Спирането на "Северен поток 1" разтревожи Европа, ще тръгне ли отново?

Германия смята, че Русия използва енергетиката като "оръжие"
31 авг 2022 19:02, Петя Славова
253
Спирането на "Северен поток 1" разтревожи Европа, ще тръгне ли отново?
Снимка: БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" преустанови днес доставките на газ за Германия заради профилактика на газопровод - последното от поредицата спирания на доставките, които подхраниха енергийната криза в Европа.

"Газпром" съобщи, че доставките по "Северен поток 1" са "напълно преустановени" за "превантивна работа" в компресорен агрегат, малко след като операторът на газопровода „Entsog” обяви, че доставките са спрени.

Този ход идва в момент, когато европейските държави са изправени пред рязко покачване на цените на енергията, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари и впоследствие ограничи доставките си на газ за региона.

Още по темата

Германия, която е силно зависима от руския газ, обвини Москва, че използва енергията като "оръжие", предава БГНЕС.

"Газпром" обаче заяви, че тридневната профилактика е "необходима" и трябва да се извършва след "всеки 1000 часа работа".

Ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите Клаус Мюлер нарече решението "технически неразбираемо" и предупреди, че то вероятно е само претекст от страна на Москва да използва енергийните доставки като заплаха.

Опитът показва, че Москва "взема политическо решение след всяка т.нар. поддръжка", каза той и добави, че "едва в началото на септември ще разберем дали Русия ще направи това отново".

Много по-добра позиция

С наближаването на зимата европейските потребители са изправени пред огромни сметки за електроенергия. Някои държави като Франция предупредиха, че е възможно да се наложи да се въведе нормиране.

Европейският съюз се готви да предприеме спешни действия за реформиране на пазара на електроенергия, за да овладее скокообразните цени, а министрите на енергетиката ще проведат следващата седмица извънредни разговори.

Запитан дали доставките на газ ще бъдат възобновени след приключването на тридневните работи в събота, говорителят на руското правителство Дмитрий Песков заяви, че "има гаранция, че освен техническите проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките".

Западните столици "наложиха санкции срещу Русия, които не позволяват нормална поддръжка, ремонт", добави той, което изглежда намекваше за повторение на по-ранния кръг от "старт-стоп".

През юли "Газпром" вече извърши в рамките на 10 дни отдавна планирани ремонтни дейности. Въпреки че възстанови газовите потоци след работите, само няколко дни по-късно той драстично намали доставките, като заяви, че има технически проблем с турбина.

Руската компания настоява, че ключовата турбина не е могла да бъде изпратена в Русия заради санкциите срещу Москва. Но Германия, където е разположена турбината, заяви, че Москва всъщност е блокирала доставянето ѝ в Русия.

Служител на „Gascade”, който управлява разпределителната мрежа в Германия, също е скептичен по отношение на последните действия на „Газпром”.

"През юли това беше редовна поддръжка, планирана от дълго време от "Северен поток 1", този път не беше планирана и не знаем какво стои зад тази операция", заяви служителят, пожелал анонимност.

Ден преди новото спиране канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия вече е в "много по-добра позиция" по отношение на енергийната сигурност, тъй като е постигнала целите си за съхранение на газ много по-рано от очакваното.

Европа, като цяло, също е започнала да пълни резервоарите си за съхранение на газ. В неделя нивото на съхранение в ЕС вече беше 79,9 % от капацитета.

Извънредна ситуация с газа

В същото време опасенията за ограничаване на доставките накараха компаниите да намалят потреблението на енергия.

Германската индустрия е консумирала 21,3% по-малко газ през юли от средното за месеца от 2018 до 2021 г., съобщи Федералната агенция за мрежите.

Мюлер заяви, че подобни изпреварващи действия "биха могли да спасят Германия от извънредна ситуация с газа тази зима".

А най-голямата икономика в Европа вече се подготвя да обърне гръб на руския газ.

В германския крайбрежен град Лубмин, където "Северен поток 1" излиза на сушата, вече са в ход плановете за преминаване към втечнен природен газ (LNG).

Втечненият природен газ, доставян с кораби, ще пристигне в индустриалното пристанище на Лубмин, ще се превърне отново в газ и ще се вкара в разпределителната мрежа на „Gascade”, която досега се използваше за подаване на руски газ в цялата страна.

"Очакваме да можем да вкараме газ в разпределителната мрежа на 1 декември", каза Щефан Кнабе от Deutsche ReGas - компанията, която управлява проекта за втечнен природен газ.

Компанията смята, че само през терминала за втечнен природен газ в Лубмин могат да бъдат внесени до 4,5 млрд. куб. м газ, което представлява около 8 % от капацитета на "Северен поток 1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Пий си хапчетата!
134
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия използва 10% от армията да охранява *** Путин останалите 90% заминаха да се бият с украинските доброволци украйнците избиха 50% от руската *** войска остават още 40% до края на 2023г ще ги довършат и тех
133
3
 
11
 
! Отговори
До 172 преди 1 година
А ти що не си заминеш за Украйна? Там е хиляди пъти па добре!!
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия изпалзва 10% от армията си в Украйна..другите са украинци от така наричените ДНР и ЛНР, които искат независимост. До голяма част войната е и гражданска!
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
130
11
 
5
 
! Отговори
Руушки пооодлоги преди 1 година
На който русофил, не му харесва в България - чемодан, вокзал, Москва и да ходи в Русия, раят на своите мечти...
129
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
СП1 НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНЕ ПАК. НЕ И ПРЕДИ ЕС ДА КЛЕКНЕ. ОЧАКВАМ - ДО ДЕКЕМВРИ МАКС, КОГАТО ЩЕ ИМА И СКЛЮЧЕНО МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ.
128
1
 
3
 
! Отговори
До 999 преди 1 година
Дори тази цина няма да ни и достатъчно скъпа, ке има протести за още по скъпи цени!!
127
0
 
18
 
! Отговори
999 преди 1 година
Ще продаваме скъпо ток от Козлодуй на ЕС, за да може да го Купуваме после от тях на още по- висока цена!!!! Умноооо...!
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия - смях В Украйна се бият армиите на Донецк и Луганск с ордите на неофашиста наркоман Зеленски и хомосексуалиcтите сатанисти около него. Това си е вътрешен украински конфликт. Русия само помага с няколко хиляди наемника и малко техника. Ако зеленото нищoжество в Киевската кaнализация е много отворен може да обяви официално война на Русия ама нещо го е страх ми се струва. От Март месец ДНР и ЛНР се бият с цялото НАТО което изпраща оръжия и човекоподoбни на фронта.
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ке требе много копейки за да тръгне отново газ за Европа солдат центове буксува не върви
124
11
 
2
 
! Отговори
Русия плаща преди 1 година
Русия отдавна плаща на българските предатели-комунистите от БСП/АБВ/Възраждане/Атака и президента Грипен Радеф за да защитават руските интереси в България.
123
3
 
12
 
! Отговори
МИ555 преди 1 година
ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ ЗИМАТА В ЕС ЩЕ ИМА РЕЖИМ НА ТОКА КАТО ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА У НАС!!!
122
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости! Русия използва енергията като презeрватив за да обслужва немските си партньори
121
3
 
14
 
! Отговори
До смеха по-долу преди 1 година
И все още се твърди за съжаление на запада. Русия си пази населението в украйна и затова пипа внимателно. Питин каза, че все още не са се заели насериозно. Нали никой не иска да види как покрайна и половината европа изчезват за 5 минути. Ама и вие русофобите как може да сте толкова слъбоумни. Нали ако Русия беше липава, досега кравария да са я разпердушинили. Ама респект
120
15
 
4
 
! Отговори
Русия-смех... преди 1 година
В Русия времето е спряло някъде в края на миналия век...Телеграфната агенция на Съветския Съюз ( ТАСС) продължава да работи въпреки ,че вече не съществуват нито телеграфи, нито съветският съюз...
119
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност е повод за радост. Не искаме повече диктаторски газ!
118
3
 
11
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Ке похапват повече бобец в германция и ще си.произвеждат газ екологично
117
10
 
8
 
! Отговори
Русия - смях преди 1 година
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 6 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
116
2
 
3
 
! Отговори
До 152 преди 1 година
Богатите винаги са си живеели живота..но те са малцинство!