Москва заменя "Северен поток 2" със "Силата на Сибир 2"

Газопроводът е до Китай
16 сеп 2022 09:52, Петя Славова
85
Москва заменя "Северен поток 2" със "Силата на Сибир 2"
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Силата на Сибир 2", предназначен за доставка на газ за Китай, всъщност може да замени руския "Северен поток 2", заяви вицепремиерът Александър Новак по телевизионния канал "Россия 1".

По-рано в четвъртък Новак заяви, че се очаква скоро да бъде постигнато окончателно споразумение с Китай за "Силата на Сибир 2", който предвижда доставки на 50 млрд. куб. м газ годишно, предава БГНЕС.

"Газпром" отбеляза, че КНР е увеличила офертите за доставка на гориво по посочения тръбопровод, като през септември редовно е надвишавала дневните договори.

Още по темата

"Силата на Сибир-2" е проектиран газопровод между сибирските находища и Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай. Планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г.

Газопроводът "Северен поток 2" е дълъг 2460 километра и минава под Балтийско море. Той трябваше да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно до Германия. Инфраструктурата беше готова за експлоатация още през септември миналата година, но на 22 февруари, след като Русия призна суверенитета на Донецката и Луганската народна република, германският канцлер Олаф Шолц спря сертифицирането на новия газопровод.

Но, както отбеляза руският президент Владимир Путин, "Северен поток 2" не е построен напразно; той ще бъде пуснат "при необходимост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Китай иска да опита да цивилизова Русия. За 200 години Европа не успя. Но аз искрено желая успех на Китай! Дано ги превъзпитат малко - да почнат да медитират, да си пускат светещи хартиени дракончета по реките, жените да си правят сложни прически... Целият свят само ще спечели, ако успеят.
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петя отново лъже като за световно!!!! Байдън се зарече отдавна, че по какъвто и да е начин ще спре Северен поток 2!!!!! Слава на свободна и независима Германия и Европа!!!!
9
7
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Господарят Си каза, васалът действа.
8
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин закопа Русия. Вместо да се тупат по гърдите каква "демокрация" са и да си джиткат с яхтите на най-яките места за богти, сега ще има затвор в собствената мизерия и послушание, а Русия ще стане АБОСЛЮТНО ЗАВИСИМА от чайниците. Западът трябва да издигне паметник на Путин, за това, че така свали картите.
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, Жужо Тръбата продължава да застила Земята ненужни тръби :)
6
6
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Още 100млрд.$ за тръби -тези не са научиха да правят бизнес.
5
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отстъплението на Европа започна първите индикации бяха преди 2 дни ЕС повече няма да праща оръжия в Украйна. Всички вече са нъпълно наясно, че без Руската газ и ресурси не може. Дано съставим адекватно правителство и да договаряме с Русия както го направи Орбан. Знам, че изпяркалите Евроатлантици няма да им харека това но зимата ще им промени мнението.
4
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия бедна провинция в северен Китай
3
17
 
17
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Евентуално след около от 5 до 7 години, ако има държава Русия ще бъде изнудване от Китай да продава на безценица. Супер новина за Мордор
2
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само дето това дето се продаваше за 200 долара по северен по силата Китаеца го взима за 60 а путин и за това трябва да цалува ръката на СИ
1
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът се прегрупира пред невярващия на очите си Запад.