Радев: България няма да признае референдумите

Недопустимо е да се разиграва ядрена заплаха, заяви той
Обновена: 23 сеп 2022 19:52 | 23 сеп 2022 18:25, Петя Славова
310

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици."
Още по темата

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща, която той свика, със служебния премиер Гълъб Донев. Държавният глава се срещна още с членове на кабинета и представители на службите.

На срещата бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

По думите му, е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. "Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната", отсече той.

Президентът също така заяви, че страната ни няма да признае референдумите, които се провеждат в превзетите от Русия украински територии.

Държавният глава обеща, че страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет, въпреки че няма пряка заплаха за националната ни сигурност. Той коментира и напрежението в Украйна с думите, че "Разумът отстъпва на оръжията".

Също така България продължава да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО.

По думите му, рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност и Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени", допълни Румен Радев и заяви, че страната ни е сред най-засегнатите от този конфликт не само заради доставките на газ, но и с доставките на петрол и производство на горива у нас. Той прогнозира задълбочаване на икономическата и социална криза и поиска от партиите да накарат гражданите да гласуват на предстоящия парламентарен вот.

"Критично важно е България да има парламент и редовно правителство!", заяви Радев и поиска партиите с амбиция да управляват да се погрижат да има управленско мнозинство.

 "Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи., категорично заяви президентът.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
5
 
! Отговори
Радев се уплаши преди 1 година
САЩ с остра позиция за ядрените заплахи. Безумните ядрени заплахи трябва да спрат незабавно", заяви държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън пред Съвета за сигурност на ООН, съобщава БНР. В извънредното заседание за войната в Украйна участваха първите дипломати на 15-те членки на съвета. Първите дипломати на Китай и на Индия се обявиха за спазване на международното право и териториалната цялост на държавите и за безусловно връщане към диалога между Киев и Москва.Блинкън заяви, че не бива да се позволява на Путин да му се размине това, че разбива световния ред
159
1
 
10
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Русия не те керти за *** на зеле ,голям праз че Радев няма да признае референдумите!Лошото е и ние да не почнем с такива референдуми!Недай Боже и Франция и Германия да не минат към Русия!Като тръгне руснака през тая скапана Европа ,кой ще го спре?
158
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако хората жиееещи в Домбас и Запорожие желаят да са част от Русия, кои сме ние, че да им казваме..Това не е правилно?? И да не признаваме тяхната воля?
157
1
 
3
 
! Отговори
Радев е с ГЕРБ преди 1 година
Това, което прави служебното правителство е, че то активно участва в борбата за властта като компрометира формациите, които са за реформа.
156
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам деня в който Русия ще обяви оконтачателна победа и ще се свърши със управлението на Зеленски.
155
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв референдум кви 5 лева, стига занимавахте хората с болестите на некво руско джудже.
154
5
 
3
 
! Отговори
Края на Путиин преди 1 година
Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти и хора без военен опит няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и асистент в голям руски университет, вече е получил документ, че е мобилизиран. Младият мъж очаквал куриер, но вместо него на вратата му позвънили цивилни служители на Министерство на отбраната и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма военен опит.
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глас народен, глас божии!! Това е директно допитване до хората. Ако те искат нещо, кой си ти да им кажеш. Аа НЕ! Това не е правиилния вот, и аз не го признавам!!
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да възстновим доставките на руски газ в България пък ако трябва ще признаем Украина за руска територия.
151
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз отивам мобилизация за Украйна след като джуджето мобилизира цяла Русия и без това някои трябва да сложи край на безумията на джуджето след като Господ не го спира сме принудени ния от Свободния Демократичен свят да го спрем на фронта Не се издържа вече тоя побеснял *** ***
150
1
 
7
 
! Отговори
А НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ преди 1 година
НЕ ПРИЗНАВА ПРОМЯНАТА...... ЗАЩОТО ПП=БСП =ДБ=.. ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ - САМО ЗА 6 МЕСЕЦА УПРАВЛЕНИЕ...........НЕ ПРИЗНАВАМЕ, И НЕ ПРИЕМАМЕ КРАДЛИВАТА ПРОМЯНА.....!!!...... КОЙ ЩЕ МИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ....???
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам проблем в това да признаем референдумите все пак украинците искат да са част от русия също и македонците ако им организираме един реферундум ще искат да са част от България.
148
4
 
14
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Аз съм от България и ще призная референдума!!!!!!!!!
147
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 149Проблема е че Украйна се снабдява с оръжия - това трябва да спре и вайната ще приключи до дни.
146
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Питам ? Защо президентът говори от името на целокупният Бг народ ? Или така са му наредили от Брюксел ?
145
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Аз съм от Богатия и ще призная референдума!!!
144
0
 
0
 
! Отговори
йойо преди 1 година
До Крим не е руски - Само че Бай Тошо направи нещо за народа и му пукаше, макар че беше на подчинение към Рашистан. Путин само за кръга около себе си направи много, иначе хората са си за пушечно месо, закво да живеят добре и без тва..
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така България предварително заявява, че няма да признае референдума в Домбас?? Ами ако в Донбас кажат на референдума, че не искат да са част от Русия? България няма да е съгласна с това?
142
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека оставим всички Русия да анексира Украйна.
141
12
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
малко по малко всички васали на Путин ще се отрекат от него и ще го плюят както направиха комунистите в България с бай Тошо.