Филип Димитров: България не е и не трябва да се счита за слабо звено на НАТО

Когато над Молдова летят ракети, за нас няма по-голяма сигурност от Алианса
15 окт 2022 20:48, Анисия Иванова
179

През последните дни все по-често се чуват гласове, които говорят за излизането на България от НАТО. В същото време се засилват въпросителните за охраната на родното небе след приземяването на единствената годна летателна техника.

"Ситуацията, в която се намираме в момента, е достатъчно сложна. Настървението, което наблюдаваме, пречи на всякакви разумни конструкции и действия, които биха били в полза на държавата. Най-трудно е да се излезе от схемата с обвиненията, тя послужи за дефиниция на съществуването на определени формирования", коментира бившият министър-председател Филип Димитров в студиото на "Опорни хора".

По думите му дебатът за евроатлантическото бъдеще на страната не трябва дори да е на дневен ред.

"Последните 2 г. доведоха до засилване на гласовете, слава Богу са малцинство, които започнаха да оспорват къде принадлежим. Това не е на хубаво. Този въпрос трябва да е приключен за България. Неговото поставяне е размътено от опити да се представи това, което става в България, като нещо различно от това, което се случва в Европа", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в България винаги е имало определен процент хора, който винаги се е подлъгвал по декларациите и позициите срещу Алианса.

"Въпросът е да не се подпомага тази позиция, която е вредна за България от всяка гледна точка. България е част от НАТО - ако воюва някъде, България ще воюва. Логиката, че по пътя на откъсването ще станем по-спокойни и сигурни, е глупава идея. Това, което пази България, и ѝ придава сигурност, когато хвърчат ракети над Молдова, е че тя принадлежи към една общност, която е достатъчно силна и респектираща противниците си да не отиде твърде далеч", заяви бившият премиер на България.

Също за неуместен намери дебата за присъствието на руския посланик на първото заседание на Народното събрание. Особено след като Общото събрание на ООН е гласувало декларация, в която осъжда поведението на Русия.

Категоричен беше в позицията си, че България не е и не трябва да се счита за слабо звено на НАТО, защото изпълнява поетите си ангажименти към Алианса.

Филип Димитров коментира и вероятността на създаване на правителство и да се постигне разбирателство между партиите.

"Когато става въпрос за търсене на мостове между партиите за кабинет, е нормално да се види къде могат да се хвърлят тези мостове. В противен случай се очертават парадоксални картини, в които партии, които не биха могли да функционират заедно, се опитват да го направят и се отхвърля възможността за такива, които биха могли да го направят", заяви Димитров.

По думите му в България няма конституционна криза.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фильо, вземи се скрий, така както си се скатал от военна служба по времето на соца. Не се изказвай, за неща, за които нямаш грам компетентност. Един никаквец си Фильо, милионер разбира, обогатил се с нищо правене и една пълна празнота.
120
1
 
4
 
! Отговори
Terza преди 1 година
За какво да се счита бе ***?! Вие я продадохте тази държава с измисления си комплексарски копнеж към запада. Целият ни бюджет е колкото военния бюджет на полша. Хората работят за по 500 долара на месец. 3,5 млн души са извън държавата само през последните 10 години. Какви да сме в нато? Имаме 4 танка и 3 самолета, да не сме "гръбнака на НАТО". ПРОДАЖНИК! Стой си ори американците и се скрий!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си как им изхвърли бюрата и столовете на улицата.
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фил -"дългото изречение" доказа и на стар заман , че човек никога не е късно да се орезили и да покаже , че не мръднал и с ете толко-те ,от времето откак предаде синята идея срещу лично облагодетелстване ...
117
0
 
4
 
! Отговори
мисля преди 1 година
Тоя ли *** ировихте от нафталина,явно в БГ няма читави ,и умни хора.
116
0
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Някой: Добре, да разсъждаваме малко: В случай на конфликт, при съвременните оръжия никоя държава не е напълно защитена. Какъв е извода: България, като член на НАТО с право на глас при вземане на решения, трябва да работи за намаляване на напрежениетп НАТО-Русия, а не за увеличаване на риска от конфликт. А, вместо това, никой не говори за мир в Украйна, а само как да я снабдяваме все повече с оръжия.
115
0
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 133: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш?
114
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Българомразецът фифилота замесва България в убийството на папата и георги марков. Факт.
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Сигурно руските лек+ета ще накарат българите да копаят уран за да си прави изве+га путин ракети????????
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Киро си е лъжец и това безпорно го доказва историята с канадския паспорт
111
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Американските и западноевропейските шпиони ще бъдат изгонени, а доносниците им у нас ще копаят уран!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Баба Марта Българските мъже не трябва и да умират заради интересите на Русия!!!!!!!!
109
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Само пълен про'с'так и продвжна петоколонна мас тия може да говори отново за Киро Лъжата и шайката му крадци.
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е троянския кон на русия, БГ е прогнила от руски, шпиони, агенти и хора за влияние които даже са в президентството, правителството и парламента.
107
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Фифилота никога не е била българин. Фифилота е една продажна мас тия.
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много злоба, ярост и по мия хвърлихте срещу ПП, за да ги свалите от власт. Е, свалихте ги. Сега ви е страх и използвате всякакви начини това да не ви личи. Много ви личи. Като сте толкова еркеци взимайте мандата и управлявайте. Лошото е, че ще зачеркнете държавата тотално. После все другите ще са виновни, но вие никога.
105
5
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да разсъждаваме малко: На север граничим с Румъния. Съюзник от НАТО. На юг са Гърция и турция. Също НАТО. На запад са Македония и Сърбия. Също НИКАКВА опасност. Остава Русия. Между Крим (където са руските С400 и С500) и България има около 350км. Тоест част от нашето въздушно пространство попада в техният обсег. Да не говорим пък за МИГ31. В случай на конфликт (да пази господ) така или иначе ще сме абсьолютно безсилни. Разликата е, че сега ще сме безсилни И с няколко милиарда по- бедни.
104
2
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
И какво му е слабо на нашето звено от НАТО? Напротив, България е пример за стабилност. Ние не се каним да воюваме с никого. И никой не се кани да воюва с нас. Това ни е достатъчно.
103
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Че кога пък и над Молдова са летели ракети??? Ама няма страшно - Ако над нашето въздушно пространство се появят врагове, ще започнем да ги замяраме с чертежи и снимки на F16, a също и с фактурите дето сме платили една камара пари за тоя дето духа. Тия самолети докато дойдат (ако изобщо дойдат), вече ще са морално остарели и най- малко ще трябва да ги модернизираме. Поне електрониката им. Всички знаят с какви темпове се развива науката в тази област.
102
3
 
7
 
! Отговори
Баба Марта преди 1 година
Българските мъже не трябва да умират заради интересите на краварите!