107 млрд. евро - цената за откачането на Европа от газа на Путин

Сумата може да бъде неимоверно по-голяма през 2023 г.
Обновена: 4 ное 2022 18:01 | 4 ное 2022 17:30, Анисия Иванова
44
107 млрд. евро - цената за откачането на Европа от газа на Путин
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На фона на мрака на енергийната криза в Европа се появява тиха увереност. Цените на природния газ падат, докато резервоарите за съхранение се пълнят. Търсенето намалява, подпомогнато от времето. Преминаването през зимата, без да се разчита на газа на Владимир Путин, изглежда постижимо, пише в свой анализ Лионел Лоран за Bloomberg.

Оптимизмът е такъв, че дори след последните болезнени данни за инфлацията в еврозоната икономистите си представят по-мек спад. Миналата седмица Bloomberg Economics изложи възможността дори плитка рецесия да бъде избегната, ако разходите за енергия продължат да падат и късметът остане на страната на политиците.

Но увереността не трябва да се превръща в самодоволство.

Огромните разходи и усилия в подготовката за зимата показват степента, в която Европа все още плаща цената за зависимостта си от руския газ, който някога представляваше 40% от доставките на Европейския съюз; нивото вече е под 20%.

Стремежът да се запълнят газохранилищата преди зимата изискваше борба за максимизиране на алтернативните източници - от Норвегия до Обединените арабски емирства - на цени по време на война. Изчисления на Бен Макуилямс от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel, използвайки средни цени на газа от 140 евро за мегаватчас, предполага, че общата стойност на допълнителния газ в хранилищата в ЕС между 1 април и 31 октомври е 107 милиарда евро.

Това е голяма сума, еквивалентна на около два пъти общата помощ на САЩ за Украйна досега. Опасността е сметката за следващата година да се окаже още по-висока.

Една студена зима може да изчерпи напълно съществуващите запаси и да постави началото на нова надпревара за пълнене на резервоари отначало, само че този път потенциално без 15%-20% доставка от Русия.

"Цените за следващото лято са много високи, отразявайки риска складираните количества да бъдат изразходвани тази зима", казва Анис Ганболд, ръководител на изследванията за глобалните енергийни пазари в Aurora Energy Research в Обединеното кралство. (Само около 10% от съхранявания газ е под пряк контрол на държавни служители.)

"Тази криза трябва да сигнализира за края на самодоволството по отношение на това как консумираме енергия", казва Джак Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Тази година Европа показа възхитителна готовност да плати цената на миналите си грешки. Но трябва да направи повече. Цената на зависимостта беше около 100 милиарда долара - не искаме да знаем колко висока е цената на самодоволството.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Да Банко преди 1 година
Лъжец и лицемер си ти....каква кола имаш...едва ли руска, какъв език учиш..едва ли руски, какъв телевизор имаш...едва ли руски. Къде Исак да ходиш на екскурзия...не и в Магадан,нали.
33
0
 
2
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Колкото си сте по - близки с Русия,толкова си по - близо до ПРОСИЯ.
32
3
 
2
 
! Отговори
Pesho преди 1 година
Никоя цена не е висока за да се откачиш от една прогнила държава като росия. Защото гниенето е заразно, не се ли откачиш лошо ти се пише.
31
2
 
3
 
! Отговори
ДО руската банка преди 1 година
До БАНко - ти май послъгваш. Наистина ЕС е в затруднение, но всички страни се стремят към Европейския Съюз. А твоя Путин в Узбекистан на срещата на азиатците го бяха поставили отстрани, на малко столче, а Истамбулския бял мустак в средата седеше на голям стол като Тамада и всички го гледаха в устата. : )) А Джуджето искашеда влезев ЕС и НАТО.
30
2
 
5
 
! Отговори
ТИ МАЙ ПОСЛЪГВАШ преди 1 година
До БАНко ТИ МАЙ ПОСЛЪГВАШ РУСКА КАСИЧКО ЗА КОПЕЙКИ! А Я КАЖИ КОЛКО ДЕСЕТКИ МИМИАРДА ЕВРО, АКО ЩЕШ ДОЛАРИ ЗАГУБИХА НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ РУСКИЯ НЕФТОХИМ??? ТА ТЕ 15-20 ГОДИНИ ДАНЪК НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА НЕ СЕ ПЛАЩАЛИ ..... ФАКТ.
29
3
 
4
 
! Отговори
УРА, УРА преди 1 година
НЕ СМЕ АБДАЛИ. ТЕЗИ 107 МИЛИАРДА ЕВРО СЛЕД 5 ГОДИНИ ЩЯХА ДА СА 500 МИЛИАРДА ЕВРО ОТИШЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНО В РУСКАТА ХАЗНА, ИЛИ ПО-ВЯРНО В РЪЦЕТЕ НА РУСНАЦИ, КОИТО ЖИВЕЯТ НА ЗАПАД, А ПСУВАТ ЗАПАДА.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо!!
27
6
 
1
 
! Отговори
До БАНко преди 1 година
Какво пък ти са платил бре, ***! България нищо не консумира, като обем! ЗА протестите немам думи, по мачовете има повече публика от тези 10к в Берлин и русофилите в Прага!
26
1
 
4
 
! Отговори
107 преди 1 година
НА ГОДИНА
25
7
 
7
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
Спряха газовите евраци на Путин....врътнаха му кранчето....сега му дават мани и рупии....да му е честито...
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес - Те и САЩ печатаха ... и за това се чудим, какво да правим сега.
23
6
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Бълха ги захапала. Напечатоха 100 млрд. ?.
22
1
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАПИСАХ до БСПКОМУНДЕ !!!
21
4
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
*** , СЛЕД СРИВА НА ЕВРОТО И ЕВРОПАТА НА КОЙ МУ ТРЯБВА ТАЗИ ВАЛУТА ??? ОТ 140 РУБЛИ ЗА ЕВРО СЕГА Е 55 !!!??? ТВОЙТЕ КОМЕНТАРИ СА НЕУМЕСТНИ !!!
20
11
 
9
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
Спряха газовите евраци за Путин....армията му гладува....
19
8
 
7
 
! Отговори
БСП В ШОК преди 1 година
Спря руската газ, спряха ни и копейките....
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко в россии марш!!!
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Му.рзилки стива реваХте свърши се с Мордор. Няма да пращаме пари натам вече, свиквайте. Приключихме темата
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се компенсираме с руските пари блокирани в банки в европа :)
15
6
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗАЩО ПИШЕТЕ ТОЛКОВА ГЛУПАВИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАРИ - ПРОЧЕТЕТЕ ЗАГУБИТЕ ЗА ЕВРОПА САМО ЗА ГАЗА И НАПРАВЕТЕ СИ ТРУДА ДА ПОМИСЛИТЕ ...НИЕ ГИ ПЛАТИХМЕ ЗАРАДИ УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО И БАЙДЪНЧО !!! А 30 % ОТ СРЕДСТВАТА НА ЕВРОПАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА НАШИТЕ СТРАНИ ОТИДОХА ЗА ОРЪЖИЯ ЗА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!! ПОЗОР Е ДА СИ СЪГЛАСЕН С ТОВА !!! ВИЖ ПРОТЕСТИТЕ В ПРАГА И ЦЯЛА ЕВРОПАТА !!! ПОЗОР СИ ЕС !!!