Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе нали санкциите помагаха на Русия ?
295
1
 
2
 
! Отговори
Трола дето пише тук преди 1 година
Абе хора спорете с мен че ми стана скучно
294
9
 
12
 
! Отговори
777 преди 1 година
Политиците от Европа да си поемат сметките. Аз не желая да плащам за болните амбиции на тези продажници! Унищожавате хората в Европа целенасочено!
293
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън Русия от Европа
292
14
 
17
 
! Отговори
ПТН ХЛО преди 1 година
Баси наглия nич! Сваяне на санкциите само след изтегляне на на руските войски от украйна, включително донбас и крим и плащане на репарации на украйна! Отделно предаване на съд на военопрестъпниците. А по-нататъчни икономически и/или политиучески отношения с русия само след пълната й депутинизация. Включително изхвърляне на мъpшата на путин от мавзолея на ленин.
291
12
 
14
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Песков, нали не работеха санкциите??Вие чебурашките сте най- долните лъжци в историята. Съжалявам само, че толкова много мои сънародници са повярвали и продължават да вярват на глупостите ви. Русия е един Мордор, съжалявам и бедния руски народ, който мачкате и се обогатявате на гърба му!
290
8
 
21
 
! Отговори
Кой ви иска газта бе преди 1 година
А санкции ще има с векове.
289
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който мисли не е русофил и не тъне в русофобска злоба а просто вижда че всичко е медийна измама
288
13
 
8
 
! Отговори
Путин преди 1 година
За какво е светът без Русия? А Русия, това съм аз! Шойгу, пускай сарматите!
287
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати пудела е този.Само джавка :)
286
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще поздравим Запада за решението да се откаже напълно от руската зависимост за газ и терол. Те ни поздравиха нас за отказването, спряха ни Южен поток, спряха ни Белене, затвориха ни половината мощност на Козлодуй.
285
2
 
12
 
! Отговори
В Полша преди 1 година
Пристигнали Б52!!!
284
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нездрав вид
283
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четиво за онези които си купуват дървата по 200лв.1.дървата струват по до 25 лв за плътен кубик на корен в горско сечище.2.сечта струва още 25 лв за плътен кубик заедно с нареждане на фигури в склад за извозване от сечищата. Т. Е. До тук са до 50 лв на плът кубик.или 25 лв за пространствени кубик (1плътен = 2 простр)Наредените на фигури дърва се продават и мерят в пространствени кубици. Или 50 лв на склад в сечище е цената на фирмата спечелила търга .Всичко над 25 лв е за транспорт и мафията
282
3
 
5
 
! Отговори
Слава Украини преди 1 година
Ахмат Сила!
281
9
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен Баща ти е имал голямото желание, въпреки даденостите, да те направи що-годе човек, но........ само с агнета не става. Трябвало е да се примири с участа, че от теб няма начин да стане трандафор, а ваксимум дървоБЕРАЧ! За дървоСЕКАЧ (човек който се занимава с дърводобив ) се иска и малко интелект !
280
11
 
12
 
! Отговори
До чудя се преди 1 година
Украйна не дава дърва на Европа, щото с тях прави химарси! А руснаците ги думкат с ракети за по 2,3 милиона бройката!
279
22
 
31
 
! Отговори
Жалко за Русия... преди 1 година
Единственото нещо, което Путин съвсем успешно мачка, е собствения си народ!!!
278
5
 
11
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО!?! преди 1 година
Очакван ход, за който анализатори като Боян Чуков и Вацев мисля, вече са говорили. Ама тях по масовите медии не ги пускат. ЗАЩО газа спира? Отговора е в салдото по външната търговия с ЕС. Преди 2022 салдото е балансирано- Русия изнася евтини енергоносители и с Еврата купува от ЕС скъпа техника, вина.. В момента Русия има огромен износ към ЕС и малък внос. В сметката и остават милиарди Евро, с които Русия нищо не може да си купи. Освен това ЕС директно подпомага Киев с пари и оръжие.
277
8
 
16
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Чудя се защо украйна не снабдява европа нали се подкрепят