Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
19
 
18
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
На германците им трябва тоя газ руснаците си го имат имат и клиенти за него.Канадският гас ще им стеува на немците между 300-400 хиляди доларес на кораб да го транспортират от Кенъда само това ще направи газа по скъп между 2.5-5 пъти спрямо борсовата цена в зависимост докъде го карат без да включваме добиването и транспортирането му из Европа ако се стоварва в Исоания.
15
7
 
10
 
! Отговори
всяка снимка преди 1 година
казва история повече от колкото 1000 думи. От друга страна а ся радевите послушковци и всички други прорашисти да отменят санкциите на европа за раша , аде действайте
14
15
 
23
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 година
Изчезни бе хипофизно джудже
13
13
 
26
 
! Отговори
Минчеву преди 1 година
Насила хубост не става! Газът и сиренето са с пари!
12
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време беше да го кажат и да го направят. Даже трябва напълно спиране.
11
7
 
10
 
! Отговори
Aaa преди 1 година
Аз не прочетох да искат, казват защо няма да ги възобновят и до кога
10
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oлигитo от снимката пак пpъднa
9
28
 
18
 
! Отговори
Минчев преди 1 година
Абе я се давете с вашия газ - докато се държите така варварски в Украйна не ви искаме каквото и да е !!! Проклето да сте о веки веков !!!
8
17
 
29
 
! Отговори
Туск преди 1 година
Мии че вие кво си мислитее. Че ще им скъсате *** от санкции и после ще ви го подаряват газа Арее по сериозно Наивни дураци Тепърва ще се е%бават с вас Нали бехте мн отворени на тема зелена енергия Пускай перките и тва е Горди евроГейци ама с *** гъзъъ
7
7
 
23
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Путин като им спре Всичко зимата, ще стане голямата демократична Лазия в Кремъл! Нещем та немем. Ако щеш бе!
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само въпроси ами ще има тояги и камъни и милиони на площада,
5
16
 
16
 
! Отговори
скръб е преди 1 година
Този повече ми прилича на полска *** !!
4
25
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Женчовците. До оня ден се къкняха, че било ремонт. Толкова женски номера в политиката...хахахаххаха вече на всички сте ясни. Дори и тези, които невярваха, че сте завършени лъжци ... вече се осъзнаха. Със здраве да си пиете газа, ще се оправим. След зора обаче .. завинаги ще сте загуби най богатия пазар :))) Успех
3
20
 
18
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Една от санкциите е отказ от руски газ. Песков наред ли е?
2
7
 
23
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Че защо са им турбините, като няма да пускат газ???
1
35
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада си мислеше че ще краде ресурси без да плаща