Зеленски се обърна към руснаците: "Бягайте"!

Украинският президент ги призова да се съпротивляват на мобилизацията
25 сеп 2022 22:00, Петя Славова
707
Зеленски се обърна към руснаците: "Бягайте"!
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Зеленски призова руснаците да се съпротивляват на обявената мобилизация, а руските мъже - да бягат. Според него 55 000 руски войници са убити дотук във войната на Русия срещу Украйна, предава "Дойче Веле".

Украинският президент Володимир Зеленски призова руския народ да окаже съпротива срещу обявената частична мобилизация в страната. Той направи видеообръщение, в което накрая се обърна към руснаците. "Протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предавайте в украински плен. Това са шансовете ви да оцелеете“, каза Зеленски на руски език. Той припомни, че от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари са били убити 55 хиляди руски войници.

Още по темата

"Вие вече сте съучастници в тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото мълчахте и продължавате да мълчите", каза още украинският президент.

Той се обърна специално и към майките и съпругите на призованите запасняци: „Не се съмнявайте, че децата на вашите държавни ръководители няма да бъдат изпратени да се бият във войната срещу Украйна. Онези, които вземат решенията във вашата страна, пазят децата си. А вашите деца дори няма да бъдат погребани."

Политици искат облекчен прием на руски дезертьори

След обявената от Кремъл мобилизация на 300 хиляди резервисти много млади мъже се опитват да напуснат Русия. Политици в Германия междувременно настояват за това на отказващите да се бият и на дезертьорите да им бъде оказана помощ чрез облекчена процедура за прием.

"Ако войници отказват да участват в тази кървава завоевателна война на Путин и заради това бягат от Русия, трябва да им дадем убежище в Германия", заяви пред вестник "Райнише пост" Ирене Михалич от фракцията на Зелените в Бундестага. А заместни к-председателят на парламентарната група на ХДС Йохан Вадефул се обяви пред издателската група „Функе" за облекчено издаване от Германия на хуманитарни визи и уточни, че такива трябва да бъдат давани също и „на войници, които се обявяват открито срещу режима на Путин".

Подкрепа от германското вътрешно министерство

Също и от германското вътрешно министерство настояват за това руски дезертьори, застрашени от репресии в родината си, да получат международна закрила в Германия. Който се противопоставя на режима и поради това се излага на опасност, трябва да може да подаде искане за даване на убежище заради политическо преследване, е цитирана да казва министър Нанси Фезер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


707
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
6
 
4
 
! Отговори
490 преди 1 година
то няма значение дали си ядренна държава, щото тва се размахва само за плашене. Всеки знае че който посегне към ядрено оръжие напрактика се самоубива, така че ква ядренна сила е някой няма особенно значение
439
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Напред, казал ракът и тръгнал назад!
438
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобията е остро психично заболяване, което води до деградация на личноста! Русофобията неизменно се свързва с кравароробията, но не непременно с българският патриотизъм. Днес когато видяхме резултатите от изборите в Италия виждаме как лъсна истината за това, къде е фашисткият режим дали в Украйна или в Русия. Спечелилата партия в Италия се представя от самите италиански политолози, като постфашистка партия и като такава тя подкрепя не фашистка Русия, а фашистка Украина!
437
3
 
14
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
Кога евреин е направил нещо честно? Само подлост.Прочетете каква подлост е направил еврейнът Лазар Коен спрямо България.Този евреин еОЩЕ ПО ПОДЪЛ.
436
0
 
7
 
! Отговори
1Наум преди 1 година
***, отивай в цирка.
435
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, тя Украйна е в позицията да заплашва, че е много силна, ядрена държава....
434
8
 
2
 
! Отговори
аожао преди 1 година
Това не вярно, хората искат да вояват за Русия, тези които протестират са платени актьори, дори видях една баба актриса. Трябва да вояваме с Възраждане, грабвайте оръжие и да вървим на границата. Стига сме писали, трабват дела, много сме и сме силни ....напред напредддддддддд в атка на нож.
433
12
 
5
 
! Отговори
те преди 1 година
бягат и без тва , самолетните билети изкупени еднопосочно за седмици напред, опашки от коли по сухопътните граници, никой не ще да мре за Путин и с право.
432
0
 
8
 
! Отговори
asdf преди 1 година
Да вървим в Русия тя има Путин има нужда от нас, напреддд Възраждане, трябва да вояваме стига сме писали тук, напред срещу НАТо, стига думи трябват дела. Хайде да воюваме с автомати, напред ...роснацине взимат хубави пари в армията. Стига сме си чесали езиците,много сме да воюваме. Тръгваме утре към границата ...хайде Възраждане!
431
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.
430
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като фашизмът в Украйна беше ударен и унищожен в зародиш, на Зеленски и фашистките му приятелчета не им остава нищо друго освен да играят ролята на невинни жертви пред световната общност, които нямат нищо общо с Айдар, Азов, Десен сектор, които не са провъзгласили един фащист убиец на хиляди руснаци и поляци, като Бандера за национален герой и да извършват престъпления след престъпления против човечеството, като прехвърлят вината на руснаците- Буча, Юзум, Запорожката АЕЦ, теракта с/у Дугина
429
0
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Е, защо не каза по-рано ! Те до сега се чудеха какво да правят и превземаха ли превземаха ходом ...
428
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо постоянно ни заливате с този наркоман ? новичок за вас!
427
4
 
16
 
! Отговори
3 думи за Зеленчо преди 1 година
Новичок Дава Крила
426
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този си му има нещо на очите.Като го погледна и ми се гади не знам защо.Не го харесвам.А ако обяват мобилизация в България заради него дали ще казва да бягаме?Или кой не иска ще го стрелят както са стреляли бесарабските българи там през 2015-та?Да сяда на масата за преговори.
425
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жабок, изшмърка ли си кристалите?
424
2
 
11
 
! Отговори
не знам защо преди 1 година
"интелектуалците" от днес трият коментарите за еврейче-фашист и кой слабо умен болшевик може да сътвори такова словосъчетание, кажете кво ви бърка в отзад другари от днес?
423
4
 
7
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Сега е момента лидерите на ЕС да докажат, че имат някаква мозъчна дейност. Незабавно затваряне на границите за всякаква необразована и.з.мет от Азия и Африка! Създаване на програма за привличане на млади и образовани руснаци (мъже и жени) на работа в ЕС. С един куршум два заека.
422
1
 
5
 
! Отговори
До Грузински евреин преди 1 година
Профане, на Грузински евреин с произнася Джудио виждаш ли разликата тъппич? Защо траеш тъппич?
421
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мразя убийците на Христа