Путин пред най-тежката криза, взима все по-опасни решения

Недоволство в Русия от мобилизацията и от размяната на военнопленници
23 сеп 2022 10:07, Елка Василева
96
Путин пред най-тежката криза, взима все по-опасни решения
Снимка: архив, БГНЕС

Над 1000 руснаци бяха арестувани на протестите срещу мобилизацията, обявена от руския президент Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс", като отбелязва, че протестите са на практика криминализирани в Русия.

Недоволството в страната се подхранва не само от мобилизацията, а и от извършената размяна на военнопленници, която вбеси поддръжниците на войната в Украйна, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Протестите срещу мобилизацията вчера и завчера, на които бяха арестувани на 1300 души, станаха най-голямата проява на общественото недоволство от началото на руското нашествие на 24 февруари.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че съобщенията за препълнени полети и опашки за напускане на Русия са "преувеличени".

Признак на недоволството беше подпалването на административна сграда в Толиати, отбелязва американското издание. В комбинация с недоволството на крайнодесните привърженици на военните действия, които осъждат освобождаването на командири на украинския батальон "Азов" при извършената размяна на пленници, Путин е изправен пред най-тежката криза от началото на нашествието.

Притиснат от икономическите санкции и военните неуспехи, Путин взема все по-опасни решения, които може да настроят руската общественост срещу военните действия.

Русия отдавна определя членовете на батальона Азов като "нацисти", но те бяха разменени за десетки задържани руснаци, включително близкия до Путин Виктор Медведчук. Твърдолинейните националисти определиха размяната като "предателство", отбелязва в. "Вашингтон пост".

Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците да протестират срещу мобилизацията и изпращането на фронта в неговата страна. Според Москва 10 000 доброволци вече са поискали да бъдат мобилизирани, пише френският в. "Монд".

"55 000 руски войници бяха убити в тази война през последните месеци", заяви Зеленски в обръщението си към руснаците, произнесено на руски. "Искате ли още? Не? Тогава протестирайте! Борете се! Избягайте! Или се предайте" на украинската армия, призова той. "Това са вариантите ви за оцеляване", добави украинският президент, като обвини руснаците за мълчанието им пред лицето на извършваните от руската армия престъпления, чиито жертви са украинците.

Зеленски предупреди също, че Москва ще иска да свика под знамената "до един милион души", въпреки че властите говорят за мобилизацията на 300 000 резервисти.

Дългоочакваната лична среща в Съвета за сигурност на ООН премина като диалог между глухи, отбелязва френският в. "Паризиен".

Ръководителите на западната и руската дипломация си размениха обвинения във връзка с действията си в Украйна, без наистина да се изслушват. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова международната общност да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин. Руският външен министър Сергей Лавров не седна на една маса с другите министри, за да изслуша изказванията им, отхвърли западните обвинения и осъди "безнаказаността" на Киев, "под опеката" на Лондон, Париж и Вашингтон.

Търпението към Путин може да се изчерпва и сред приятелски настроените страни, отбелязва британският в. "Гардиън". Турция, Индия и Китай реагираха хладно на обявените референдуми в окупираните от Русия украински територии.

Анкара порица едностранното организиране на референдумите, заявявайки, че те "няма да бъдат признати от международната общност" и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Индия предприе малки стъпки в посока отдръпване от неутралната си позиция. Китай може би все още смята, че съюзът с Москва е необходим срещу Вашингтон, но изявленията на китайското външно министерство не показваха подкрепа за действията на Кремъл, пише британското издание.

В същото време подготвяният от ЕС нов пакет от санкции срещу Москва може да включва ограничения в сферата на информационните технологии, киберсигурността и цените на петрола, пише британският "Файненшъл таймс".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В отговор на "глупавите" решения на Путин, ЕС се прегрупира за нови глупави санкции.
21
2
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
До анонимното влечуго в 20, 21, 15 ..... Земи си пии хапчетата, не забравяй да си вземеш надника от Шишовите медии. Между другото, не заслужаваш дори да ти сложа един минус на неадекватното ти бръщолевене, камо ли да ти чета сътворените размисли. Сполай.
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го мислете него. Той има широк спектър от инструменти, ходове и решения, дорде дайде ред за последното - да ни нaчyкa коравите отаноски канчета.
19
7
 
21
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
най-добрият изход от тази ситуация за Путин е смело и гордо да си тегли куршума...
18
6
 
16
 
! Отговори
Глупави, не опасни преди 1 година
nymя започва да взима не опасни, а глупави решения. Мобилизацията е най-вредното нещо за една икономика. И няма да помогне особено при тоя нисък морал
17
3
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Германците създават първи технологията за атомна бомба! В Телемарк, Норвегия произвеждат,, тежка вода,, за бомбата! Отряд на британското разузнаване взривява завода! Американците взимат немската технология!
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези 300 000 (ако се съберат де) докато стигнат зоната на бойни действия ще намалеят наполовина. една автобусна колона и се наложи да спре няколко пъти за да изтрезнеят "войниците". не мога да си представя такива индивиди с оръжие в ръка. ще изглежда като деня на страшния съд.
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са безкомпромисни.Решат ли да убият Путин ще го сторят.Путин преминава границата на нормалното.Ще има многократно опити за отстраняването му Самото ЦРУ .ще се задейства.А при тях няма грешка.Ще долети от нейде ракета земя - земя.Давам бас че ще е българско производство.
14
9
 
9
 
! Отговори
гост преди 1 година
Да , а през това време западнат адемокрация *** от страх и бълва фалшиви новини, че са им строшили модела да изсмукват каквото могат от кандидат членове на ЕС, после да ги приемат като втора ръка хора. Това да се бълват лъжи стана абсолютна патология за нашенските ми-сир-ки.
13
7
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
Криза,но за кого?За обикновените хора и в Русия,и в Украина и в ЕС,благодарение на политически решения.Защо не пишете и за кризите в ЕС,които скоро ще доведат до стагфлация?
12
2
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: Петко (номер 4) Това последното което казах го казвам съвсем сериозно, не се шегувам! В Украйна за такива деяния като на нашите мили родни русофили се предвижда затвор! А тука?
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в нацистка Германия е имало опит за отстраняване на безумния Хитлер.И Путин няма да се размине с опити да бъде отстранен Безумието му става все по опасно за самата Русия.
10
2
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: Петко (номер 4) Копейкин, Радев и Янев са руснаци, най-лесно за разбиране е така да ги възприемаме, нищо че единият случайно (или нарочно?) ни се води президент! Освен че всички имат български лични карти и говорят български, по друго нищо не си личи да са българи! Едно време така в Османската империя много българи са се гърчеели, така че - нищо ново!
9
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За света войната на Путин вече е загубена, остана формалното приключване за което по технологичните държави се борят да е с по малко стрдства. Украйна има потенциал и ще бъде възстановена за 4-5 години. Това даже и няма да е разход. Остана Русия. На Путин главата отдавна я няма / формално до напролет и физически/. 140 млн безпътни руснаци за света са проблем. Адаптацията не става за едно поколение. Поняли?
8
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Което е зле за расия е добре за България
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има исторически факт.Че и Хитлер е искал да се домогне до направата на ядрено оръжие И ако е успял да го създаде щеше да разпали още повече войната с още жертви Диктатори като Путин загубили позиции и изчерпани са способни на последна стъпка Да унищожат светът заедно с тяхната гибел.
6
18
 
9
 
! Отговори
kiki преди 1 година
Вова приключвай тоя запад
5
15
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Нормално е краварски, изгилизки и др. подобни медии да "виждат" тежка криза, нали за това им се плаща. Но нашите *** много добре го знаят това, на тях също се плаща.
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е логичния край на диктатора.Ако Хитлер е разполагал с ядрено оръжие би го употребил за да затрие човечеството.Путин разполага с това.
3
9
 
23
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Русия забрани българският език.Хайде сега да чуем копейкин радев който се крие като мишка и Янев подлогата какво ще кажат.Сега ще мълчат най вероятно.