Сергей Наришкин: Русия е обезпокоена от ядрената риторика на Запада

Той отрича Кремъл да заплашва с ядрени оръжия
25 окт 2022 20:00, Нели Христова
82
Сергей Наришкин: Русия е обезпокоена от ядрената риторика на Запада
Снимка: БГНЕС

Западните лидери изразиха загриженост относно мащаба на ядреното дрънкане с оръжия над Украйна от страна на висши руски служители, включително президента Путин, особено след нахлуването през февруари.

Как Москва реагира на обвиненията, че участва в подобна риторика и заплахи?

Стив Розенберг от BBC моли един от най-влиятелните служители на Русия, Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на SVR, да отговори на международната критика.

Естествено, Наришкин отново посочи с пръст Запада.

"Ще заявите ли категорично, че Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна или да участва в други провокативни действия, като взривяване на "мръсна" бомба или взривяване на язовир?", Розенберг пита Наришкин.

Шефът на руската разузнавателна агенция не отговорил директно на въпроса. "Ние, разбира се, сме много обезпокоени от западната реторика относно възможността за използване на ядрени оръжия", отговори Сергей Наришкин.

"Вчера министърът на отбраната на Русия разговаря по телефона с колегите си от Турция, САЩ и Франция. Той им разказа за възможните планове на украинското ръководство да използва така наречената "мръсна ядрена бомба", продължава той.

"Но няма доказателства в подкрепа на това твърдение", посочва журналистът от BBC.

В неделя правителствата на Обединеното кралство, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление относно твърденията на руското правителство. Те отхвърлиха това, което нарекоха "очевидно неверните обвинения на Русия" срещу Киев, добавяйки: "Светът ще разбере всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация. Освен това отхвърляме всеки претекст за ескалация от страна на Русия."

Розенберг разговаря с Наришкин на откриването на изложба в Музея на руската армия.

"Това е отрезвяващо изживяване - изложба, която ви пренася назад във времето, когато светът е бил на ръба на ядрения Армагедон", пише журналистът. Изложбата отбелязва 60-ата годишнина от Кубинската ракетна криза. На стената има огромна снимка на съветския лидер Никита Хрушчов и президента на САЩ Джон Кенеди. Има изображения на съветските ракети, изпратени от Москва на Куба и които Белият дом на Кенеди поиска от Кремъл да бъдат премахнати.

В очите на Русия на Владимир Путин какви са поуките от кубинската ракетна криза?

"Урокът от кубинската ракетна криза е, че политическите лидери трябва да намерят вътрешната сила да постигнат компромиси за разрешаване на глобалните проблеми", казва Сергей Наришкин.

Вярно е, че Кенеди и Хрушчов направиха компромис, за да прекратят една потенциално опустошителна криза. Хрушчов премахна ядрените ракети от Куба, а Кенеди обеща да премахне американските ракети от Турция.

Но шест десетилетия по-късно няма признаци, че настоящият лидер на Русия Владимир Путин е готов да направи компромис. Отново има опасения за възможен ядрен конфликт.

И все пак войната в Украйна е много различна от Кубинската ракетна криза.

Още през февруари лидерът на Кремъл нахлу в съседна държава, суверенна държава, а войната бушува осем месеца. Въпреки големите неуспехи на бойното поле, президентът Путин все още изглежда решен да осигури някаква победа, както над Украйна, така и срещу Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
19
 
! Отговори
Закърмен с НАТО преди 1 година
Само русия заплашва , а сега и оправдания си търси
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките ядрените си ракети отдавна са ги окрали и разпродали. Имаше: период в който в Русия можеше да си купиш всичко .
45
11
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Лекар ......Моля те, запази словестната си диария за клуба на младият евросъединител !
44
0
 
10
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
Тея .льох.мани 8 месеца лаят как ще разбомбят Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон с ядрени ракети, сега, видиш ли, се сетили,че западът имал ядрена реторика. И не спират - журн.алята по руските телевизии по цял ден сеят атомни бомби по целия свят.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е Сатаната? Що ми се струва, че е дин дребен плешив пор, убил десетки хиляди в Алепо, сега убива и продължава да убива.
42
0
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Челси Лондон изритаха Абрамович и сега с новият си собственик бият наред:):):)Новият собственик е САЩ:):):)
41
0
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Ти не можеш да разбереш какво съм написал, а си тръгнал да се изявяваш.
40
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ства дума за геополитика, Русия не води война срещу Украйна, или НАТО, войната е срещу сатанизма.
39
1
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
А Солвеев защо иска да гръмне спътниците на Елон, а? И да бутне Стонхеч, а? Ужас. Аз съм във възмущение!
38
14
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Лекар Ако за теб опровержения са бълнуванията на наркомана от Киев, то ти не си лекар, а си ЗА лекар !
37
3
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Руските слуги сами си измислят фантасмагории, и сами си ги опровергават, като сами си се радват на опроверженията. Това със сигурност си има име в психиатрията.
36
3
 
10
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Б.е другарю, я виж твоя другар к.в.о говори....водещият на "Вечер" по канал "Россия 1", Владимиром Соловьов, предложи сателитите на Мъск да бъдат ударени с атомно оръжие.... А.й.д.е бегай да се безпокоиш от лудостта на собствените си другари по лудост!!!
35
7
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Шойгу не е разговарял , а директно предупредил - Спрете, иначе ще ви унищожим! ......И днес в трескава спешност, Запада изпраща невзрачен и незабележим политик, президента на ФРГ, със задачата да предупреди Зленски - За сега СТОП на операция "*** бомба", защото става страшно!
34
3
 
3
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
В Русия ако не викаш Хайл си никой . Зомбираха голяма част от руското общество с цел планираното завземане на Украйна . Много хора са с големи привилегии и доста ще им e неприятно да се отместят от хранилката. Ходят по неофициални канали да се молят на САЩ да ги омилостивят бедненките .
33
2
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Както каза Зеленски - когато руската пропаганда започне да говори за това какво престъпление щял да направи противника, значи в Кремъл или вече са го направили и се опитват да отклонят вниманието, или са планували да го направят, и се опитват да си създадат алиби.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Б.е този нормален ли е, глух ли е? Неговият нисък вожд и другите джуджета от кремъл дрънкат непрекъснато за използване на ядрени оръжия и т.н...а този обезпокоен...хахаха! Разкарайте се от Украйна и си живуркайте в азия! Никой не ви иска!!!
31
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Путину слава Росии
30
3
 
11
 
! Отговори
Таня преди 1 година
И с право е притеснена. Скоро ще ви подпука чичо Сам. С тази глупава "специална операция" му развързахте ръцете. Сега прави каквото си иска и има идеалното оправдание да вкарва каквито си иска оръжия в Украйна, без никой копче да му каже. Каквото си направиш сам... и чичо Сам не може да ти направи :)
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ядат ядрото. Делене на ядрото, после синтез на ядрото.
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не разбра за чий туй ви е Украйна, защо върнахте света 77г назад в разрушенията у убийствата на втората световна война. Добре ли сте с главата? Май САЩ направиха огромна грешка , че ви помогнаха да победите хитлер. Днес 77г по-късно ще унищожите целия свят с безумните си амбиции за господари на света.