Русия няма да спечели, но Путин може да направи безумия

Шаламанов: Недоволните от мобилизацията ги ще изпратят на фронта
26 сеп 2022 09:27, Петя Славова
284
Русия няма да спечели, но Путин може да направи безумия
Снимка: БГНЕС

Частичната военна мобилизация в Русия води до ескалация на напрежението, а военни експерти трудно прогнозират как ще продължи военния конфликт и какво ще е поведението на президента Владимир Путин.

Според Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, целта на войната от гледна точка на Владимир Путин е крайно неясна.

"Русия не може да спечели тази война, но не знаем какви безумия може да извърши Путин. Това е най-големият риск. Обявената мобилизация цели допълнително да смачка хората в Русия. Всички недоволни ще бъдат или пратени на фронта, за да загинат, или пратени в затворите, или ще бъдат принудени да станат дезертьори, изгнаници в чужбина", коментира той пред БНР.

Той допълни, че елитът в Русия е създаден изкуствено чрез насилие и репресия от съюза между КГБ и организираната престъпност:  

"Този елит е свързан със зависимости, идеологическа обвързаност. След промените се превърна в елит от сътрудници на ДС и организирана престъпност на базата на куфарчета с пари от явни престъпления, търговия с наркотици и оръжия. Такъв елит не може да води Русия в правилната посока".

Още по темата

Според него съществен проблем е намесата на Путин, включително на тактическо ниво:

"Русия се крепи на армията. Това, което прави той, е практически да я унищожи".

В предаването "Преди всички" военният експерт посочи реалните заплахи за страната ни - използване на ядрено оръжие, ядрена авария, масова бежанска вълна, ескалация на войната, засилени хибридни кибер атаки.  

"У нас не беше свикан Съветът по сигурността и не беше изработена ясна позиция, базирана на данни, на обмен на информация със службите на нашите съюзници. Президентът свика консултативна среща, в която зададе някаква рамка, която премиерът сега следва, но тя отклонява фокуса на правителството от реалните заплахи и рискове, които нямат пряка връзка с агресията на Русия. Това е изместване на фокуса, дезориентация на сектора за сигурност... Поради неумението да се управляват кризи накрая те се стоварват върху армията - бежанска криза, наводнения, пожари, пандемия. Армията е малка, с малък бюджет и с блокирана програма за превъоръжаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
6
 
13
 
! Отговори
НАТО-Стандарт преди 1 година
Трябва да се помисли за законови пътища, по които да се преследват и наказват рублофили на територията на РБ. В крайна сметка това са поддръжници на един престъпен режим и трябва да бъдат наказани.
222
9
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Той вече спечели.Сега разпределят баницата.
221
4
 
5
 
! Отговори
МН-О-О-О-ГО ЛОШ преди 1 година
Като чета само заглавията разбирам, че тоз Путин много лош бил. Да видиш ти!
220
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този елит е свързан със зависимости, идеологическа обвързаност. След промените се превърна в елит от сътрудници на ДС и организирана престъпност на базата на куфарчета с пари от явни престъпления, търговия с наркотици и оръжия. ---------Това за у нас ли става дума?
219
13
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Като свършат окраинските войничета кой ще дойде да се бие на тяхно място? Измират с хиляди на ден, без да спечелили и 1 педя земя, заради безумната контраатака на западните началници и назначения от американците гном зеленски.
218
13
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Тик се пишат несериозни работи до момента бежанците от Окрайна са нас 10 милиона, с всичките мобилизации и натовски наемници армията е над 750 000 и на практика с цялото въпръжение на НАТО, както и цялото командване от страната на укрите се прави контранастъпление срещу 150 000 руснаци, които дори не са от редовната аемия. В резултат пускат войничета с пушки на юг и руснаците ги изпепеляват с хиляди с артилерия зеленото джудже трябва да бъде обесен за геноцид срещу собствения си народ.
217
10
 
8
 
! Отговори
Мечтата на русофоба преди 1 година
няма да се сбъдне)))) Мога да ви разочаровам русофобчета. Не се занимавайте с това, а кажете чишкате ли шистов газ?
216
9
 
7
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 234: Няма мирно население в Донбас? Г'лупости са това. Триста хиляди има само в Мариупол. Те са далеч от фронтовата линия и градът се възстановява. Децата ходят на училище, пристанището е отворено. Азовско море вече е вътрешно руско море.
215
12
 
16
 
! Отговори
111 преди 1 година
Путин ще изненада света. Русия ще спечели.
214
10
 
15
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
От 2007 г. Путин говори на демократичния свят. Ясно заявява какво ще направи като следствие на агресивната им политика и никой не му вярваше. Мислеха си, че могат да пренебрегват Русия. А сега той бил агресор. Не е. Путин защитава народа си и правото му на съществуване.
213
9
 
14
 
! Отговори
За какво воюват преди 1 година
Опълченците от Донецк и Луганск воюват за свободата си. Ако не искаха да воюват щяха да хвърлят оръжието и да се разбягат. А те воюват. И то не защото Путин така е заповядал. След осем години обстрел от укронацистите населението на Донецк и Луганск вече не иска да живее в една държава с тях. И руската армия ще им помогне да победят.
212
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Донбас мирно население вече няма. От 3,5 милиона души са останали около 300 хил. души. Разрухата там е тотална, всичко е в разпад. Това ще си остане сива зона между Русия и Украйна, защото и двете страни нямат финансов ресурс за възстановяване след тоталната разруха.
211
11
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Г'лупава статия по русофобският модел. Путин никога не е вършил безумия. С каквото се е заел Путин, не се е провалял. Включително и там където САЩ са се провалили. Чечения, Сирия, конфликтът Армения-Азърбайджан, опитът за преврат в Казахстан. Сега дойде ред и до Украйна. Готвеха в Киев една бърза военна акция срещу Донецк и Луганск с подкрепата на САЩ, не не би. С Путин не е така лесно, както с наивникът Горбачов или с пияницата Елцин. Сега дойде ред и на укронацистите.
210
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано Бог вразуми всички и да настане мир! Тази война е голяма глупост!
209
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилчета прости... Никой диктатор и агресор досега не е успял срещу коалиция от свободни държави... Съдбата им е печално известна... С фашистка Русия ще се случи същото, което сполетя и крайцера Москва.
208
7
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
О, Русия няма да спечели тази война. Няма начин. Германците може да са допуснали стратегическа грешка и само това е довело до обрата във войната с Русия. Но днес Русия е във война не срещу една държава, а срещу целия западен свят.
207
1
 
13
 
! Отговори
до Милена преди 1 година
В кратуната ти има зима... и вакуум.
206
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, Русия ще спечели тази война. Не се съмнявайте. Това ще е последната война на Русия. Против Русия воюваше Франция и Напалеон, Германия с Хитлер,и да не се връщам още по-назад в годините. Сега воюва НАТО /САЩ/ против Русия. Путин ще се спечели войната.
205
14
 
5
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Иде эима - но ядрена!!! Вчера ме трихте на пораэия!!!
204
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Раша се крепи на армията, значи е свършена, показа се колко е изостанала :)