Москва заменя "Северен поток 2" със "Силата на Сибир 2"

Газопроводът е до Китай
16 сеп 2022 09:52, Петя Славова
85
Москва заменя "Северен поток 2" със "Силата на Сибир 2"
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Силата на Сибир 2", предназначен за доставка на газ за Китай, всъщност може да замени руския "Северен поток 2", заяви вицепремиерът Александър Новак по телевизионния канал "Россия 1".

По-рано в четвъртък Новак заяви, че се очаква скоро да бъде постигнато окончателно споразумение с Китай за "Силата на Сибир 2", който предвижда доставки на 50 млрд. куб. м газ годишно, предава БГНЕС.

"Газпром" отбеляза, че КНР е увеличила офертите за доставка на гориво по посочения тръбопровод, като през септември редовно е надвишавала дневните договори.

Още по темата

"Силата на Сибир-2" е проектиран газопровод между сибирските находища и Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай. Планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г.

Газопроводът "Северен поток 2" е дълъг 2460 километра и минава под Балтийско море. Той трябваше да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно до Германия. Инфраструктурата беше готова за експлоатация още през септември миналата година, но на 22 февруари, след като Русия призна суверенитета на Донецката и Луганската народна република, германският канцлер Олаф Шолц спря сертифицирането на новия газопровод.

Но, както отбеляза руският президент Владимир Путин, "Северен поток 2" не е построен напразно; той ще бъде пуснат "при необходимост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29След Кадафи, Садам и Мубарак какво се "НОРМАЛИЗИРА"? А, експерте? Светски държави ги върнаха в средновековието. За Афганистан и Иран няма да ти напомням. И те бяха светски държави. Кой ги върна в мрака? Какво щеше да стане със Сирия, ако руснаците не се бяха намесили? Кой създаде Ислямска държава и Ал Кайда?
30
8
 
23
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Явно планът на Путин през цялото време е бил да стане чайнийз бич :)
29
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно русофилите си нямат понятие, че Китай плаща в пъти по-малко за газа от Европа...
28
12
 
16
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Така навремето комунистите строиха заводи, халета панелки безброй. Още стоят тези паметници на глупостта полуразрушени...
27
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г." Иначе казано, докато бъде построен (минимум 7-8 години) войната отдавна ще е свършила, Путин ще е в мавзолея, а отношенията между Русия и ЕС може да са се подобрили, и този газопровод към Китай да е станал ненужен
26
11
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами тези потоци са кръвоносната система захранваща кремълският тумор..Единственото което маскава може е да черпи ресурси които майката природа и е дала наготово, от тук се захранват както офшорките на руските олигарси, така и копейките с които туземното население извън маскава и ленинград кара от социал до социал за да си купи водка и удави с нея мизерния си живот..Дано поне Китай им внесат чипове и полупроводници за нуждите на военният скрап,за да не ги свалят от хладилници задигнати от Украйна
25
13
 
9
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 1 година
и като се има предвид, че ес и в частностн немски компании финасираха СВ2, то минавката е в пълен обем, да Здрастаствует братушките и краварландия
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВладоЗащо плачеш на чужд гроб? И Руснаците ще си деверсифицират клиентите. Байдън ще казва на "независма"Европа кой проект е икономически и кой политически!!?? Допреди малко четох статии на английски и американски водещи издания от 2019 и 2020 година за Силата на Сибир 1. Ами не им се сбъднаха прогнозите за провал. Годишно доставените количиства на газ за Китай по този газопровод изпреварват с по 20% планирания разтеж!!!! Индия и Пакистан също се"облизват".
23
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са много зле с математиката и логиката... Тотални невежи.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън Твоят е стопен още при раждането ти.....
21
17
 
21
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Да построи и един газопровод до Камчатка на косатките и белите мечки им е студено.
20
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи, похарчените милиарди за северен - тотал щета.Сибирския почва строеж след 2 години и завършване след още няколко. Тоест 5-6 години на загуба, да не говорим, че китаеца, понеже няма на кой друг, може да поиска сериозни отстъпки в цената. И какво десетки милиарди назад, ама всичко било "точно". А тукашните плоскоглави пляскат в захлас и викат "Браво, Браво !". Свещена простота.
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до възражденец......От коя страна на американското посолство си, че се интересувам от офертата ти това за духането без пари ? Ще доведа и няколко мужика да се облекчат.
18
5
 
9
 
! Отговори
Пинокио преди 1 година
Деньги нет! :)))
17
9
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Хаха, ненормалника пак се развихри. Я кажи кога ви пускат домашна отпуска от лудницата, да затворя децата вкъщи. Тая либерастия де се шири на Запад от Карлуково ви стопи мозъчетата.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън...Нещо...неправилно се усмихваш...
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Путин отиде в пенсия...ако не се размине....и Русия си промени вижданията като една Демократична Държава,защо отново да не потече газ към Европа...
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този от Козяк с позивна "възражденец" духал за без пари тай кординати или отивам до американското посолство и все ще те намеря. Ами не се изпускатази оферта.
13
20
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Аз ви казах преди месец, че СП 2 ще бъде пуснат, когато Русия пак стигне до Берлин. Прав е Путин, не е построен напразно, хаха.
12
4
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Ми да! Не ви ли стана ясно каква е схемата вече. Купува се руски газ от Казахстан, Азербайджан, Китай и т.н. и чиста работа!Схемата се нарича Пране на газ.