Сергей Наришкин: Русия е обезпокоена от ядрената риторика на Запада

Той отрича Кремъл да заплашва с ядрени оръжия
25 окт 2022 20:00, Нели Христова
82
Сергей Наришкин: Русия е обезпокоена от ядрената риторика на Запада
Снимка: БГНЕС

Западните лидери изразиха загриженост относно мащаба на ядреното дрънкане с оръжия над Украйна от страна на висши руски служители, включително президента Путин, особено след нахлуването през февруари.

Как Москва реагира на обвиненията, че участва в подобна риторика и заплахи?

Стив Розенберг от BBC моли един от най-влиятелните служители на Русия, Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на SVR, да отговори на международната критика.

Естествено, Наришкин отново посочи с пръст Запада.

"Ще заявите ли категорично, че Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна или да участва в други провокативни действия, като взривяване на "мръсна" бомба или взривяване на язовир?", Розенберг пита Наришкин.

Шефът на руската разузнавателна агенция не отговорил директно на въпроса. "Ние, разбира се, сме много обезпокоени от западната реторика относно възможността за използване на ядрени оръжия", отговори Сергей Наришкин.

"Вчера министърът на отбраната на Русия разговаря по телефона с колегите си от Турция, САЩ и Франция. Той им разказа за възможните планове на украинското ръководство да използва така наречената "мръсна ядрена бомба", продължава той.

"Но няма доказателства в подкрепа на това твърдение", посочва журналистът от BBC.

В неделя правителствата на Обединеното кралство, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление относно твърденията на руското правителство. Те отхвърлиха това, което нарекоха "очевидно неверните обвинения на Русия" срещу Киев, добавяйки: "Светът ще разбере всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация. Освен това отхвърляме всеки претекст за ескалация от страна на Русия."

Розенберг разговаря с Наришкин на откриването на изложба в Музея на руската армия.

"Това е отрезвяващо изживяване - изложба, която ви пренася назад във времето, когато светът е бил на ръба на ядрения Армагедон", пише журналистът. Изложбата отбелязва 60-ата годишнина от Кубинската ракетна криза. На стената има огромна снимка на съветския лидер Никита Хрушчов и президента на САЩ Джон Кенеди. Има изображения на съветските ракети, изпратени от Москва на Куба и които Белият дом на Кенеди поиска от Кремъл да бъдат премахнати.

В очите на Русия на Владимир Путин какви са поуките от кубинската ракетна криза?

"Урокът от кубинската ракетна криза е, че политическите лидери трябва да намерят вътрешната сила да постигнат компромиси за разрешаване на глобалните проблеми", казва Сергей Наришкин.

Вярно е, че Кенеди и Хрушчов направиха компромис, за да прекратят една потенциално опустошителна криза. Хрушчов премахна ядрените ракети от Куба, а Кенеди обеща да премахне американските ракети от Турция.

Но шест десетилетия по-късно няма признаци, че настоящият лидер на Русия Владимир Путин е готов да направи компромис. Отново има опасения за възможен ядрен конфликт.

И все пак войната в Украйна е много различна от Кубинската ракетна криза.

Още през февруари лидерът на Кремъл нахлу в съседна държава, суверенна държава, а войната бушува осем месеца. Въпреки големите неуспехи на бойното поле, президентът Путин все още изглежда решен да осигури някаква победа, както над Украйна, така и срещу Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни безпокоите, излишни сте.
26
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 година
за незнаещите ще поясня комунизъм има при малките общества ескимоси индианци от амазонка в древните племена където всеки се грижи за всеки при нас такова не е имало и никога нема да има твърде сме се изродили
25
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 година
и кога е имало комунизъм че не мога да се сетя бъркате понятията друзя
24
8
 
10
 
! Отговори
toti преди 1 година
А когато и той умре...кой ще си спомни за него....НИКОЙ,но майките плачат години наред над паметните плочи на загиналите синове и ще проклинат не само войната ,но и целия Руски ЗАСПАЛ народ !!!
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17...Комунизма беше златен век за комунистите.А те бяха най големите некадърници , простаци и нагаждащи.Всички останали си патиха .Краденето беше превърнато в спорт.Крадяха всички От големец до обикновен работник Но до колкото им се допущаше.Директорите на предприятия правеха вили от материали и работна сила от принадлежащите предприятия.За висшите във властта не се говореше.Те живееха на друга планета.
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците първо привеждат ядрените си сили в режим на "бойна готовност". Слет това заявяват, че са готови да използват ядрено оръжие, за да се защитят. След това обявиха "ядрен щит" над украинските територии, които анексираха. И сега, изведнъж, са обезпокоени от ядрената риторика на Запада. Това е при положение, че Западът изобщо не е имал никакви изявления за използване на ядрени оръжия от негова страна. Изтрезняват ли тия руснаци поне за ден или пропагандната вона им е взела акъла?
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам русофилите в коментарите обясняват колко е хубаво да унищожим Украйна. Явно за тях няма да е проблем да се използва ядрено оръжие. Така че и Наришкин няма какво да се оплаква от такива заплахи.
20
9
 
13
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
както практиката показва руснаците винаги лъжат и крадат.. Този път трябва да сме подготвени те излъгани както Украйна преди инвазията.. Да си наредим ядрените ракети насочени към Русия а пък тези каквото щат да лъжат.
19
1
 
2
 
! Отговори
Мечо пух преди 1 година
Запиши си час за регресивна хипноза при мен,да разбереш с кой си се чифтосвал в миналия живот!!
18
10
 
11
 
! Отговори
АНОНИМ преди 1 година
ДА НЕ СИ НА МЯСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ,АМЕРИКА ИСКА ДА ДАВАМЕ ОРЪЖИЕ И ТО СТАРО ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА,ТОВА Е ТЕХЕН ПОДЪЛ ХОД ,ЦЕЛТА Е РУСИЯ ДА НИ НАМРАЗИ,НАШЕТО ОРЪЖИЕ ИЗОБЩО НЕ Е НУЖНО НА УКРАЙНА-----НО НИЕ СМЕ В ВОЕНЕН СЪЮЗ С АМЕРИКА----ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА РУМЕН РАДЕВ,БЪЛГАРИЯ Е ПОД ВОЕННОТО КОМАНДВАНЕ НА АМЕРИКА
17
0
 
8
 
! Отговори
Смятайте преди 1 година
Този *** бягаше до Дубай с единствена задача, да брани Васил Божков да не бъде екстрадиран до България за данъчни престъпления ! Чий агент е Божков ?!
16
12
 
11
 
! Отговори
да бе преди 1 година
До Анонимен. Комунизмът бе Златният век на България. Сега България умира - буквално. От демокрацията са доволни престъпниците, сиганята и тарикатите. Могат да се правят пари! А при комунизмът не можеше. Колкото по-голям тарикатът, токова по-доволен.
15
1
 
6
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Има една дума за това ... деменция
14
11
 
14
 
! Отговори
Правоверен преди 1 година
НАТО колко бази има,колко вируси бърка, колко пропаганда ръси по цял ден , превърнаха целяит свят в свое експериментално поле
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10...Ти припомни какво зло и страдание и терор причина Русия на света с неговия комунизъм.Колко убити , затрити, унищожени човешки съдби.Колко поколения пострадаха от тяхната пагубна идеология.Изостаналост в развитието на държави като нашета. Колко повече страдания и мъка за много повече от една Хирошима и Нагазаки Това вземи припомни .
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия от "запада" каква гаргара си направиха с 300 000 умрели украинци не е истина просто.А пък и подготвят още агненца за месомелачката.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ни държат в постоянен страх,Ковид,финансова криза ,война.Те това е.
10
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не плашат с ядрени оръжия. Те направо ги използват. Питайте Японците, те най-добре знаят кой използва ядрено оръжие срещу цивилни...и това не е Русия!! Факт!
9
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е зло.Беше .И е.Такс че.Този който пита защо искаме Русия да загуби тази война е...Едно голяма зло трябва да приключи.Време е
8
16
 
17
 
! Отговори
Путин на въжето преди 1 година
Смърт за руските фашисти!