минават и през Черно море. Много са темите, които могат да обсъждат стратегически партньори каквито сме ние и САЩ", каза Нейнски.

По отношение на кончината на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане "символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия".

"На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност", коментира Нейнски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
15
 
! Отговори
Долна продажница, преди 1 година
кога ще дойде и твоето време, Нейнска?
43
0
 
22
 
! Отговори
Буба Мара преди 1 година
тая и оная с кремчетата си отживяха само от либерал-демократични пози
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Горбачов, Русия се отворила към нормалния свят?!! То и ние с Надето така се "отворихме", че нищо не ни остана. Въобще, всичките ни "реформатори-перестройчици-демократи" от онова време изпълзяха от дупките си.
41
12
 
21
 
! Отговори
натовски джендър преди 1 година
тъз що ни си гледа пенсията пак изпълзя от гардероба,заради такива проджници южен поток мина през турция
40
13
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Когато Стивънсън демонстрирал първото превозно средство,задвижвано не от коне,а от пара,една истерична гожа като тая се развикала:-"Няма да тръгне,няма да тръгне!"..Като тръгнала машината,тя закрещяла:-"Няма да спре!"...Та така и с "мъдруванията" на тая отдавна пропаднала персона..
39
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази, заедно с Костов трябва да лежат в един гроб с Горбачов - до някое сметище.
38
17
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 година
да допълня война като война всички средства са позволени казват и за любовта е така ама знам ли
37
27
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакъв смисъл да се преговаря с руските пoдлеци и да се унижаваме...
36
5
 
11
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПИТАНЕ ДО ГЪЛЪБЧЕТАТА НА РАДЕВ - КАКВО СТАНА С ОТГОВОРА ОТ ГАЗПРОМ ПО ВАШЕТО ПИТАНЕ ЗА ДОСТАВКА НА ГАЗ? ОТГОВОРИХА ЛИ ВИ? КАКВО КАЗАХА МАЙ ВИ ОТКАЗАХА? И БЕЛИ ПТИЧЕНЦА ОТ КЪДЕ Я ИЗРОВИХТЕ ТАЗИ ЛЕЛКА ТАКА С ИЗКАЗВАНИЯ СИ ДА ПОДГОТВИ НАРОДА ЗА НОВИНАТА ИЛИ ПАК ЧАКАМЕ ДА СЕ ПОЯВИ В ЕВРОМЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО ПЪК НИЕ НАКРАЯ В ОБЕДНИТЕ НОВИНИ.
35
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куха лейко, куха лейко : "Според нея, Русия използва газа като оръжие" - това не си го измислила ти, а го повтаряш като куха лейка. Това е измислено в сащ за заблуда на прости умове. Самите сащ отдавна използват не само газа като оръжие, а всичко като оръжие - това е вече моя оригинална мисъл. Санкциите, които налагат са точно пример как на практика използват всичко като оръжие. Срамно е, че в България такива като тази murla са манипулирали толкова дълго и още я показват като мечка на синджир.
34
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куха лейко, куха лейко : "Според нея, Русия използва газа като оръжие" - това не си го измислила ти, а го повтаряш като куха лейка. Това е измислено в сащ за заблуда на прости умове. Самите сащ отдавна използват не само газа като оръжие, а всичко като оръжие - това е вече моя оригинална мисъл. Санкциите, които налагат са точно пример как на практика използват всичко като оръжие. Срамно е, че в България такива като тази *** са манипулирали толкова дълго и още я показват като мечка на синджир.
33
13
 
23
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ти гони дипломати на поразия па после чекай изгодни преговори умре тая
32
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Условията които ще постави Газпром, ще са заробващи за България с години напред. Няма да е както с Унгария, защото Унгария няма да допусне такова тясно икономическо и геополитическо обвързване, каквото България има с Русия - те гледат на страната като неприкосновена собственост. Ще е страшно на изборите, заради опитите на Русия да запази интересите си на тази територия.
31
9
 
25
 
! Отговори
н2о преди 1 година
С годините, едни хора помъдряват, а други просто остаряват. В случая с Надето, тя просто остарява и... погрознява!
30
3
 
12
 
! Отговори
Лена преди 1 година
веднага черно- лилавеещ човек с френски паспорт да се размножи чрез нея и така хем ще има от новите европейчета, хем ще й дойде акъла
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демонстрира готовност да приказва в синхрон с господстващата в момента клика, току виж и намерили пост че в ЕС, иначе кариерата и е тотал щета.А иначе много даже даваха газ на Европа, в предвид всичките спънки пред различните проекти, които отгоре на всичко са съвместни с клиенти от ЕС.Значи ли, че европейците са били наивни и всички оценки от разни експерти не са оценили възможността, газа да се ползва за изнудване? Оценка на риска се нарича.
28
4
 
21
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Ама много погрозняло хубавото Наде бре! И каква е рошава.....хайде да не казвам какво ми идва на ум, че е малко неподходящо и за форума и за часовото време.
27
6
 
34
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
А защо си мислят, че някой се интересува от мнението на Надка *** по въпроса? То барем да беше мнение, а не пропагандните клишета, дето всеки ги знае наизуст..
26
6
 
34
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ТАЗИ ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА?! ЗАЩО СПИ НАРОДА?!
25
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще се отлепи от дъното когато всички евроатлантически прислужници като тая сдухана пъчавръ отидат в пандиза и им се конфискуват всичките пари и луксозни имоти,придобити за постоянните национални предателства,извършени през последните 30 години.Тези същества за 5 цента семейната си чест плюят,вие чакате държава да градят.