Спирането на "Северен поток 1" разтревожи Европа, ще тръгне ли отново?

Германия смята, че Русия използва енергетиката като "оръжие"
31 авг 2022 19:02, Петя Славова
253
Спирането на "Северен поток 1" разтревожи Европа, ще тръгне ли отново?
Снимка: БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" преустанови днес доставките на газ за Германия заради профилактика на газопровод - последното от поредицата спирания на доставките, които подхраниха енергийната криза в Европа.

"Газпром" съобщи, че доставките по "Северен поток 1" са "напълно преустановени" за "превантивна работа" в компресорен агрегат, малко след като операторът на газопровода „Entsog” обяви, че доставките са спрени.

Този ход идва в момент, когато европейските държави са изправени пред рязко покачване на цените на енергията, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари и впоследствие ограничи доставките си на газ за региона.

Още по темата

Германия, която е силно зависима от руския газ, обвини Москва, че използва енергията като "оръжие", предава БГНЕС.

"Газпром" обаче заяви, че тридневната профилактика е "необходима" и трябва да се извършва след "всеки 1000 часа работа".

Ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите Клаус Мюлер нарече решението "технически неразбираемо" и предупреди, че то вероятно е само претекст от страна на Москва да използва енергийните доставки като заплаха.

Опитът показва, че Москва "взема политическо решение след всяка т.нар. поддръжка", каза той и добави, че "едва в началото на септември ще разберем дали Русия ще направи това отново".

Много по-добра позиция

С наближаването на зимата европейските потребители са изправени пред огромни сметки за електроенергия. Някои държави като Франция предупредиха, че е възможно да се наложи да се въведе нормиране.

Европейският съюз се готви да предприеме спешни действия за реформиране на пазара на електроенергия, за да овладее скокообразните цени, а министрите на енергетиката ще проведат следващата седмица извънредни разговори.

Запитан дали доставките на газ ще бъдат възобновени след приключването на тридневните работи в събота, говорителят на руското правителство Дмитрий Песков заяви, че "има гаранция, че освен техническите проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките".

Западните столици "наложиха санкции срещу Русия, които не позволяват нормална поддръжка, ремонт", добави той, което изглежда намекваше за повторение на по-ранния кръг от "старт-стоп".

През юли "Газпром" вече извърши в рамките на 10 дни отдавна планирани ремонтни дейности. Въпреки че възстанови газовите потоци след работите, само няколко дни по-късно той драстично намали доставките, като заяви, че има технически проблем с турбина.

Руската компания настоява, че ключовата турбина не е могла да бъде изпратена в Русия заради санкциите срещу Москва. Но Германия, където е разположена турбината, заяви, че Москва всъщност е блокирала доставянето ѝ в Русия.

Служител на „Gascade”, който управлява разпределителната мрежа в Германия, също е скептичен по отношение на последните действия на „Газпром”.

"През юли това беше редовна поддръжка, планирана от дълго време от "Северен поток 1", този път не беше планирана и не знаем какво стои зад тази операция", заяви служителят, пожелал анонимност.

Ден преди новото спиране канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия вече е в "много по-добра позиция" по отношение на енергийната сигурност, тъй като е постигнала целите си за съхранение на газ много по-рано от очакваното.

Европа, като цяло, също е започнала да пълни резервоарите си за съхранение на газ. В неделя нивото на съхранение в ЕС вече беше 79,9 % от капацитета.

Извънредна ситуация с газа

В същото време опасенията за ограничаване на доставките накараха компаниите да намалят потреблението на енергия.

Германската индустрия е консумирала 21,3% по-малко газ през юли от средното за месеца от 2018 до 2021 г., съобщи Федералната агенция за мрежите.

Мюлер заяви, че подобни изпреварващи действия "биха могли да спасят Германия от извънредна ситуация с газа тази зима".

А най-голямата икономика в Европа вече се подготвя да обърне гръб на руския газ.

В германския крайбрежен град Лубмин, където "Северен поток 1" излиза на сушата, вече са в ход плановете за преминаване към втечнен природен газ (LNG).

Втечненият природен газ, доставян с кораби, ще пристигне в индустриалното пристанище на Лубмин, ще се превърне отново в газ и ще се вкара в разпределителната мрежа на „Gascade”, която досега се използваше за подаване на руски газ в цялата страна.

"Очакваме да можем да вкараме газ в разпределителната мрежа на 1 декември", каза Щефан Кнабе от Deutsche ReGas - компанията, която управлява проекта за втечнен природен газ.

Компанията смята, че само през терминала за втечнен природен газ в Лубмин могат да бъдат внесени до 4,5 млрд. куб. м газ, което представлява около 8 % от капацитета на "Северен поток 1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
14
 
6
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега трябва да се намерят още няколко слота...
113
2
 
11
 
! Отговори
басе парадокса преди 1 година
До Русия в изолация - не става да се изолира 1/6 от планетата май? :)
112
4
 
12
 
! Отговори
гей-перспектива преди 1 година
ЕС да се оплачат на САЩ - той ще им доката 'евтина' и 'свободна' газ - нали? :):):)
111
4
 
13
 
! Отговори
Русия мощ и сила преди 1 година
Без Русия, джондерска гойропа отива в средновековието. Друго си е да имаш мускули и полезни изкопаеми ауууууууууупппппп
110
13
 
4
 
! Отговори
Русия в изолация преди 1 година
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
109
2
 
11
 
! Отговори
ЕВРОДИРЕКТИВА преди 1 година
От 1 септември , на територията на ЕС се определя Официален Ден за Къпане - Срядата на Втората седмица на всеки Трети месец !
108
3
 
9
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
ЕС е профилактиран!
107
3
 
21
 
! Отговори
Руски ресурс преди 1 година
7 от 10-те най-големи залежа на газ и нефт са в Русия, второто по големина е в Русия. На първо място по добив на диаманти и пшеница. Само в Русия се произвежда елемента Калифорний, най-скъпия елемент. За злато и други редки елементи си направете справка. Вижте и колко от горите са в Русия. Къде сте тръгнали бе русофоби и западняци?
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драмааа
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отидат на врачка да им каже!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледаме сеир!
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подайте пуканките!
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам ивро сапунката и люпя семки!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ГазПром правят профилактика се очаква пълен пуск или пълен стоп...
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич и да не тръгва да им измръзнат и изгладнеят за дн ици те.
99
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще тръгне. Ама все като ви чета новините се сещам за притчата за загубената златна лъжичка. Набеждавате, набеждавате, насаждате някакви фалшиви новини и мнения ... и накрая като се окаже всичко лъжа, просто си мълчите и очаквате от нас лошото чувство спрямо Русия да си остане, макар да е било тотален фейк.
98
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен като ме излъже някой на пазара, повече не стъпвам на сергията му. Това правило не важи за родните русофили. Те са готови да ги лъжат всеки дено, но вечно ще клечат пред руската сергия, защото според тях Русия ни била освободила преди 150 години иначе сме щели още да сме под турско. Никакво себеуважение никакво чуство за достойнство няма у русофила, готов е да го унизяват да го хокат да го лъжат но той винаги като куче ще ближе подметките на руския гасудар.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що става?
96
12
 
2
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 1 година
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг