Радев: България няма да признае референдумите

Недопустимо е да се разиграва ядрена заплаха, заяви той
Обновена: 23 сеп 2022 19:52 | 23 сеп 2022 18:25, Петя Славова
310

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици."
Още по темата

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща, която той свика, със служебния премиер Гълъб Донев. Държавният глава се срещна още с членове на кабинета и представители на службите.

На срещата бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

По думите му, е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. "Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната", отсече той.

Президентът също така заяви, че страната ни няма да признае референдумите, които се провеждат в превзетите от Русия украински територии.

Държавният глава обеща, че страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет, въпреки че няма пряка заплаха за националната ни сигурност. Той коментира и напрежението в Украйна с думите, че "Разумът отстъпва на оръжията".

Също така България продължава да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО.

По думите му, рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност и Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени", допълни Румен Радев и заяви, че страната ни е сред най-засегнатите от този конфликт не само заради доставките на газ, но и с доставките на петрол и производство на горива у нас. Той прогнозира задълбочаване на икономическата и социална криза и поиска от партиите да накарат гражданите да гласуват на предстоящия парламентарен вот.

"Критично важно е България да има парламент и редовно правителство!", заяви Радев и поиска партиите с амбиция да управляват да се погрижат да има управленско мнозинство.

 "Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи., категорично заяви президентът.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
2
 
! Отговори
до СССР преди 1 година
Да ама референдума не се прави от някакъв диктатор с някакви въображаеми резултати, то и при бай-Тошо имаше гласуване..
139
3
 
11
 
! Отговори
Baihui преди 1 година
Да пуска бомбите и да се свършва цирка на Зелената трупа
138
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е некакъв абсурд, държава дето не са я питали за нищо последните 33 години да дава акъл на други, че и те трябва да са роби.
137
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна може да извади много повече от 1 000 000 войници все пак защитават домовете си. Руснаците нямат никаква мотивация да умират за Жужилин - ясно знаят че войната е загубина и скоро ще имат нова власт.
136
3
 
13
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Референдумът е инструмент за пряка демокрация в широк мащаб. Обикновено НЕдемократичните държави непризнават вота на населението си.
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 147 Крим де юре и де факто е руски.
134
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не е жив от 2009г. оттогава се ползват негови двойници и им слагат ботокси и хиалурон за да замаскират че всъщност това не е истинския Путин !!
133
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки знае че Украйна има 1 милион войници. Путин влезе в капана
132
4
 
2
 
! Отговори
Инвентаризация.. преди 1 година
В Кремъл в момента са налични само още 3 броя хуманоиди с лика на Путин..... Когато и последната бройка свърши батерията - войната ще свърши.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев изясни ли си чий е Крим
130
2
 
2
 
! Отговори
Края на Путиин преди 1 година
Путин превърна войната в руска рулетка. Решението на Москва за мобилизация вдигна риска от пряка конфронтация Русия- ЗападаКитай мълчи за Украйна, но предупреди Кремъл за Централна АзияРуският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация и заплаши да използва всички възможни модерни руски оръжия.
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука, ако има такива, бая области ще искат а се отделят. Кой би ги обвинил при положение, че за чужденци държавата се грижи по-добре отколкото за нейни граждани данъкоплатци?
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. България никога не зачита и не признава желанието на народа.
127
1
 
5
 
! Отговори
Кога? преди 1 година
Рундьо?? А оръжия към Украйна КОГА?!
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Радев, и Путин вече са за Украйна
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукубендска президентска република! По-голяма подигравка с демокрацията от тозиФатмашки тоталитаризъм няма. Къде сте видели в Европа да ви управлява тоталитаренФатмак и циганскиОркестър Кукубенд Парламент? Даже и референдумите на Путин са по-демократични от тази безаналоговаФатмашко-чалгарска диктатура.
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само военно поражение може да ни избави от Путин - военно поражение на неговия режим. Радев разбра това. Сега очаквам военна помощ за Украйна.
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кепето овладя изпълнителната власт. Жалко!
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците бягат, а Русия се разпада..10 000 евро за билет от Москва до Белград. Разпродадени са всички полети от Русия към Сърбия,а цената на еднопосочния билет Москва - Белград, която беше 300 евро в икономична класа, удари 10 000 евро, съобщава телевизия Телма.
121
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплахата на Путин преобръща изборите в България. Политиците се смълчаха за мобилизацията в Русия. Ескалацията на войната прави все по-възможен редовен кабинет.Радев вече е наясно с това. Има секретна информация че Русия губи