Нейнски: Разговорът с "Газпром" няма да доведе до резултат

Според нея, Русия използва газа като оръжие
31 авг 2022 10:13, Петя Славова
79
Нейнски: Разговорът с "Газпром" няма да доведе до резултат
Снимка: БГНЕС

Все още няма ясен договор дали "Газпром" може да продължи доставките на газ до България. Според бившия външен министър Надежда Нейнски, преговорите няма да доведат до желаните резултати, а само ще стимулират руската страна да продължи да провежда политиката, която е провеждала и до момента.

"Русия не общува на пазарен принцип и използва газа като оръжие. Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде. Тогава той накара чуждите компании, които участваха като смесени фирми в Русия, за да разработват газовите находища, да напуснат страната. Още тогава това беше знак, че Русия ще използва газа като оръжие за натиск върху Европа. Този газов шантаж от страна на Русия продължава много дълго време", коментира пред Нова тв Нейнски.

Според нея Европа вече си е дала ясна сметка за какво става дума.

"Путин категорично не успя да постигне целите си. Това, което направи, е най-страшният му сън. Европа никога не е била по-консолидирана. Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия", обясни Нейнски.

"12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. Това е спрян договор от страна на "Газпром", което показва, че той е ненадежден партньор", каза още тя.

Според нея Русия ще продължи да използва газа като оръжие, за да принуждава Европа към отстъпки.

"На практика НАТО се приближи към границите на Русия", обясни Нейнски. Тя даде пример със Скандинавските държави.  

Още по темата

Според нея е огромен проблем това, че никога не може да сме сигурни дали един договор ще бъде изпълнен.

Нейнски определи политиката на страната ни по отношение на Русия в последните месеци като "многозначна".

Тя коментира и посещението на посланик Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

"Знаете, че имаме стратегическо партньорство. В един период на война има редица заплахи за националната сигурност, а те минават и през Черно море. Много са темите, които могат да обсъждат стратегически партньори каквито сме ние и САЩ", каза Нейнски.

По отношение на кончината на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане "символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия".

"На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност", коментира Нейнски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не че защитавам руснаците ама тая какво си мисли? че само като е от малцинствата всичко трябва да и е безплатно винаги ?
23
8
 
32
 
! Отговори
мак преди 1 година
Пореден титаничен ум, който разбира от всичко. Да си завре европейска солидарност където иска. Какво ни топли, че европа е консолидирана? Празни приказки и клишета, които такива като тая повтарят без да спират. Сега Русия е виновна, щото отговори подобаващо на целия ЕС, терорист била, дрън дрън. А тя въвежда санкции, защо европейските санкции са нещо нормално, а руските не?
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете, че имаме стратегическо партньорство, което ни задължава да платим три милиарда и да не знаем кога ще получим чертежите на демоде изтребителите, които трябва да пазят небето ни.
21
4
 
19
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Да благодарим на надка, че нямало граница с маляките. Тъкмо черните скакалци да влизат тук като у дома си. Ако питаш мен смешнико, не само граница трябва да има, но и да е с 2 ката ограда и минирана посредата.
20
3
 
29
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Какво очаквате да каже "Хубавото" Наде.Бивша манекенка, нарочена през демокрацията на външен министър. Обиколила целия свят като на екскурзия. Сътворила безброй гафове. Сега изявяваща се като вещ дипломат. Както казват - всеки си заслужава управниците
19
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който твърди, че Газпром е надежден доставчик, не е наред с главата.
18
5
 
20
 
! Отговори
Бай Хо преди 1 година
Нейнски, 100 долара за час за теб винаги ще бъдат 100 долара за час, но малко си поувехнала и дори и 10 не заслужаваш.
17
7
 
22
 
! Отговори
A преди 1 година
До анализатор 15Тази беше Надежда Михайлова, благодарение на която сега можеш да ходиш на майната си стига да можеш да крадеш като нея, мажът й, Костов и пр. Можеш и да ходиш да береш ягоди на великите ЕС ***, докато щерките и тя ти пият кръвчицата.
16
3
 
26
 
! Отговори
Нейнски в з*а*твора преди 1 година
заедно с всички продажни *** на прехода и пребоядисани комунисти! Това би имало положителен резултат!
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив! Газпром ще се забави с отговор за преговори, ще поставя условия, но накрая ще има споразумение. Целта на Русия е да внесе разкол в страните от ЕС и затова ще се опита така да спечели България на своя страна както Унгария.
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да слушам жената която като външен министър остави българските медици на милостта на либийския диктатор. Ясно е колко и пука за обикновенните българи!
13
29
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 11 (Мишо) Тази беше Надежда Михайлова, благодарение на която сега можеш да ходиш до Гърция без виза! Разбра ли?Сега, като член на ЕС ходим само с лични карти.Но когато тя беше външен министър не бяхме още в ЕС, и тя беше първата българка миналя през ГКПП "Кулата" само със задграничен паспорт и без виза!!!Ако сега беше министър тя, нямаше да разбереш че си в Гърция, щото нямаше да има граница!!!
12
8
 
31
 
! Отговори
И преди 1 година
защо РУСИЯ да не използва газа като оръжие. Нима санкциите срещу нея не са оръжие? Каквото повика, такова се и обажда!
11
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия не общува на пазарен принцип и използва газа като оръжие. Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде." Това е истината. Всички други приказки са алабализми!
10
9
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Ко речи? Коя беше тази за да се изказва?
9
6
 
26
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Кака Надка се изказа ......
8
2
 
11
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 1 година
Цензурираната незнайно защо дума е г a щ и
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мумията се появи на показ. Хахаха.
6
6
 
16
 
! Отговори
Тони преди 1 година
тая още ли е жива?
5
33
 
10
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
Нейнски е права, колкото и да я плюете! Скоро ще го разберете!