Хакер предизвика 40-минутно задръстване в Москва

Той е повикал всички таксита на един адрес
Обновена: 2 сеп 2022 12:38 | 2 сеп 2022 11:38, Нели Христова
28
Хакер предизвика 40-минутно задръстване в Москва
Снимка: Twitter

Хакери решиха да създадат малко хаос в центъра на Москва. Все още неясна организация е успяла да пробие приложението на Yandex Taxi и да извика всички свободни таксита на един и същи адрес.

Това причини огромно задръстване в центъра на Москва.

В изявление до SouthFront компанията каза: "Службата за сигурност незабавно спря опитите за изкуствено струпване на автомобили. Шофьорите прекараха около 40 минути в задръстване поради фалшиви поръчки. Въпросът с компенсацията ще бъде решен в много близко бъдеще."

Компанията подчерта, че за да се изключат подобни инциденти в бъдеще, "алгоритъмът за откриване и предотвратяване на подобни атаки вече е подобрен".

Никой не е поел отговорност за хакерската атака, но тя се случва в момент, когато силите на Владимир Путин продължават инвазията си в съседна Украйна. Освен сраженията на терен, всяка от страните води и кибервойна - осъществявана от съответните държави или отмъстители.

Русия отдавна е известна с това, че извършва кибератаки срещу други държави, които са ѝ се изпречили. В един от последните примери прокремълски хакери атакуваха правителството на Латвия, след като страната обяви Русия за спонсор на тероризма.

Киев обаче обърна тактиката на кибервойната на Москва срещу себе си, като граждански хакери атакуваха правителствена инфраструктура, а тролове се насочиха към руски дипломати.

В дните, предшестващи войната, Михайло Федоров - министърът на цифровите технологии на Украйна и дясна ръка на президента Володимир Зеленски в областта на технологиите - призова доброволците да създадат "ИТ армия" от хакери, които да помогнат в борбата на страната му срещу Русия“. Оттогава десетки руски уебсайтове бяха изведени от строя. Руските държавни медии също са обект на атаки и изтекла чувствителна информация.
 

Видео от струпаните на едно място таксита се появи в Twitter, като много потребители на социалната мрежа възхваляват действията на хакера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Герги преди 1 година
Ми то голяма вълна. Вчера пак стреляха в начално училище в САЩ. И ко?
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на тоя, да си видят технологиите братушките.
16
2
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
А що да не сабере всички самолетчета и дрончета в една ,,черна дупка''!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Да, *** на квадрат, четох статията. Такси компанията казва само, че е имало опити за изкуствено струпване на автомобили поради фалшиви поръчки. Не твърдят, че това е хакерска атака заради "инвазията в Украйна". По-долу в публикацията следват свободни интерпретации на причине за "атаката" - кибервойна, държави-отмъстители, световна катастрофа. Благодарение на "умни" като теб хората се побъркват и очакват апокалипсиса. Да наречеш 40 м. задръстване в мегаполис атака си е връх на глупотията.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 Ти чете ли статията глупчо? Самата руска таксиметрова компания казва, че е имало хакерска атака.
13
2
 
11
 
! Отговори
Аман от пропаганда преди 1 година
Давате ли си сметка какви глупости пишете? Да обвържете "малко хаос в центъра на Москва" с отмъщение на украински хакери за "инвазията в Украйна"? И то при положение, че не е ясно кой го е направил? Егати отмъщението - да извикаш няколко таксита на един и същи адрес. Направо е разказал играта на Путин и на руската армия този хакер!
12
1
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
"40 минутно задръстване в Москва звучи като виц" - абсолютно вярно. Москва е 15 милионен град и всеки, който е бил там, знае за какъв трафик става въпрос. По-скоро "хакерът" е искал да отмъсти на таксиметровата компания.
11
6
 
8
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 1 година
Слава Украине! Героем слава!!!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А у Софето кога?
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето укро-хакерът се изложил и направил атаката си в 06:00 часа сутринта. Ефектът щеше да е несравнимо по-разрушаващ, ако бе в час пик, но де толкоз акъл у бендеро-нациста?
8
0
 
1
 
! Отговори
Венци Мицов преди 1 година
консерви батко
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 От позицията на какъв точно ги определяш така, горди гражданино на съвременна България?
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще го хвалят, какъв хубав и умен човек е, че прецакал деня на стотици хиляди, ако не е милиони цивилни хора ...
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стана модерно. Нассираш се и казваш "Някой хакер беше".
4
7
 
11
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Красота
3
13
 
18
 
! Отговори
40 минутно преди 1 година
задръстване в Москва звучи като виц. Това е огромен град и задръстванията там са ежедневие и са по цял ден.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им спрат Нета.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееее, браво!